Dossier: Leegstand

Een direct gevolg van de crisis: leegstaande winkelpanden en kantoorgebouwen. Behalve dat vastgoedbeleggers en -eigenaren het voelen in hun portemonnee, lijdt de aanblik van de publieke ruimte er ook ernstig onder. Lege en afgeplakte vitrines verhogen de sfeer in het centrum bepaald niet, zoals ook verlaten kantoorgebouwen wijken een desolate indruk geven. Ongewis is of het dieptepunt is bereikt.
-
Helft provincies stuurt niet op bovenlokale winkelplannen
Provincies en gemeenten doen te weinig om leegstand in winkelgebieden te voorkomen. Zo zijn gemeenten in zes provincies niet verplicht om samen te werken bij detailhandelsplannen met een bovenlokale uitstraling.
-
Provincie zet alle informatie over Zuid-Holland online
Leegstand van kantoren, inkomensverdeling, biodiversiteit, cijfers, kaarten en open data. Het is allemaal te vinden op de site Staat van Zuid-Holland die de provincie vandaag presenteert.
-
Investeren in bestaande bedrijventerreinen loont
De leegstand ten spijt, is en blijft het sociaal-economisch belang van bedrijventerreinen in Nederland groot. Er is nog steeds zeker 30 procent van de werkgelegenheid op gevestigd.
-
Provincies kunnen megastores toch tegenhouden
Provincies houden de mogelijkheid om plannen voor grootschalige winkelcomplexen aan de randen van de stad tegen te houden. Minister Schultz komt terug op de voorgenomen wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) die het provincies onmogelijk zou kunnen maken een actief detailhandelsbeleid te voeren.
-
Wethouderschap stadsontwikkeling moet weer sexy worden
De nieuwe colleges moeten niet bij de pakken neerzitten nu de economische crisis de stedelijke ontwikkeling in een houdgreep heeft. Integendeel, ze moeten inzetten op een ‘stedelijk akkoord’, stelt het netwerk Directeuren Stedelijke Ontwikkeling (DSO).
-
Ondernemers Molenwaard pakken zelf de leegstand aan
Ondernemers van een winkelcentrum in de gemeente Molenwaard ontwikkelden zelf een plan om hun winkelgebied op te knappen. Nadat een ambitieus project van de gemeente en een ontwikkelaar spaak liep, kwamen de winkeliers met een eigen voorstel. De lokale supermarkt stopt er 4 ton in en ook de woningbouwvereniging betaalt mee.
-
Blok geeft grote steden lucht op woningmarkt
Utrecht en Amsterdam krijgen meer ruimte voor experimenten om de woningmarkt in beweging te krijgen. Dat blijkt uit de reactie van minister Stef Blok (Wonen) op hun brief van eind vorige maand.
-
'Gemeenten hebben wethouder voor vastgoed nodig'
Gemeenten zouden allemaal een speciale wethouder vastgoed moeten aanstellen na de verkiezingen. Zij kunnen zorgen voor meer zicht op de omvang en leegstand van maatschappelijk vastgoed en proberen de financiële verliezen door inefficiënt gebruik te beperken. Dat stelt 'ambassadeur maatschappelijk vastgoed' en oud-wethouder van Amersfoort Gert Boeve in een interview met het vakblad Vastgoedmarkt.
-
D66 wil weer bruisende binnensteden
Gemeenten moeten hun uiterste best doen om de binnensteden bruisend en leefbaar te houden. Die boodschap geeft Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) in een notitie die hij vrijdag presenteert waarin hij een aantal mogelijkheden en goede voorbeelden op een rijtje zet.
-
'Huurregels geven winkelier te veel bescherming'
De huurwetgeving voor winkelpanden moet worden versoepeld. De huidige regels geven huurders zoveel bescherming, dat er geen ruimte is voor flexibele, tijdelijke invulling van lege panden. Dat stelt de Nederlandse Raad van Winkelcentra (NRW). Detailhandel Nederland is fel tegen.
