of 60264 LinkedIn

Beste gemeentebestuurders, leer van Baudet!

Jolien Pil en Marcel Benard 1 reactie

Forum voor Democratie kroonde zich de winnaar van de verkiezingen – en dat hadden velen al zien aankomen. Alleen bestuurders niet. Wie denkt te kunnen volstaan met kritiek dat de lijsttrekkers van FvD tijdens de campagne niet zichtbaar waren, en daarin blijft hangen, mist een reëel punt. Er is namelijk iets wezenlijks gaande, waar juist gemeentebestuurders iets van te leren hebben.

Een groot deel van de inwoners grepen deze kans aan om een grote middelvinger te maken naar het bestaande systeem. Zij kozen een partij die ‘niet meedoet’ aan de politiek-bestuurlijke logica, omdat zij die logica als zodanig afwijzen. En, beste bestuurders, dat mag geen verrassing zijn. Want veel mensen ervaren dat die politiek-bestuurlijke logica niet voor hen werkt. Dat is precies waar Kim Putters (directeur Sociaal Cultureel Planbureau), in zijn recente boek Veenbrand voor waarschuwt: groeiende sociale tweedeling.

 

Verschillen in de samenleving hoeven geen probleem te zijn. Verschillen zorgen voor dynamiek en diversiteit. Sociale tweedeling daarentegen gaat vaak samen met tegenstellingen tussen en uitsluiting van burgers. Dat voedt wantrouwen richting de overheid, en dat kan onze samenleving ontwrichten. Het is daarom een serieus probleem als groepen tegenover elkaar komen te staan. 

 

Het goede nieuws is: u bent als gemeentebestuurder in de positie om hier iets aan te doen. Tijdens ons onderzoek over sociale tweedeling in de provincie Brabant zagen wij positieve voorbeelden van wat gemeenten al doen. Zo leggen de gemeenten Helmond en Deurne op nieuwe manieren contact met bewoners, in plaats van de zoveelste bewonersbijeenkomst te beleggen. Ze doen dat door gewoon op straat op bewoners af te stappen, in een speeltuin in de wijk of door de boerenerven op te gaan. De gemeente zoekt de inwoners op. En dat helpt bij het vertrouwen.

 

De dreigende veenbrand vraagt van bestuurders en ambtenaren dat zij uit hun beleids-bubble stappen. Die bubble, waarin problemen in beleidsterreinen kunnen worden verdeeld, belemmert immers de aansluiting met de bevolking, die zich weinig aantrekt van beleidsterreinen. Dat blijkt schrijnend bij ingewikkelde problematiek, zoals campings waar mensen die buiten de boot vallen hun laatste toevluchtsoord vinden - denk aan Fort Oranje. We zien helaas regelmatig een overheid die een verdeelde samenleving tegemoet treedt met een te uniforme benadering. Bestuurders doen er verstandig aan om bij knellende problematiek soms de eigen beleidsregels gericht opzij te zetten.

 

Daarnaast zagen we in ons onderzoek dat bestuurlijk leiderschap nodig is om tegenstellingen in onze samenleving te overbruggen. Een sprekend voorbeeld is de manier waarop Jan Hamming in Zaanstad de discussie rond de intocht van Sinterklaas heeft geleid. Juist verbinding vinden tussen polariserende standpunten is een vaardigheid die bestuurders steeds nadrukkelijker in de vingers moeten hebben.

Beste gemeentebestuurders, leer daarom van Baudet. De plotselinge groei van Forum voor Democratie moet u aanzetten tot nadenken. Het vertrouwen herstellen met delen van de bevolking – in het bijzonder de middengroepen – is een absolute topprioriteit. En u bent, als geen ander, in de positie om daar wat aan te doen.

 

Jolien Pil en Marcel Benardadviseurs bij Lysias Advies

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk O. op
-De gemeente zoekt de inwoners op. En dat helpt bij het vertrouwen.-

Droom verder dat vertrouwen is zo ernstig stuk dat komt niet meer terug, bovendien ziet de overheid tegenwoordig de burger als vijand.

Pak eerst de frauderende ambtenaren maar eens goed aan misschien dat er dan iets vertrouwen terug komt.

FvD is ook in Groningen aan de kant gezet, waarvoor dank, dit helpt enorm bij de volgende verkiezingen.