of 64231 LinkedIn

Onderzoek: wethouder Maasdriel in de fout

Wethouder Ton Verachtert
Wethouder Ton Verachtert
7 reacties
Wethouder Ton Verachtert van het Gelderse Maasdriel is verschillende malen in de fout gegaan, zo blijkt uit onderzoek van Berenschot. Zowel bij besluitvorming over revitalisering van een bedrijventerrein als bij het verzenden van een verkiezingsmail naar gemeentelijke adressenbestanden heeft hij zich niet onafhankelijk opgesteld, zo blijkt uit het integriteitsonderzoek.

Integriteit
De afgelopen maanden hebben er in de gemeenteraad van Maasdriel heftige debatten plaatsgevonden rondom de integriteit van Wethouder Ton Verachtert. De wethouder zou adresgegevens uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) misbruikt hebben om kiezers te benaderen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast zou de Verachtert als wethouder Financiën mee hebben gewerkt aan de besluitvorming rondom de revitalisering van bedrijventerrein De Geerden in Maasdriel, zonder daarbij duidelijk te maken dat hij zelf betrokken is bij het op dit terrein gevestigde bedrijf Flex-i-Trans, onderdeel van het bedrijf Gebroeders Verachtert. Reden voor de gemeenteraad van Maasdriel een integriteitsonderzoek te laten verrichten door Berenschot.

Meer belangen
Uit het onderzoek blijkt dat de wethouder weliswaar bij zijn aanstelling duidelijk heeft gemaakt dat hij belangen had in het familiebedrijf, maar de onderzoekers stellen dat hij niet zonder voorbehoud had mogen meepraten over revitalisatie van het terrein zonder daarbij aan te geven dat er voor hem meer belangen konden spelen dan die van de gemeente. Daarmee heeft de wethouder volgens Berenschot ‘niet gehandeld in overeenstemming met het begrip onafhankelijkheid.’

Meebetalen
Zo blijkt uit het onderzoek dat de wethouder ook mee heeft vergaderd over de vraag of de ondernemers die op het bedrijventerrein zijn gevestigd al dan niet zouden meebetalen aan de revitalisatie, die in totaal ruim 750.000 euro zou kosten. De ondernemers moesten daar 140.000 euro aan bijdragen, maar het college besloot uiteindelijk dit bedrag uit andere gemeentelijke fondsen te halen.

Mailing
Ook bij de campagnemailing ging de wethouder in de fout. Weliswaar heeft de wethouder geen rol gespeeld in het aanleveren van de GBA bestanden, maar Verachtert is in de fout gegaan door in de mailing zijn rol als wethouder te vermengen met zijn belang om stemmen te trekken als lijsttrekker van zijn partij Samen Sterk Maasdriel (SSM).

Gedragscode
Overigens krijgt niet alleen wethouder Verachtert, maar de hele gemeente Maasdriel nog een veeg uit de pan van Berenschot. Maasdriel blijkt een van de weinige gemeenten van Nederland te zijn die geen gedragscode kent voor de integriteit van bestuurders en ambtenaren. Dat is in strijd met zowel de Gemeentewet als de Ambtenarenwet.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.