-
INretail: 'Gemeenten, zoek dna van Winkelstraat 2020'
Gemeenten moeten zoeken naar de eigenheid van de vijf plekken waar in 2020 nog gewinkeld wordt, meent brancheorganisatie INretail. Zij moeten het voortouw nemen in het oplossenvan de winkelleegstand, want de markt gaat het niet doen, stellen experts van INretail, en belangenvertegenwoordigers van winkeliers en vastgoedeigenaren in drie nieuwe rapporten.
-
Geen compensatie voor stop kantorenbouw
De kantorenbouw in de provincie Utrecht wordt gehalveerd en bestaande kantoorlocaties moeten gemakkelijker een andere bestemming krijgen. Dat hebben Provinciale Staten van Utrecht unaniem besloten. En gemeenten worden niet gecompenseerd voor gederfde inkomsten op bouwgrond.
-
Ook Groningen en Zeeland gaan woningen slopen
Woningcorporaties in de krimpgebieden van Groningen en Zeeland gaan de komende jaren honderden woningen slopen. Daarmee bestrijden ze leegstand en verpaupering, bovendien levert het de corporaties geld op: per woning krijgen ze een korting van 15.000 euro op de verhuurdersheffing die minister Stef Blok (Wonen) heeft geïntroduceerd. Het geld investeren ze in – minder – nieuwbouw.
-
Leidsche Rijn kampt met 'voetbalvelden aan leegstand'
Utrecht viert donderdag dat de bouw van het nieuwe winkelcentrum Terwijde in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn het hoogste punt bereikt. Maar hoewel er een enorm tekort is aan winkels en voorzieningen in de wijk met ruim 70.000 inwoners, kampt Terwijde met leegstand. Er zijn pas 13 van de 40 winkels verhuurd.
-
Gemeenten moeten bij bouwverbod compensatie krijgen
Als de provincie Utrecht wil dat er minder kantoorpanden worden gebouwd om de leegstand terug te dringen, moet de provincie opdraaien voor het verlies dat gemeenten daardoor lijden. Dat vindt de gemeente Utrecht. Kantoren brengen geld in het laatje door de exploitatie van de grond.
-
Utrecht legt kantorenbouw gemeenten aan banden
De provincie Utrecht wil het aantal locaties dat gemeenten hebben aangewezen voor de bouw van kantoren aan banden leggen. Volgens de provincie is er nu al veel te veel leegstand in Utrecht.
-
Geen oog voor leegstand maatschappelijk vastgoed
Gemeenten hebben te weinig aandacht voor de snel oplopende leegstand van maatschappelijk vastgoed. Die is straks zeker zo groot als de leegstand van kantoren en winkels bij elkaar. Tot 2030 komt naar verwachting zo’n 20 miljoen vierkante meter vastgoed vrij dat geen maatschappelijke functie meer heeft.
-
Corporatie Zeeuwland: hou op over krimp
Gemeenten en andere instanties op Schouwen-Duiveland moeten ophouden elkaar krimp aan te praten. De bevolking is al jaren stabiel en er staan meer dan 1.000 woningzoekenden van buiten op de wachtlijst van woningcorporatie Zeeuwland. Wat nou krimp.
-
Den Haag en Venlo hebben de beste binnenstad
De komende twee jaar mag het centrum van Den Haag zich de beste grote binnenstad van Nederland noemen. In de finale van de Verkiezing Beste Binnenstad won de Hofstad van Amsterdam, zo is donderdag bekendgemaakt. In de categorie middelgrote binnenstad ging Venlo met de titel aan de haal. -
Regionale sloopfondsen komen niet van de grond
Het plan voor lokale en regionale kantorenfondsen om de leegstand aan te pakken, is van tafel. Marktpartijen willen daar geen geld in steken, nu blijkt dat de markt steeds meer zijn werk doet en dat leegstaande kantoren op een meer reële waarde worden gewaardeerd. Dat meldt minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer.
-
'Leegstand in buitengebied groter dan bij kantoren'
De leegstand van agrarische bedrijven op het platteland neemt de komende jaren toe tot circa 30 miljoen m2. Daarmee wordt die leegstand – in elk geval in omvang - een nog groter probleem dan de kantorenleegstand die nu hoog op de agenda staat en ‘slechts’ 7 miljoen m2 bedraagt.
