of 59318 LinkedIn

Mystery Burger (2): Quizmaster met twee petten op

De gemeente Maasdonk discussieert over een fusie met het naburige Bernheze. De ervaring leert dat fusies gedoe en getouwtrek geven, zo ook in de raad van deze Noordoost Brabantse gemeente.

De gemeenteraadsvergadering van Maasdonk blinkt uit in zijn snelheid. Dat komt door verschillende factoren waaronder een, helaas, vrij passief ogende raad. Raadsleden stellen wel vragen, maar gaan nauwelijks met elkaar in debat. Sommigen zitten zelfs lang onderuit gezakt te wachten tot het allemaal voorbij is. Gelukkig is er burgemeester Roel Augusteijn (CDA). Hij zorgt voor een rap tempo. Als een ware quizmaster, a la Willem Ruys, geeft hij beurten aan raadsleden en wethouders. Dat doet hij in de trend van: meneer, zegt u het maarrr. Augusteijn komt soepel over en gebruikt zelfs een vleugje humor. Als voorzitter heeft hij de raad aardig in zijn greep.

Zijn schwung verdwijnt echter als de gemeentefusie met Bernheze besproken wordt, een dossier uit zijn portefeuille. Raadslid Jolanda Schneider (CDA) opent. ‘Hoe staat het met de communicatie?’, vraagt ze. Augusteijn begrijpt haar open vraag niet: ‘Bedoelt u in de breedte?’ Schneider vertelt dat ze doelt op de communicatie naar de bewoners, die volgens haar ‘oorverdovend stil’ is. De burgemeester legt uit dat er voldoende gecommuniceerd is en dat er nog bijeenkomsten met bewoners aankomen. ‘We blijven herhalen, want herhaling is de kracht van de boodschap,’ zegt hij.

Daar is raadslid Jan van Hoek (Dorp Vinkel) het niet mee eens. Hij drukt op zijn microfoon en zegt hard: ‘Er is helemaal niets naar buiten gekomen’. In zijn weerwoord verheft Augusteijn zijn stem, maar daar schreeuwt Van Hoek gewoon overheen: ‘De raad heeft er vijf keer en vijftien maanden op aangedrongen. We hebben niks van u gehoord!’ Daarna gaat het raadslid achterover zitten. Het is even stil. Ook mevrouw Schneider zegt niets. Weg is het debat. Al snel pakt de burgemeester de draad weer op en vervolgens gaat de vergadering in snelle vaart verder.

De fusie met Bernheze hoort bij de portefeuille van de burgemeester. In zo’n geval is het gebruikelijk dat een ervaren raadslid de voorzittershamer overneemt zodat er een normaal debat plaatsvindt. Helaas niet in Maasdonk. Augusteijn moest tegelijkertijd voorzitter en dossierhouder zijn. Los van de emotionele uithaal van Van Hoek is dit een ongemakkelijke taak. Het zou dus beter zijn als hij de vergaderhamer had overdragen. Zo had hij zich volledig op zijn dossier kunnen richten en had de raad zich niet op één persoon hoeven richten, maar op elkaar. 

 

Kemal Rijken


Mystery Burgerweergeven op een grotere kaart


Lees hier alle Mystery Burgers.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.