of 64120 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 8 APRIL 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
Reageer

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
17.00: Heuvelland Zuid-Limburg gesloten voor dagtoerisme
Vanaf donderdag 9 april is het Heuvelland in Zuid-Limburg afgesloten voor dagtoeristen. Wat nog wel is toegestaan is bestemmingsverkeer. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg acht de maatregel nodig op basis van de ervaringen van afgelopen zondag. Op deze manier wil de veiligheidsregio voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen en zo het coronavirus verspreiden. De maatregel duurt in ieder geval tot en met maandag 13 april en geldt dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur. Het gaat om het gebied tussen snelweg A2 (ter hoogte van Meerssen), A79, A76 (ter hoogte van Voerendaal/Heerlen) en Eijsden. Op toegangswegen naar het Heuvelland wordt op dagtoerisme gecontroleerd. Op basis van de evaluatie van het Paasweekend wordt bepaald of verlenging noodzakelijk is. Voor inwoners van de gemeente Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Vaals en Simpelveld is het gebied wel toegankelijk. Dat geldt ook voor de mensen die in dit gebied werken en voor ander bestemmingsverkeer. ‘Een bezoek aan een vriend of familielid is dus nog steeds mogelijk.’16.00: Handboek virtueel vergaderen

Om gemeenteraden, Provinciale Staten en algemeen bestuursleden van waterschappen te helpen bij digitale vergaderingen, is er een handboek ‘Virtueel vergaderen’ verschenen. Na de belangrijkste tips in een oogopslag, zoals ‘kies een rustige werkplek’, ‘zet de camera op ooghoogte’ en borrel online na, wordt uitgebreid ingegaan op tips en tricks en de do’s en don'ts voor zowel volksvertegenwoordigers, voorzitters van virtuele vergaderingen en griffiers.

 

Virtueel vergaderen is, voor alle deelnemers, wezenlijk anders dan fysiek vergaderen, benadrukken de auteurs. ‘Zeker burgemeesters, en ook de dijkgraven die er een dragen, zullen het in het begin gek vinden om met ambtsketen om achter de computer te zitten. Maar ook mét het ambtsketen om ben je een net zo grote postzegel op het scherm als alle andere deelnemers. Je zult je bijzondere positie dus aan iets anders moeten ontlenen dan aan je plaats in de zaal’, aldus een passage uit het handboek dat in opdracht van Democratie in actie is gemaakt door het Periklesinstituut.

 

In het handboek wordt uitgebreid ingegaan op het voorbereiden op een virtuele vergadering, op virtuele vaardigheden en op kwalitatieve besluitvorming in een virtuele omgeving. Ook wordt aandacht besteed aan het virtueel voorzitten van vergaderingen en aan de rol en taken van griffiers om de vergaderingen zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

 15.30: Horst aan de Maas leert arbeidsmigranten afstand te houden
Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas vindt het nodig dat ook de arbeidsmigranten uit Oost-Europa een lesje krijgen in afstand houden. Dat meldt 1Limburg. Op openbaren plekken en in winkels zijn posters opgehangen en brochures met Poolse en Roemeense teksten uitgedeeld. Daarin wordt uitgelegd welke richtlijnen er nu in het omgangsverkeer in Nederland gelden. De gemeente heeft ook een website in het Pools om arbeidsmigranten te bereiken. Volgens Palmen hebben deze maatregelen effect, want alle arbeidsmigranten zijn er goed van doordrongen dat het belangrijk is om de regels na te leven. ‘We hebben tot dusver geen enkele boete hoeven uit te schrijven.’ Hij ziet ook dat huisvesters en werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen. ‘Dat biedt voor mij voldoende waarborgen om met gerust hart naar de toekomst te kijken.’ 

15.06: Grootste toename ziekenhuisopnames in Hollandse en Utrechtse gemeenten

De grootste toename van het aantal ziekenhuisopnames gebeurde afgelopen dag in Rotterdam, Den Haag, Veenendaal, Haarlem en Utrecht. In Rotterdam steeg het aantal ziekenhuisopnames vanwege corona met 19 tot 230. Dat blijkt uit de RIVM-cijfers van vandaag. In Amsterdam was er één ziekenhuisopname minder dan gisteren.

 

Ziekenhuisopnames

8 april

7 april

Toename

Provincie

Rotterdam

230

211

19

Zuid-Holland

s-Gravenhage

159

151

8

Zuid-Holland

Veenendaal

22

15

7

Utrecht

Haarlem

43

37

6

Noord-Holland

Utrecht

140

134

6

Utrecht

Weert

49

43

6

Limburg

Meierijstad

155

150

5

Noord-Brabant

Helmond

59

54

5

Noord-Brabant

Amersfoort

42

37

5

Utrecht

Zaanstad

82

78

4

Noord-Holland

 

Het RIVM meldt dat er inmiddels 20.549 personen positief getest zijn op het coronavirus in heel Nederland. Er zijn 7.735 ziekenhuisopnames en 2.248 personen overleden.