-
Beleggers: ‘Zwicht niet voor verleiding nieuwe winkellocaties’
Gemeenten moeten niet zwichten voor de verleiding van grondverkoop op locaties aan de rand van de stad. Investeringen in bestaande, perspectiefrijke winkelgebieden zijn noodzakelijk om binnensteden levensvatbaar en aantrekkelijk te houden. Regionaal beleid is daarbij onmisbaar.
-
‘Zwicht niet voor verleiding nieuwe winkellocaties’
Gemeenten moeten niet zwichten voor de verleiding van grondverkoop op locaties aan de rand van de stad. Investeringen in bestaande, perspectiefrijke winkelgebieden zijn noodzakelijk om binnensteden levensvatbaar en aantrekkelijk te houden. Regionaal beleid is daarbij onmisbaar.
-
Eindhoven heeft slecht beeld van eigen vastgoed
Eindhoven heeft geen goed overzicht van de eigen gebouwen, de waarde, de kosten en de opbrengsten en de financiële risico’s. Een precieze verklaring voor het verschil tussen kosten en opbrengsten is niet bekend. En omdat basale informatie ontbreekt, zijn ambtenaren alleen druk met incidenten.
-
Veghel sleutelt aan 'binnenstad van de toekomst'
Een leeglopend centrum met een worstelende middenstand; Veghel probeert dat spookbeeld voor te zijn met het project 'Veghel achter digitale stadsmuren', dat met name de eigen inwoners moet verleiden lokaal te winkelen. Alle zintuigen worden daarbij ingezet.
-
Leegstand treft kantoren bij ov-knooppunten even hard
Kantoren bouwen rond grote, goed bereikbare stations is toch niet de enige oplossing voor de stagnerende kantorenmarkt. Kantoren bij ov-knooppunten staan net zo vaak leeg als op andere locaties. Er is zelfs sprake van knooppuntkannibalisme. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente, de Vrije Universiteit Amsterdam en StedenbaanPlus.
-
Assen gaat het echt doen; zelf huurwoningen bouwen
Meerdere gemeenten zijn ermee bezig, maar Assen is de eerste gemeente waar het binnenkort werkelijkheid wordt: De gemeente gaat sociale huurwoningen bouwen, omdat corporaties dat niet meer doen. Het college heeft 5,5 miljoen euro uitgetrokken voor de bouw van 36 sociale huurwoningen in de wijk Kloosterveen.
-
'Rem Gelderland op weidewinkels voorbeeld'
Provincies moeten een voorbeeld nemen aan Gelderland en stoppen met bouwplannen voor grote winkelcentra buiten de bebouwde kom. Het Gelders college van Gedeputeerde Staten heeft aangekondigd dat de omgevingsvisie waaraan wordt gewerkt een rem zet op de ontwikkeling van zogenoemde weidewinkels. Belangenorganisatie Inretail vindt dat alle provincies dat moeten doen.
-
Acht pilots voor gebiedsontwikkeling met minder regels
In acht gemeenten gaan proefprojecten van start om met minder regels meer ruimtelijke plannen mogelijk te maken. De pilots maken deel uit van de Actieagenda Bouw en moeten inspireren tot snellere en flexibele gebiedsontwikkelingen.
-
Rijk moet eigen panden slopen
De Rijksgebouwendienst stoot 30 procent haar vastgoedportefeuille af. ‘We ontkomen niet aan sloop’, zegt algemeen directeur Eva Klein Schiphorst.
-
Utrecht subsidieert ombouw bedrijf tot woning
Utrecht geeft subsidie om bedrijfspanden te verbouwen tot woningen. Per toegevoegde zelfstandige woonruimte geeft de gemeente 10.000 euro met een maximum van 50.000 euro per project.
-
Ouderen nemen platteland over
Het aantal 65-plussers dat op het platteland woont neemt relatief fors toe. Daardoor komen de sociale voorzieningen en de woningmarkt in vooral de zogenoemde krimpregio's onder druk te staan. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dinsdag.
