Advertentie

NVVB ziet graag afschaffing gratis huwelijk

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken is heel positief over een voorstel van D66 om het gratis huwelijk af te schaffen.

28 maart 2012

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken is blij met het voorstel van D66 om het verplichte gratis huwelijk af te schaffen.

Wachtlijsten
De vereniging stelde twee jaar geleden al voor om de wet uit 1879 die gemeenten verplicht een gratis huwelijk aan te bieden te veranderen, maar toenmalig staatssecretaris Ank Bijleveld wilde daar toen niets van weten, aldus NVVB-voorzitter Cees Meesters. ‘We wilden dat voor minder vermogenden een kosteloos huwelijk mogelijk bleef en dat de rest zou betalen.’ De NVVB hield in 2010 een enquête, waaruit bleek dat kleinere gemeenten regelmatig klachten hebben over de wet. ‘Die hadden door de kosteloze huwelijken te kampen met wachtlijsten om te trouwen in die ene locatie: hun prachtige gemeentehuisje.’

Niet gratis
D66 vindt de wet uit de tijd en wil dat minister Spies het artikel schrapt. De partij wijst erop dat het destijds niet geaccepteerd was elkaar openlijk lief te hebben zonder getrouwd te zijn. Ook schiet de wet haar doel voorbij om minder draagkrachtige stellen te kunnen laten trouwen. ‘In sommige gemeenten wordt nu wel een op de drie huwelijken “gratis” gesloten. Dat zijn lang niet altijd mensen die dit financieel nodig hebben. Bovendien “gratis” bestaat niet, de kosten worden door de belastingbetaler betaald’, aldus Kamerlid Magda Berndsen.

Miljoenen
Volgens het Kamerlid kosten het betalen van de trouwambtenaar en het ter beschikking stellen van de trouwlocatie voor het gratis huwelijk de belastingbetaler miljoenen per jaar. Dat zou niet meer hoeven, want trouwen is een persoonlijke keuze. Voor mensen die het echt niet kunnen betalen wil de partij een specifieke regeling of moet het “baliehuwelijk” uitkomst bieden.

Baliehuwelijk succes
De NVVB heeft dit na de afwijzing van de staatssecretaris ook aan haar leden geadviseerd. ‘Baliehuwelijken zijn in sommige gemeenten, zoals Utrecht, een groot succes’, weet Meesters. Volgens hem kost een gemiddeld huwelijk, afhankelijk van de locatie, ongeveer 250 euro. ‘We vinden wel dat minder draagkrachtige mensen ook een gewoon huwelijk moeten krijgen met alle toeters en bellen, dus met een ambtenaar van de burgerlijke stand en een toespraak.’ Minder vermogenden zijn voor Meesters mensen die op bijstandsniveau leven.

Geen probleem
In een reactie op het voorstel wijst de VNG op een onderzoek dat het VNG-Magazine in 2008 heeft uitgevoerd onder gemeenten. Daaruit bleek dat 90 procent van de ondervraagden geen problemen heeft met het gratis huwelijk. ‘Wij krijgen die signalen ook niet. Gemeenten hadden geen beleid nodig om wat soepeler om te gaan met gratis trouwen. Er bleken genoeg randvoorwaarden te bestaan voor gemeenten, zoals het zelf kunnen bepalen van de tijden en locaties’, aldus woordvoerder Frea Broekman.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janet / beleidsadviseur
Helaas is trouwen nog steeds niet altijd een vrije keuze, tenzij je veel meer kosten wil maken. Ik ben getrouwd (zogenaamd gratis) omdat ik anders niet bij mijn partner onder de zorgverzekering kon vallen. Ik was veel liever niet getrouwd maar dat had me destijds meer dan 100 gulden per maand gekost. Nu kostte het trouwen zogenaamd niets, maar wel de kosten van het verplichte trouwboekje. Dat ik overigens kwijt ben geraakt in huis. Als het hele trouwen wordt afgeschaft en de verschillen die het maakt in kosten tussen wel of niet getrouwd zijn, dat zou pas goed zijn.
Titia / adviseur
Ook ik ben met mijn partner gratis getrouwd. Niet omdat wij geen huwelijk konden betalen maar omdat we alleen 'de dingen' voor elkaar geregeld wilden hebben. Bij voorkeur binnen 5 minuten... dus geen ringen, geen toespraak, geen trouwboekje, geen poespas. Alleen handtekeningen zetten en klaar. En dat dat plaatsvindt in een hokje van 5 bij 5 meter was voor ons geen enkel probleem.