 14.00: Burgemeester Schiermonnikoog: eiland gaat niet failliet
In een korte toespraak op lokale tv-zender Schiermonnikoog TV heeft burgemeester Ineke van Gent zich gericht tot toeristen en de ondernemers op het eiland. Dat meldt RTV Noord. Alle activiteiten op het eiland zijn afgelast. Er gaan minder boten en de toerist wordt door de gemeente opgeroepen om niet naar het eiland te komen. 'Deze situatie voelt onnatuurlijk en heel zwaar. Maar het moet, beste eilanders.’ Het is ook moeilijk voor de ondernemers op het eiland, zegt ze. ‘Voor hun personeel, hun zaak. Ze maken zich zorgen en hebben een onzekere toekomst. Alles is dicht en ik kan mij voorstellen dat ze zich suf piekeren hoe het nu verder met ze moet.’ Maar ondernemers kunnen rekenen op de steun van de gemeente. ‘We zullen er alles aan doen om de zware dip die we nu meemaken weer met elkaar te boven te komen. Het eiland gaat niet failliet', aldus Van Gent. De gemeente kijkt samen met andere eilanden of er een aparte compensatieregeling voor de Waddeneilanden kan komen, omdat die bijna helemaal afhankelijk zijn van het toerisme. Ze richt zich ook tot de toeristen: ‘Als het eiland je lief is kom dan nu even niet. Heb het voor elkaar over om nu niet te komen en ook voor de eilanders. De medische voorzieningen moeten niet onnodig op de proef worden gesteld. En ga ook niet massaal in uw tweede huis zitten hier op Schier’, zegt Van Gent. Het eiland is voor zover bekend nog coronavrij.13.30: 
Hotels vangen daklozen op

De reguliere opvang voor dak- en thuislozen heeft vaak niet genoeg ruimte om de corona-richtlijn van anderhalve meter afstand aan te houden. Daarom zoeken gemeenten creatieve oplossingen om dak- en thuislozen beter te spreiden. Hotels, die gedurende de coronamaatregelen toch leeg staan, bieden uitkomst.

Inmiddels zijn in onder andere Groningen, Den Bosch, Hilversum, Amsterdam en Scheveningen hotelkamers beschikbaar gesteld als daklozenopvang. Op die laatste locatie ging dat wel gepaard met overlast in de buurt. In Arnhem werd eerder al een cruiseschip ingericht als opvanglocatie en in Maastricht werd een voormalige gevangenis ingezet. Deze opvangvoorzieningen zijn bedoeld voor daklozen die niet besmet zijn met het coronavirus. In Breda is een leegstaande vleugel van het Amphia Ziekenhuis ingericht als quarantainelocatie voor daklozen die wel zijn besmet. Er zijn vooralsnog geen besmettingen onder daklozen aangetroffen.

Dit schreef Binnenlands Bestuur eerder over de effecten van de coronacrisis op daklozen: 

‘Zonder huis kun je ook niet thuisblijven’.12.30 Burgemeester Eindhoven staat start voetbalcompetitie niet toe

Gisteren kwam voetbalbond KNVB met een noodprogamma naar buiten dat uitgaat van een herstart van de nationale competitie op 19 juni zonder publiek. Eerder hadden Ajax, PSV en AZ nog duidelijk gemaakt dat ze niet wilden dat dit seizoen nog zou worden afgemaakt. Maar ook de Eindhovense burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost ziet een herstart niet zitten, zei hij tegen Omroep Brabant. ‘Supporters mogen dan niet het stadion in. Die gaan samenscholen in de stad en dan bereik je precies datgene wat je niet wil. Ik denk niet dat ik er alleen in sta, maar dat al mijn collega's van de veiligheidsregio's daar unaniem achter staan.’ Jorritsma zal normaal gesproken dus geen vergunning afgeven voor de wedstrijd van PSV, tenzij het kabinet op 21 april plots een hele andere aanpak van het corona-virus aankondigt. Ook andere burgemeesters vrezen een herstart.
11.55: Aangifte tegen dominee die corona wijt aan afwijking man-vrouwnorm