-
Kantorenloods Amsterdam weet leegstand terug te dringen
De Amsterdamse aanpak van kantorenleegstand heeft er toe geleid dat dit jaar voor het eerst sinds 2007 de leegstand is gedaald. Vorig jaar kreeg bijna 100.000 vierkante meter lege kantoren een tweede leven als woning, hotelkamer of creatieve broedplaats. ‘Dit jaar gaan we daar zelfs overheen’, verwacht Paul Oudeman. De ‘kantorenloods’ geeft een kijkje in de keuken.
-
Gemeenten moeten voortouw nemen tegen leegstand
Gemeenten zullen soepeler moeten omgaan met regels en hun ambities bijstellen. Alleen dan kan de leegstand van kantoren en winkels effectief worden aangepakt. Dat stellen betrokkenen in de vastgoedsector in interviews met Binnenlands Bestuur.
-
Weidewinkels: patstelling dreigt
In de regio Arnhem Nijmegen dreigt een patstelling te ontstaan over vier daar geplande ‘weidewinkels’. Aan de ene kant gemeenten met een overschot aan grond en leegstaande panden, die superstores alleen al om die reden met graagte binnenhalen; aan de andere kant winkeliers en hun belangenorganisaties. Die vrezen voor meer kaalslag, naast de faillissementen die er toch al zijn door het mindere economisch tij en stijgende internetverkoop.
-
Echte winkelslachting moet nog komen
Krimpgebieden domineren de lijst met de grootste winkelleegstand. Niet alleen daar, maar ook elders moeten de hardste klappen nog komen, meent winkeldataspecialist Locatus.
-
Juridische instrumenten hooguit deeloplossing leegstand
Gemeenten proberen van alles om de transformatie van leegstaande winkels en kantoren op gang te brengen. Gezocht wordt naar extra juridische instrumenten. ‘Maar het is toch vooral een probleem van de markt.’
-
BBvastgoeddebat: 'Waar blijven de provincies?'
Voor het aanpakken van de kantoren- en winkelleegstand is actieve inzet van provincies onmisbaar, zo bleek bij het Binnenlands Bestuur vastgoeddebat in Nieuwegein donderdag. Op het debat waren provincies de grote afwezige. En in de dagelijkse praktijk? 'Die rol wordt niet opgepakt.'
-
Renovatieproject gered door deal met woningbouwcorporatie
Vestia heeft met de gemeente Den Haag afspraken gemaakt waardoor het mogelijk wordt dat een renovatieproject toch van de grond komt ondanks de financiële problemen waarin de woningcorporatie verkeert.
-
‘Gemeente onmachtig leegstand op te lossen’
De gemeente wordt niet als veroorzaker van de leegstand van kantoren en winkels gezien, bijvoorbeeld omdat zij te veel liet bouwen. Wel geldt zij in de ogen van een meerderheid van de Nederlanders als de aangewezen partij om voor een oplossing te zorgen.
-
Inzet dwangmiddel tegen leegstand hooguit deeloplossing
Gemeenten proberen van alles om de transformatie van leegstaande winkels en kantoren op gang te brengen. Gezocht wordt naar extra juridische instrumenten. ‘Maar het is toch vooral een probleem van de markt.’
-
Van Almelo mag Heracles bouwen
Heracles Almelo kan aan de slag met een nieuw voetbalstadion. De gemeenteraad van Almelo gaf dinsdagavond groen licht voor de extra winkels die Heracles nodig heeft om het stadion van de grond te krijgen.
-
Wat hebben gemeenten aan vastgoedbezit?
Hoogleraar Hans de Jongevan de TU Delft sprak maandagavond 17 juni in Nieuwsuur over het vastgoedbezit van gemeenten. Gemeenten weten vaak niet hoeveel vastgoed ze bezitten en bovendien gaan gemeenten vaak niet efficiënt om met hun vastgoed.
-
Ruim 300 miljoen verspild aan inefficiënt gebruik vastgoed
De ruim 400 Nederlandse gemeenten verspillen jaarlijks tussen de 300 en 400 miljoen euro door amateuristisch en inefficiënt gebruik van hun vastgoed. Zo gaan gemeenten niet op een goede manier om met gas, licht en water en met onderhoud van gebouwen. Dat staat in een onderzoeksrapport van de Technische Universiteit Delft, waar het tv-programma Nieuwsuur maandagavond over bericht.
