of 63082 LinkedIn

1 op 200 panden door crimineel gebruikt

Naar schatting wordt 1 op de 200 panden in Nederland gebruikt voor criminele activiteiten, staat in een nieuw onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
1 reactie

Naar schatting wordt 1 op de 200 panden in Nederland gebruikt voor criminele activiteiten, staat in een nieuw onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

40.000 woningen

In 2019 ging het om in totaal 50.000 panden, waarvan 40.000 woningen. De onderzoekers pleiten niet zozeer voor nieuwe maatregelen om dit fenomeen beter aan te pakken, maar adviseren wel bestaande instrumenten beter te benutten. Het kabinet gaat dit uitwerken, schrijven de justitieministers Ferd Grapperhaus en Sander Dekker aan de Tweede Kamer.

Vastgoed

De ministers zien in het onderzoek een bevestiging dat vastgoed een belangrijke rol speelt bij ondermijnende criminaliteit. De afgelopen jaren is wel ingezet op de aanpak van zulke criminele netwerken en hun werkwijzen, maar er is volgens hen meer nodig. Daarbij kijken ze ook naar de bestrijding van deze praktijken in het buitenland.

Drugs

Het onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de panden (28.000) in 2019 werd gebruikt voor de productie van illegale goederen, vooral drugs. Zo'n 13.000 panden dienden als handel- of opslaglocatie van illegale goederen, waaronder drugs, maar ook wapens en illegaal vuurwerk. Daarnaast werden 9000 panden gebruikt voor het witwassen van crimineel geld of activiteiten zoals illegale prostitutie.

Waarschuwen voor malafide huurders

Het was de Tweede Kamer die aandrong op het onderzoek. De Kamer wil dat eigenaren van woningen en bedrijfspanden en woningcorporaties gewaarschuwd kunnen worden voor malafide huurders en vraagt de minister daarnaast ook te kijken naar een verplichte screening van de eigenaren zelf op een criminele voorgeschiedenis of hun intenties met het vastgoed dat zij willen verhuren.

Zwarte lijst

Een tweede onderzoek in opdracht van het ministerie richtte zich op de aanpak van verhuur voor criminele doeleinden. Ook volgens deze onderzoekers zijn er al veel maatregelen genomen om de verhuur van panden aan criminelen tegen te gaan. Maar er is meer mogelijk, zoals intensievere samenwerking tussen gemeente, politie en justitie en bedrijven, een betere screening, een zwarte lijst van criminele huurders, meer controle en een gerichte aanpak in risicogebieden. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
50.000 panden totaal? Wij hebben toch wel meer dan 1 miljoen panden in Nederland?

Verder voelt 1 op de 200 panden wel als 'wat is er nu nog niet crimineel'?

Vacatures

Van onze partners