of 59229 LinkedIn

Kwaku ‘iconisch festival’

Het Kwaku Summer Festival in de Amsterdamse Bijlmer heeft van de gemeente Amsterdam het predikaat ‘iconisch festival’ gekregen. Het  multiculturele festival wordt door het stadsdeel Zuidoost beschouwd als ‘cultureel erfgoed’ en speelt zich de komende weekeinden opnieuw af in het Bijlmerpark.

Het multiculturele Kwaku Summer Festival in de Amsterdamse Bijlmer heeft van de gemeente Amsterdam het predikaat ‘iconisch festival’ gekregen. Het festival wordt door het stadsdeel Zuidoost beschouwd als ‘cultureel erfgoed’ en speelt zich de komende weekeinden opnieuw af in het Bijlmerpark.

Zorgenkindjes

Kwaku (voorheen Kwakoe) was de afgelopen jaren een van de zorgenkindjes van de gemeente Amsterdam en het stadsdeel Zuidoost. Na jaren van organisatorische en financiële problemen werd de organisatie vorig jaar voor het eerst vergund aan een professionele producent, die ook de Uitmarkt en het Keti Kota Festival in Amsterdam organiseert. Die kreeg de opdracht de zaak op orde te brengen en de overlast (lawaai, parkeerproblemen) voor de wijk terug te dringen, zonder het specifieke karakter om zeep te helpen.


Voordelen

Hoewel sommige oudgedienden nog steeds beweren ‘dat Kwaku Kwakoe niet meer is’ zien ondernemers en cateraars die met stands op het festival staan volgens projectleider Susanne Van Kooy van het stadsdeel Zuidoost inmiddels de voordelen van een professionele hoofdaannemer: ‘Rottigheid is niet goed voor de omzet. Iedereen is gebaat bij een leuk festival.’ Hinder en overlast zijn sterk teruggedrongen en op de veiligheid op het festivalterrein wordt voortdurend toegezien.


Mythe doorbroken

Kwaku staat in de top drie van Amsterdamse evenementen, maar de bezoekersaantallen die vorige organisatoren opgaven, werden in 2013 bij lange niet gehaald. Volgens Van Kooy en producent Frans de Vries is de ‘Kwakoe-mythe’ van 300.000 bezoekers (zoals eerder werd beweerd) doorbroken, nu er hekken om het feestterrein staan en bezoekers bij de toegangscontrole worden geteld. Vorig jaar waren er bijna 120.000 bezoekers. Een aantal dat tijdens deze editie waarschijnlijk ook weer ruimschoots gehaald wordt, omdat het festival dit jaar weer zoals vanouds vijf in plaats van – zoals in 2013 – vier weken duurt. 

 

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur van deze week (nr. 14, 25 juli).

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.