-
Overheid moet beweging brengen in vastgoedmarkt
Om de vastgelopen woningmarkt in beweging te krijgen, is wellicht een nieuw Bouwfonds Nederlandse Gemeenten nodig. Betrokkenen in de bouwsector – ook gemeenten zelf - vinden dat gemeenten en provincies een sleutelrol kunnen spelen in de stilgevallen vastgoedmarkt.
-
Gemeenten laten kansen liggen in strijd leegstand kantoren
Gemeenten kunnen veel meer doen om kantorenleegstand tegen te gaan. Ze moeten samenwerken met private partijen (PPS) om transformatie of sloop te stimuleren. Het sloopfonds is daarvoor een falend instrument gebleken, maar een leegstandonttrekkingsfonds biedt kansen.
-
Afwaardering lege kantoren gaat niet door
Beleggers worden niet gedwongen om leegstaande kantoorpanden af te waarderen. Dat zei minister Melanie Schultz (Infrastructuur) woensdag in een debat in de Tweede Kamer. Regeringspartij PvdA had om dit ingrijpen gevraagd zodat kantoren makkelijker een andere bestemming kunnen krijgen.
-
Gemeenten laten kansen liggen tegen leegstand
Gemeenten kunnen veel meer doen om kantorenleegstand tegen te gaan. Ze moeten samenwerken met private partijen (PPS) om transformatie of sloop te stimuleren. Het sloopfonds is daarvoor een falend instrument gebleken, maar een leegstandonttrekkingsfonds biedt kansen.
-
Experiment Winschoten valt in de 'prijzen'
De gemeente Winschoten heeft zelf het geld niet, maar met steun van de winkeliers en vastgoedondernemers gaat de verpauperende binnenstad waarschijnlijk toch op de schop. Een unieke financieringsconstructie moet het mogelijk maken.
-
Win-win in Winschoten
Om het centrum van krimpgemeente Winschoten te pimpen is een miljoenenbedrag nodig. De oplossing is een voor Nederland unieke constructie: een door ondernemers gevuld investeringsfonds voor vernieuwing van de binnenstad.
-
'Provincies moeten bouw winkelpanden blokkeren'
Provincies moeten ervoor zorgen dat gemeenten geen nieuwe winkelpanden meer laten bouwen. Dat vindt Detailhandel Nederland, zo liet de belangenorganisatie zaterdag weten. Gemeenten zouden zelf te weinig rekening houden met de gevolgen van bijbouwen, dus moeten de provincies de regie gaan voeren.
-
Samenwerken tegen leegstand kantoren
Robert Koolen, directeur Vastgoed en Beleid bij Heijmans en Bert Hoeve, hoofd afdeling Ruimte en Advies Kadaster tekenen de intentieovereenkomst.
-
Herverkavelen in stadscentra
Gemeenten hebben steeds minder geld voor herstructurering van bedrijventerreinen, woonwijken of winkelgebieden. Daardoor valt gebiedsontwikkeling overal stil en dreigt verval. Stedelijke herverkaveling kan een uitweg bieden. Niet de gemeente betaalt, maar wie investeert en profijt heeft.
-
Herverkavelen wellicht oplossing leegstand winkelpanden
Dordrecht is een van de eerste gemeenten die in de praktijk de mogelijkheden van stedelijke herverkaveling verkent.
-
3,8 miljoen euro extra voor herbestemming
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft eenmalig 3,8 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor herbestemming. Dat betekent dat voor 500 monumenten en karakteristieke gebouwen binnenkort een onderzoek wordt gedaan naar herbestemming. Al deze gebouwen staan leeg of komen leeg op korte termijn. Bij 20 gebouwen worden bovendien noodvoorzieningen getroffen om verval tegen te gaan.
