of 63966 LinkedIn

Lokale partijen worden grote winnaar

De lokale partijen kunnen naar verwachting rekenen op steun van zo’n 30 procent van de kiezers; een winst van ruim 4% ten opzichte van vier jaar geleden. Dat blijkt uit een peiling van I&O Research.

De opmars van lokale partijen lijkt niet te stuiten. Bij de raadsverkiezingen in 2010 deden de ‘lokalo’s’ het al goed. Als de signalen niet bedriegen gaan ze dit jaar het succes van vier jaar geleden overtreffen.

Peiling

De lokale partijen kunnen naar verwachting rekenen op steun van zo’n 30 procent van de kiezers; een winst van ruim 4 procent ten opzichte van vier jaar geleden. De lokalo’s doen het vooral goed bij mannen van 50 jaar en ouder, met een middelbare opleiding en woonachtig in minder stedelijke gebieden. Ook D66 lijkt het beter te gaan doen dan in 2010. Toen haalde de partij 8 procent van de stemmen. Het ziet ernaar uit dat hier 2 tot 3 procent bovenop komt. Dat blijkt uit een peiling van I&O Research over de gemeenteraadsverkiezingen onder 10.500 kiezers.


PVV-mind

PVV en SP lijken volgens de peiling af te stevenen op een minieme winst van respectievelijk +2 procent en +1 procent. PVV doet echter slechts in twee gemeenten mee. ‘De verwachting is dat mensen die met een PVV-mind het stemhokje ingaan en er daar achterkomen dat de partij in hun gemeente niet meedoet, op een lokale partij zullen gaan stemmen’, stelt algemeen directeur Rob van de Peppel van I&O Research. De SP doet ook niet in alle gemeenten mee; wegens gebrek aan kwalitatief goede kandidaatraadsleden is de partij in een aantal gemeenten afgehaakt.


Verschuivingen

PvdA en VVD verliezen maar liefst een kwart van hun aanhang. Bij de raadsverkiezingen van 2010 kregen de huidige regeringspartijen respectievelijk 15,7 en 15,5 procent van de stemmen; nu moeten beiden rekenen op een verlies van 5 procent. Bij de andere landelijke partijen worden nauwelijks verschuivingen verwacht. Het blijven echter peilingen, tekent Van de Peppel aan. Eenmaal in het stemhokje kan de keuze toch opeens anders uitvallen.


Niet-stedelijk

De invloed van de landelijke politieke op gemeenteraadsverkiezingen is nog steeds groot, zo blijkt ook uit deze peiling. Meer dan de helft van de kiezers zegt dat hetgeen zich in ‘Den Haag’ afspeelt van invloed is op het stemgedrag. Een kwart van de stemgerechtigden zegt vooral op basis van de landelijke politiek de stemkeuze te bepalen. Nog eens eenderde geeft aan zowel landelijke als lokale ontwikkelingen mee te wegen. 44 procent geeft aan vooral te kijken naar lokale ontwikkelingen. Opvallend is dat vooral 35-minners hun stemkeuze van ‘Den Haag’ laten afhangen. Anders is dat bij kiezers die in niet-stedelijke gebieden wonen en bij 50-plussers; zij kijken met name naar lokale ontwikkelingen.

 

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr.4

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jannie op
Ik stem lokaal uit pure frustratie en protest tegen de landelijke gevestigde orde...
Door Recht voor z'n raap. (nvt) op
Uw stem is goud waard ! Stem lokaal, en werk af met het grote gevaar ! Er breken andere tijden aan. De bevolking ziet langzamerhand in dat zij in de gevaren zone staat .De afbraak van onze economie ! Massa ontslagen executie verkopen gaan dramatisch toe nemen. De lasten zijn voor velen niet meer te dragen. De politiek in ontbindende fase ! Nee we draaien er niet omheen ,het feest is ten einde. Zij die aan het roer staan, moeten haar verantwoordelijkheden nemen en met keiharde maatregelingen fraude en corruptie, macht misbruik uitroeien ! De gevestigde politieke partijen maken er een zooitje van, een vertoning ver beneden de maat ! Politie justitie het OM, onze leiders, allen staan ze buiten het spoor ! De littekens worden bij de dag zichtbaarder . Het is niet meer te verbloemen. Brutaal gezegd, de bevolking merkt donders goed dat het fout afloopt. Massa ontslagen . Fraude en corruptie in de zorg, en waar langzamerhand niet ! Miljarden die opgeslurpt worden door foute dienaars ! De arrogante houding van politieke leiders, zal hen het onderspit delven. De mentaliteit van onze overheid, ik noem het schrikbarend ! Het beschermen van foute bestuurders, in wezen die een gevaar vormen voor de samenleving. Zelfs bestuurders, die zich voordoen als christenen, huichelaars die zich bezig houden met zeer dubieuze praktijken. De overheid , een belachelijke vertoning ! Wie zwijgt stemt toe, en raakt verwikkeld in het grote corruptie proces . Blijf eerlijk oprecht en integer, anders hang uw pak aan de kapstok. Klokkenluider misbruikpraktijken gehandicapten Alescon gemeente Hoogeveen, corruptie Assen provincie Drenthe. Henri Okken.
Door Soesterkwartierder (Geen) op
Leuk dat Rutte even komkijken naar ons mooie Amersfoort kan hij gelijk zien hoe de VVD onze keistad aan het slopen is. Wij leven nog steeds met drie geheime raads informatie brieven die onze VVD wethouder Buijtelaar niet voor de verkiezingen openbaar durft te maken. Poorters van Amersfoort trekken jullie je beurs maar vast.
Door De frisse keientrekker (vutter) op
de Lokale Partij BPA wordt weer de grootste
de 150.000 inwoners van Amersfoort lopen voorop in Nederland.
zij maken de Lokale BPA partij opnieuw nummer 1.
de frisse Keientrekker.
Door Mark ( belangstellend) op
komt mijn naamgenoot Mark vandaag de VVD in de Keistad redden??

LB want het wordt toch de lokale partij
Door Burger ( - vooral wel gaan stemmen - ) op
in Amersfoort kennen we dit al vier jaar.
de lokale BurgerPartij staat hier op 1.
en na 19 maart??