Volgens de ambtenaar van de burgerlijke stand willen veel stellen dat graag zo. Dus ik zou er voor willen pleiten het gratis trouwen ook in stand te houden voor mensen die een 'flitshuwelijk' willen.
Menno Manheim
Weer typisch een voorstel van D66 dat niet tevreden is voordat alle normen en waarden van dit land voorgoed weggepoetst zijn. Vrijheid blijheid zolang het maar op de manier van D66 gaat. Een verzekeringsmaatschappij adverteert met de slogan: Als je maar lang genoeg jezelf blijft, word je vanzelf bijzonder. Mensen die nog gewoon hetero zijn en waarde hechten aan het huwelijk worden door D66 als paria's behandeld. Hoezo trouwen? Dat is tegenwoordig toch niet meer nodig? Nou, ik vind van wel. En D66 heeft daar niets mee te maken.

Wat is nu werkelijk het probleem met het gratis trouwen? Dat er bij sommige gemeentes wachtlijsten zijn? Wie niet op de wachtlijst wil staan kan er voor betalen en de anderen wachten gewoon tot ze aan de beurt zijn. Probleem opgelost.
O. ten Hove
Als er wachtlijsten zijn, zorg je als gemeente (je bent er voor de burger, en de burger is er niet voor de gemeente) dat er dan maatregelen worden genomen om die weg te werken...



En mw Berndsen. U stelt dat de mensen die gratis trouwen dat op de zak van anderen doen. Betalen deze mensen dan géén belasting en dragenzij dan niet ook bij? En ook een specifieke regeling of een baliehuwelijk kost geld.



Weer een voorstel van een d'66'er die met de mogelijk aankomende verkiezingen zichzelf moet profileren. Er is één partij die echt geen bestaansrecht heeft: d' 66. Inhoudsloos en luchtfietserij. Sociaal en liberaal gaan niet samen zeker als ik Pechthold hoor met zijn plannen van de hervorming van de arbeidsmarkt wat zal leiden tot uitsluiting van ouderen want het probleem ligt bij de werkgevers. Het lijkt erop dat d'66 een partij is dat door de vvd wordt gerund.
Paul / projectleider
Gratis huwelijk afschaffen.



Waarom moet de gemeente eigenlijk een huwelijk uitvoeren? Ze hebben er hooguit een administratieve taak in, niet meer, niet minder.



Marc Albers / Actief
Voor mensen met de trouwwens zonder bombarie moet er uiteraard de mogelijkheid zijn om met zo weinig mogelijk kosten te trouwen. Dat is een eigen keus. Minima hebben die keus niet. Ik ben mijn gemeente en gemeenschap nog steeds dankbaar dat Yvonne en ik in 2004 in het oude raadshuis van Mierlo elkaar het jawoord mochten geven. Uiteraard op een aangepaste tijd, maar met aandacht en verve gedaan door de ambtenaar en in een leuke ambiance.

Tegenwoordig is het gratis uurtje voor iedereen behoorlijk uitgekleed en dat vind ik jammer. Mijn voorstel is om het inkomen (en bezit) mee te laten wegen. Bijstandsminimum geeft dan het recht op een, bijna, gratis huwelijk in een passende omgeving en boven de 120% daarvan volledig. Met een glijdende schaal wordt de eigen bijdrage hoger.

Ik deel het verhaal over mijn huwelijk graag met u. Het is te lezen in het hoofdstuk “Jippie” (begint op blz. 144) van mijn manuscript.

Een link daarnaar vind u op www.dmmgm.nl/actueel.html. Als u het hele manuscript leest dan zult u begrijpen waarom deze herinnering voor mij zo belangrijk is.

Dus…. Wie wil moet goedkoper kunnen trouwen en wie niet anders kan moet niet uitgesloten worden van een redelijke ceremonie.

Met vriendelijke groet,

Marc
Advertentie