of 65101 LinkedIn

Ministerie van Digitale Zaken definitief in het nieuwe regeerakkoord?

Juriaan Vergouw, Kevin Hengstz Reageer

Deze zomer pleitte het ministerie van Binnenlandse Zaken samen met de VNG voor meer aandacht voor digitale inclusie bij overheden. Eerder dit jaar adviseerde de ROB een minister voor Digitale Zaken. Ruim 2 miljoen burgers dreigen immers verder op achterstand te raken door de doordenderende digitale transitie. De stem van die burgers wordt te weinig gehoord. Nu de formatie naar een beslissende fase gaat is het tijd definitief een keuze voor te maken voor meer regie op de digitale transitie.

Er is veel animo in Nederland voor deze regierol. Onderzoek vanuit Motivaction en Omnicom PR Group dit najaar liet zien dat 69 procent van de Nederlanders graag een ministerie voor Digitale Zaken ziet komen. Het is bepaald geen overbodige luxe van de overheid om meer regie te pakken. Hoewel Nederland vierde staat op de Digital Economy Society Index (DESI) dreigt er stilletjes een digitale kloof te ontstaan. Circa 2 miljoen burgers dreigen de boot te missen door de digitale transitie en de naderende AI-revolutie. Ze komen in een sociaal maatschappelijk isolement.

 

Het is een misverstand te denken dat het alleen om ouderen gaat. Ook lang niet alle jongeren zijn digitaal savvy. Grote groepen Nederlanders dreigen door (beperkt) inkomen en opleiding, door gebrekkig kennis, en door wantrouwen ten aanzien van veiligheid en privacy van technologie, achterop te raken. Digitale vaardigheden zijn steeds bepalender voor maatschappelijk succes.

 

Nederlanders maken zich überhaupt steeds meer zorgen over de impact van technologie op hun leven. 59 procent is bang controle te verliezen over persoonlijke data. Ruim de helft (55 procent) maakt zich (veel) zorgen over de toenemende invloed van slimme technologie in hun leven. 73 procent van de Nederlanders vindt dat Big Tech-bedrijven te veel macht hebben, zo bleek uit het eerder aangehaalde onderzoek.

 

Het wantrouwen ten aanzien van de macht van Big Tech en smart tech lijkt gevolgen te hebben voor de gewenste rol van de overheid: 72 procent is het er (zeer) mee eens dat het landsbestuur actiever moet optreden om de impact van technologie op het leven van de Nederlanders te managen. Nog eens 69 procent is het (zeer) eens met de komst van een Ministerie voor Digitale Zaken, een apart departement dat de digitalisering in goede banen moet leiden.

 

Dit lijkt een momentopname maar de digitale transitie gaat rap door. Mark Zuckerberg’s metaverse klinkt misschien nog als sciencefiction, maar ontwikkelingen waar de fysieke en online wereld met elkaar versmelten zijn in volle gang. AI bepaalt steeds meer onze leefstijl en betalen met cryptovaluta breekt door. De samenleving wordt nog digitaler. De stem van de burger in het debat over deze digitale transitie verdwijnt echter steeds verder weg. Daarom moet de nieuwe regering nu doorpakken. Net als in de EU en andere landen al het geval is. Nog een kabinetsperiode afwachten creëert een onoverbrugbare digitale kloof. Wordt Rutte-4 dan écht het eerste kabinet met een bewindspersoon voor Digitale Zaken?

 

Juriaan Vergouw, OPRG, Kevin Hengstz, Motivaction

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.