Oud-burgerraadslid Leon Houtzager (VVD) in de gemeente Krimpen aan den IJssel heeft aangifte van discriminatie gedaan tegen een dominee van de Oud Gereformeerde Gemeente die volgens Houtzager in een brief aan het gemeentebestuur impliciet een link legt tussen corona en mensen die afwijken van het traditionele man-vrouwbeeld. Hij wijst op de passage ‘De roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen, dienen uitgebannen. (…) Zo niet, dan zullen wij en zij een zwaarder oordeel over ons uitroepen.’ Houtzager, die samenleeft met een man, vindt het een statement om homoseksualiteit aan te pakken en verwacht dat de politiek er iets aan gaat doen. ‘Als ik dit soort uitspraken zou doen moet ik meteen voor de rechter verschijnen. Maar plak het label religie erop en meteen moet alles mogen’, zegt hij tegen RTV Rijnmond. Houtzager wil dat de rechter er naar kijkt. ‘Hoe verhoudt het ene artikel in de grondwet, over de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie zich ten opzichte van het verbod op discriminatie.’ De brief was vertrouwelijk naar de gemeenteraad gestuurd, maar een raadslid bracht deze naar buiten gebracht. Het OM heeft de brief ontvangen. De officier van justitie besluit op korte termijn of hij tot vervolging over gaat of niet.


 

11.48: ABP belegt 75 miljoen in ‘corona-obligaties’

Ambtenarenpensioenfonds ABP meldt dat het in een week tijd 75 miljoen euro heeft belegd in obligaties waarvan de opbrengst gaat naar het bestrijden van de huidige crisis, zoals het verbeteren van de gezondheidszorg en ondersteuning van Europese mkb’ers. ‘Voor deze drie beleggingen in corona-bonds geldt dat ze worden uitgegeven door gerenommeerde instellingen met een hoge kredietwaardigheid’, schrijft ABP. ‘Wat betreft risico zijn deze obligaties vergelijkbaar met Nederlandse staatsobligaties.’

 

ABP kocht 33 miljoen euro aan obligaties van de Europese Investeringsbank, onderdeel van de financiering van een Europees noodsteunpakket van 40 miljard euro. 29 miljoen euro is voor een obligatie van de ontwikkelingsbank van de Raad van Europa. Het doel hiervan is voorkomen dat mensen hun baan verliezen, zorgen dat gemeenten blijven investeren en helpen medische investeringen te financieren. Met de eerder in deze blog gemelde belegging in een obligatie van de Nordic Investment Bank komt het totaal op 75 miljoen euro.

 11.30: Burgemeester IJsselstein maant hardleerse jongeren
In een tweet heeft Patrick van Domburg, burgemeester van IJsselstein, uitgehaald naar jongeren die zich ‘hardnekkig’ niet de coronaregels houden. In IJsselstein slaat het coronavirus in de provincie Utrecht het hardst toe. Van Domburg wil dat de jongeren voorzichtiger zijn. ‘We moeten elkaar beschermen.’ Op het moment van tweeten waren 20 waarschuwingen en zes bekeuringen uitgedeeld.

 09.00 Primeur digitaal vergaderen geslaagd

De Lelystadse griffier Nancy Mosterman is tevreden over de vier BOB-sessies (beeldvorming, oordeelvorming, besluitvorming) die dinsdagavond voor het eerst online werd gehouden, via het programma Starleaf. ‘Het is zelfs beter gegaan dan verwacht.’ Bij een raadslid dat in het buitengebied woont, haperde de internetverbinding af en toe en een ander raadslid was even niet te horen, maar na het opnieuw opstarten van zijn computer was dat euvel verholpen. ‘Op die paar technische hick-ups na, verliepen de sessies soepel.’  

Bij drie van de vier sessies waren insprekers. Bij de eerste over het Theaterkwartier ging dat goed; op het moment dat de inspreker haar zegje wilde doen was ze in beeld (in de digitale ‘spotlight’) en konden raadsleden de inspreker vragen stellen. Bij de tweede sessie, over kamerverhuur, was de inspreker te laat ingelogd en kon niet meer aan het begin van de sessie, waar normaliter insprekers aan bod komen, inspreken. Later was er geen tijd meer om hem alsnog het woord te geven. De inspreker is gevraagd zijn inbreng schriftelijk aan de raadsleden te doen toekomen. Bij de derde sessie liep het met de inspreker weer gesmeerd.

Het was een goede testcase voor aanstaande dinsdag, als de voltallige raad online via Starleaf gaat vergaderen, stelt Mosterman. ‘Het wordt dan wel spannend, met 35 raadsleden, een college van vijf wethouders en de burgemeester, de gemeentesecretaris en de griffier.’ Die vergadering begint om 22 uur en is via de gebruikelijke livestream via de raadswebsite en social media te volgen.

 


 

Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.