-
Provincies moeten bouwdrift gemeenten indammen
Zonder ingrijpen van bovenaf blijven gemeenten elkaar beconcurreren op de kantorenmarkt. Ondanks 16 procent leegstand staan gemeenten nog steeds nieuwbouw van kantoren toe. Provincies moeten strengere regels stellen om de ambities in te dammen.
-
Vastgoedplannen alleen nog beoordelen op lokale behoefte
Om nieuwe leegstand tegen te gaan, is het noodzakelijk dat gemeenten nieuwe vastgoedplannen vooral beoordelen op basis van de lokale en regionale behoefte. ,,Gemeenten zouden ook terughoudend moeten zijn bij het verwerven van grond, want daardoor krijgen ze ook een financieel belang om er kantoren en winkels op te laten zetten'', aldus Edwin Buitelaar van het Planbureau voor de Leefomgeving.
-
Provincie Brabant wil geen nieuwe winkels
De provincie Noord-Brabant overweegt vanwege de leegstand om nieuwe initiatieven voor detailhandel buiten steden niet meer toe te staan. ,,Alle plannen voor uitbreiding van winkeloppervlakte, zeker op nieuwe locaties, zouden voorlopig in de ijskast moeten worden gezet'', staat in discussienota die dinsdag is gepubliceerd. De provincie meent dat er voldoende winkelruimte in bestaand stedelijk gebied is.
-
'Leegstand gaat niet over gebouw, maar over hele stad'
‘We moeten leegstand niet langer benaderen als “wat doen we met dit lege gebouw”, maar als een ruimtelijke opgave: wat betekenen al die lege panden voor een stad?’
-
Help: ziekenhuis te koop
Her en der in het land staan ziekenhuizen leeg of komen op - korte termijn - leeg te staan. Vanwege fusies en vervolgens het samenvoegen van locaties bijvoorbeeld, en/of nieuwbouw elders in of buiten de gemeente. Het levert gemeentebesturen fikse hoofdbrekens op.
-
Lege ministeries geven impuls aan Haagse woningmarkt
Den Haag wil de komende jaren 10.000 woningen bouwen in lege kantoorpanden. Voor een fors deel zijn dat gebouwen van ministeries die vrijkomen door de inkrimping van de rijksoverheid.
-
Leegstand kantoren oplossen met ruilverkaveling
Het idee is simpel en lijkt doeltreffend: ruilverkaveling als methode om van twee halfleegstaande kantoren weer twee gevulde gebouwen te maken. Een groep jonge ontwikkelaars en architecten bedacht het plan als alternatief voor het afwaarderen van de vele leegstaande kantoorpanden.
-
KvK: rol gemeenten bij bestrijding winkelleegstand
Gemeenten zijn net zo goed verantwoordelijk voor de bestrijding van de winkelleegstand als de ondernemers en de vastgoedsector.
-
Veel leegstaande winkels in middelgrote steden
Vooral in de provincies Groningen, Noord-Brabant en Limburg loopt de leegstand van winkels op. In steden met 30.000 tot 100.000 inwoners staan de meeste winkels leeg. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus.
-
Creatieve sector gedijt in krimpregio's
Krimpregio’s hebben nauwelijks last van leegstaande vierkante meters kantoorvloeren. Nichebedrijven vormen de voorbode van een nieuwe plattelandseconomie.
-
‘Verschuil je niet achter wetten en regels’
Vóór de zomer ligt de Omgevingswet in de Tweede Kamer. Uitgangspunt daarin is volgens minister Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur en Milieu) om niet méér in regels vast te leggen, maar minder en daar houdt ze aan vast. ‘We moeten erop vertrouwen dat het lokale bestuur verstandige afwegingen maakt.’
-
Beleving redt de binnenstad
De markt gaat de toenemende winkelleegstand niet oplossen, wijzen drie nieuwe rapporten uit. Dus moet de gemeente het voortouw nemen, zoals in Den Haag al succesvol gebeurt. ‘Het is of allemaal ten onder, of samen behouden wat sterk is.’
-
Rijswijk jumpt als belegger in bouw
Rijswijk is het wachten op investeerders zat en gaat zelf geld steken in de bouw van huurwoningen in de vrije sector. Door als semibelegger op te treden, wil de gemeente de lokale woningmarkt vlot trekken en tegelijk de eetlust opwekken bij de internationale kapitaalverschaffers uit China en de Verenigde Staten.
