/ Blog

Van opstapplek naar Op Stap-plek!

Van opstapplek naar Op Stap-plek! Hoe gaan we de stad beleven als alles weer bij het oude is. Houden we dat oog voor schoonheid vast en koesteren we het groen?

15 april 2021

Corona heeft ervoor gezorgd dat ik veel meer tijd buiten heb doorgebracht. Wandelend door het bos, het park of strand; al dan niet met mijn gezin. En als ik dan weer eens in de Amsterdamse binnenstad kom, zie ik hoe mooi mijn stad is. Met minder mensen op straat zie ik beter hoe mooi de gebouwen zijn, hoe de lay-out van de stad is en hoeveel ruimte er eigenlijk is voor groen. De grote vraag is natuurlijk hoe we de stad gaan beleven als alles weer bij het oude is. Houden we dat oog voor schoonheid vast en koesteren we het groen?

 

Wat mij betreft wel!

En er is meer. Door de verbeterde aansluitingen in het openbaar vervoer verdwijnen auto’s steeds meer uit het binnenstedelijke straatbeeld. Zeker in de grote steden zie ik vaker brede fietspaden waar auto´s te gast zijn en uitbreidingen van voetgangersgebieden. Ook krijgt het openbaar vervoer steeds meer ruimte. Moet je je eens voorstellen hoeveel opstapplekken er zijn in een gemiddelde stad. Als we het momentum aangrijpen om deze plekken te vergroenen kunnen we van veel opstapplekken echte Op Stap-plekken maken.

 

Wat voor een geweldig effect dit heeft zie je bijvoorbeeld al op stationspleinen die zijn vergroend. Zo veranderde het plein voor station Rotterdam CS van een omgeving je met gevaar voor eigen leven snel overheen sprintte naar een groene loper waar je afspreekt met vrienden. Of neem Het vernieuwde station Utrecht, waar de pleinen aan de voor en achterkant echte ontmoetingsplaatsen zijn geworden.

 

Op die manier kun je – natuurlijk door goed na te denken over de veiligheid – veel meer opstapplekken benaderen. Waarom maken we geen parkje met bankjes naast grote tramknooppunten of maken we een leuke tuin bij Station Duivendrecht? Het summum van groen is natuurlijk de omgeving van het Landgoedstation Driebergen-Zeist, van waaruit je direct een landgoed op wandelt.

 

We moeten natuurlijk ook niet uit het oog verliezen wat een belangrijke functie het openbaar vervoer heeft met de ontsluiting van de regio. Hoe beter we dat doen met openbaar vervoer, des te minder auto’s we in de stad zullen zien. Als extra ambitie stel ik dan voor om ook het goederenvervoer meer per spoor te doen. Dat is helemaal een mooie stap.

 

Het uitbreiden en versterken van deze verbindingen, houdt onze steden bereikbaar en besparen we ruimte van de auto’s die niet komen. Stukjes bij opstappunten transformeren we zo tot Op Stap-punten. Het is een kwestie van goed samenwerken met alle verschillende stakeholders. Maar als de wil er is bij alle partijen, dan weet ik zeker dat het ons lukt.  Met de mooie voorbeelden en ideeën die er al zijn en het belang dat we hier allemaal mee hebben, is dat nog maar een kwestie van doen.

 

Ik heb er zin in… Jullie ook?

 

Gerelateerde blogs
Duurzaam reizen werkt (arcadis.com)
Met minder autos naar betere leefbaarheid (arcadis.com)
En daarom wint de trein het voor mij nu helemaal van de auto... (arcadis.com)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.