of 62284 LinkedIn

Meebetalen huurtoeslag 'nagel aan doodskist' corporaties

Woningcorporaties moeten vanaf 2014 meebetalen aan de huurtoeslag, maar dit zal ten koste gaan van zowel de banen in de bouwsector als de milieudoelstellingen.
4 reacties
Woningcorporaties moeten vanaf 2014 meebetalen aan de huurtoeslag, maar dit zal ten koste gaan van zowel de banen in de bouwsector als de milieudoelstellingen. Dat stellen vakvereniging FNV Bouw en woningverhuurder Oost-Flevoland Woondiensten (OFW). Zij hebben de noodklok geluid.

Nieuwbouw
FNV Bouw en OFW vrezen dat wanneer corporaties straks mede moeten bijdragen aan de huursubsidie, er geen geld meer is voor het duurzaam renoveren van woningen. ‘De nieuwbouw ligt stil, maar  het duurzaam aanpassen van bestaande woningen is een uitstekende manier om mensen in de bouwsector aan het werk te krijgen’, zegt Loes Visser van FNV Bouw.

Klimaat
OFW geldt als een van de meest groene woningcorporaties. Directeur Truus Sweringa maakt zich grote zorgen: ‘Duurzame woningen leveren de samenleving veel op. Ze komen het klimaat ten goede, terwijl de bewoners kosten kunnen besparen’. Volgens Sweringa zijn huishoudens na de isolatie van hun huis ongeveer gemiddeld 500 euro per jaar goedkoper uit.

Regeerakkoord
Het meebetalen aan de huurtoeslag door corporaties, de zogenaamde betaalbaarheidsheffing op huurwoningen, maakt deel uit van het regeerakkoord en gaat per 2014 in. De overheid bespaart volgens FNV Bouw en OFW 600 miljoen euro, maar de corporaties kunnen daardoor  2,4 miljard euro niet investeren. Omgerekend gaat dat om dertig arbeidsjaren.

Zes procent
FNV Bouw en OFW hebben de handen ineen geslagen en doen de overheid een aantal aanbevelingen. Daarbij  wordt zwaar ingezet op het stimuleren van sociale en duurzame maatregelen. Ze hopen ondermeer dat het kabinet de huidige handhaving van het lage BTW-tarief van zes procent, waarmee huizen gerenoveerd of verbouwd kunnen worden, gaat verlengen. Die regeling loopt op 1 juli dit jaar af.

Bouwsector
De bouwsector ondervindt op dit moment al de gevolgen van de slechte economische tijden.  Volgens Visser wordt dat met de aankomende plannen alleen maar erger.  ‘Steeds meer vakmensen gaan al elders aan de slag. Het is belangrijk dat de kennis voor de bouwsector behouden blijft’.

Doodskist
De SP volgt de woningcorporaties altijd kritisch, maar is een verwoed tegenstander van de betaalbaarheidsheffing. Tweede Kamerlid Paulus Jansen ziet het systeem van woningcorporaties op deze manier steeds verder uitgehold worden. ‘De maatregel gaat ten koste van hun investeringscapaciteit. Wanneer woningcorporaties straks moeten bijdragen aan de huurtoeslag, zal dat de nagel aan hun doodskist zijn’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.