-
Huisbaas zonder kantoor
De Rijksgebouwendienst schrapt een derde van zijn vastgoedportefeuille. Algemeen directeur Eva Klein Schiphorst zit er niet zo mee, sterker, het maakt het werk er leuker op. ‘Je kunt niet op een beter moment in deze sector werken.’
-
Ingehaald door de krimp
Geen kleinescholentoeslag maar een bonus om te fuseren. Zo wil staatssecretaris Sander Dekker de stijgende kosten en dalende prestaties van het basisonderwijs te lijf. In krimpgemeente Loppersum leidt het tot leegstand en kostbare nieuwbouw.
-
Ik niet, dan jij ook niet
12.000 woningen moest het nieuwe Nijmeegse stadsdeel Waalsprong gaan tellen. Er staat nog maar een kwart. En de enige serieuze grondkoper moet nu wellicht ook nog worden geweerd. Huiver mee met de wethouder in crisistijd.
-
Down Town
De winkelleegstand loopt op, maar tegelijkertijd groeit het aantal vierkante meters winkelvloeroppervlak nog steeds. Tegen beter weten in hopen gemeenten hun grondposities alsnog te verzilveren via nieuwe, perifere winkelcentra. Dat gaat niet goed. ‘De echte slachting moet nog komen.’
-
Dan maar weer gras
Gemeenten moeten het voortouw nemen bij het aanpakken van leegstand, vinden marktpartijen in de bouwsector. Soepeler omgaan met regels, ambities bijstellen. ‘Wel even slikken voor de wethouder en de raad.’
-
Kantoren nog leger
De bezettingsgraad van kantoren zegt meer over leegstand dan absolute getallen, vindt het Kadaster. Samen met vastgoedontwikkelaar Heijmans zoekt het naar praktische mogelijkheden om leegstand aan te pakken. Bijvoorbeeld via ruilverkaveling.
-
Win-win in Winschoten
Om het centrum van krimpgemeente Winschoten te pimpen is een miljoenenbedrag nodig. De oplossing is een voor Nederland unieke constructie: een door ondernemers gevuld investeringsfonds voor vernieuwing van de binnenstad.
-
Vrijstaat Keppel
De dorpsschool wegbezuinigen? Geen sprake van. Inwoners van Hoog- en Laag-Keppel nemen de lokale voorzieningen één voor één over. Tot ergernis van het gemeentebestuur. ‘Ze zien zichzelf als de enige partij met rechten. Het dorp is van hen.’
-
Herverkavelen in stadscentra
Gemeenten hebben steeds minder geld voor herstructurering van bedrijventerreinen, woonwijken of winkelgebieden. Daardoor valt gebiedsontwikkeling overal stil en dreigt verval. Stedelijke herverkaveling kan een uitweg bieden. Niet de gemeente betaalt, maar wie investeert en profijt heeft.
-
‘We zijn veel te bescheten’
Hoe blijft Nederland concurrerend? Door stedelijke knooppunten van fiets, auto en openbaar vervoer aan te leggen en bestaande infrastructuur beter te benutten. Aldus auteurs Ton Venhoeven en Tijs van den Boomen van het ophefmakende De Mobiele Stad.
-
Studenten in plaats van zusters
Met het vertrek van het Groot Zieken Gasthuis kwam vijf hectare vrij in de historische Bossche binnenstad. Herontwikkeling van het terrein strandde door de crisis. Nu is het grootschalige plan in delen geknipt. Het voormalige Kloostergebouw werd broedplaats.
-
Creatief gedijt in krimpregio
Terwijl de kantorenmarkt landelijk in een grote crisis verkeert, hebben krimpregio’s nauwelijks last van leegstaande vierkante meters. Op formele en informele werklocaties nestelen zich creatievelingen en nichebedrijven, die nieuwe schwung geven aan lokale gemeenschappen. Op het platteland van Noord-Nederland en het verstedelijkte gebied van Zuid-Limburg.
