of 64621 LinkedIn

Nationale Politie pas na zomer van start

De Eerste Kamer wil eerst nog een hoorzitting over de Nationale Politie voordat dit onderwerp door de Kamer in behandeling wordt genomen.

De Nationale Politie zal niet op 1 juli van start gaan. De wet zou wel vlak voor de zomer door de Eerste Kamer kunnen zijn, maar dan zijn sowieso nog een paar maanden voorbereiding nodig.

Twitter
Vorige week stelde de kwartiermaker en beoogd korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman op Twitter dat hij nog steeds koerst op 1 juli. Dinsdag stelde de Eerste Kamer haar agenda op voor de nadere behandeling van het wetsvoorstel van minister Opstelten. Op 15 mei vindt een informatiebijeenkomst plaats waar deskundigen en betrokkenen worden gehoord. Een week later kunnen de senatoren hun vragen aan de minister indienen. Daarna volgt een eindverslag en wordt een datum voor het plenaire debat gezocht. 

Agenda
Volgens voorlichter Job van de Sande van het ministerie van Justitie is 1 juli nooit het streven van het ministerie geweest. ‘Wij zijn afhankelijk van de parlementaire agenda. De Eerste Kamer gaat over haar eigen agenda.’ Het ministerie zal wel zo snel mogelijk de vragen van de senatoren beantwoorden. Er zijn dan nog een paar data in juni waarop het voorstel behandeld zou kunnen worden. ‘De vraag of afweging is dan of het verstandig is om zo snel het plenaire debat te voeren, maar het is zeker niet uitgesloten. De senatoren willen zich er wel voor inspannen’, aldus de griffier van de Eerste Kamercommissie.

Benoemingen
De minister moet dan ook tijd hebben, anders zou de eerstvolgende vergadering pas op 18 september zijn. ‘Maar dit voorstel heeft voor de minister de hoogste prioriteit’, aldus Van de Sande. Als de wet in juni wordt aangenomen kan deze vrijwel direct worden gepubliceerd in het Staatsblad. Dat zou dan voor 1 juli zijn, maar dat is nog niet “dag 1” van de Nationale Politie. Van de Sande: ‘We hebben dan sowieso nog enkele maanden nodig voor zaken als benoemingen en algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s). En we hebben ook nog te maken met de zomer.’ De startdatum zal dus sowieso na 1 juli zijn? ‘Dat lijkt mij wel.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.