-
Hoe Delfzijl weer leefbaar werd
Woningvoorraden saneren kost miljoenen die krimpgemeenten niet hebben. Delfzijl toont dat er met een creatief sloopbeleid en stadsvernieuwing veel mogelijk is. Leegstand is er nu verleden tijd. ‘Voor grote delen van het land valt hier veel te leren.’
-
De scholen lopen leeg
In Zeeland, Limburg en Groningen daalt het aantal leerlingen al jaren. En de komende drie jaar zal die krimp ook in andere provincies hard toeslaan, blijkt uit cijfers van het CBS. Honderden schoolgebouwen komen leeg te staan.
-
Bezuinigen op gemeentelijk vastgoed begint met verkoop
Gemeenten bezitten veel meer vastgoed dan nodig. Het beheer van gemeentelijk vastgoed vergt jaarlijks grote uitgaven en inspanningen, terwijl er weinig aantoonbare redenen zijn waarom een gemeente het vastgoed moet bezitten. TU Delft becijferde onlangs dat gemeenten in Nederland 300-400 miljoen te veel uitgeven aan hun vastgoedportefeuille. Het vastgoeddossier krijgt al aandacht in de zoektocht naar bezuinigingen, maar dus nog te weinig.
-
Gebruik je verstand, stop de leegstand
Gemeenten moeten echt aan de bak om de groeiende leegstand van winkels aan te pakken. De regierol van de provincie is hierin essentieel. De focus ligt nu te veel op de aanpak van kantorenleegstand.
-
Mystery Burger (23): Een motie met leegstand
‘U hebt het vast wel eens dat u aangesproken door burgers,’ zegt Christina Oosterhoff van GroenLinks in Zutphen. ‘Ik krijg vragen over de leegstand van het Delta-gebouw. Daarom deze motie.’ Die motie moet het mogelijk maken dat het pand van de sociale werkvoorziening Delta gemakkelijk startende ondernemers huisvest. De motie staat vanavond geagendeerd in het raadsforum. ‘Ik weet dat er haken en ogen aan zitten,’ maakt Oosterhoff al als voorbehoud. Terecht, blijkt later.
-
Stedelijke Herverkaveling
Regiobijeenkomst Stedelijke Herverkaveling Oost
Op 30 juni organiseerde het Kadaster een regiobijeenkomst over Stedelijke Herverkaveling voor de regio Oost. Deelnemers waren beleidsmakers, wethouders en inhoudelijk specialisten met de portefeuille Ruimtelijke ontwikkelingen van gemeenten in Oost-Nederland en de provincie Overijssel. Er werden voorbeelden getoond van leegstandsvraagstukken in winkelgebieden, kantoren en bedrijventerreinen waarbij Stedelijke Herverkaveling is ingezet. Daarnaast werd ingegaan op de wettelijke regeling voor Stedelijke Herverkaveling, die er zeer waarschijnlijk binnenkort komt.
-
Leegstand en de ladder duurzame verstedelijking
Hierbij brengen wij de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: “de Afdeling”) van 25 juni 2014, ECLI:NL:RVS:2014:2331 onder uw aandacht. In deze uitspraak komt de ladder duurzame verstedelijking als bedoeld in artikel 3.1.6 lid 2 van het Besluit ruimtelijke ordening (hierna: “het Bro”) aan de orde.
-
Leegstand detailhandel structureel oplossen
De leegstand in de detailhandel neemt steeds meer toe. In al onze steden en dorpen, zijn straten of soms hele gebieden aan te wijzen die verpauperen door leegstand. Hopen op betere tijden en nieuwe huurders is inmiddels een utopie. Leegstand van detailhandel is een structureel probleem en vraagt dus om een structurele oplossing.
-
Leegstand kantoren aanpakken door ruilen
Heijmans en het Kadaster zetten ruilverkaveling in als middel om de kantorenleegstand tegen te gaan. Het idee is om de huurders van half lege panden te laten verhuizen zodat er uiteindelijk volledig bezette panden en één of meerdere volledig lege panden overblijven. De leegstand wordt hiermee geconcentreerd.