of 60831 LinkedIn

Kritiek op wetsvoorstel ANPR-camera’s

Stichting Privacy First vindt het wetsvoorstel ANPR dat dinsdag wordt behandeld in de Eerste Kamer niet voldoen aan de eisen van het Europees Hof van Justitie. De organisatie vindt dat er met de camera’s, die langs de openbare weg komen te hangen, privacyregels worden overtreden. D66 heeft om opheldering gevraagd.

Stichting Privacy First vindt het wetsvoorstel ANPR dat dinsdag wordt behandeld in de Eerste Kamer niet voldoen aan de eisen van het Europees Hof van Justitie. De organisatie vindt dat er met de ANPR-camera’s, die langs de openbare weg aan flitspalen komen te hangen, privacyregels worden overtreden. D66 heeft om opheldering gevraagd. 

Opheldering over noodzaak ANPR-camera's
D66 vroeg tijdens de behandeling om opheldering van de minister over de noodzaak van de ANPR-camera's, de partij is nog niet overtuigd van de noodzaak van het vastleggen en bewaren van kentekens. Privacy First is ook een van de criticasters. ‘Bij dit wetsvoorstel is sprake van algemene, ongedifferentieerde gegevensopslag en bovendien wordt die opslag niet beperkt tot dat wat strikt noodzakelijk is’, zo schrijft Privacy First. Het wetsvoorstel houdt in dat de tweehonderd flitscamera’s ook worden uitgerust met camera’s die nummerplaten bijhouden, om zo bestuurders te traceren die openstaande bekeuringen hebben of gezocht worden door politie.


Politiewet ten onrechte gebruikt 

Privacy First stelt dat er met de camera’s gebruikt wordt gemaakt van de Politiewet, terwijl deze daar nooit voor bedoeld is en ook niet voldoet aan moderne eisen voor privacy. De organisatie vindt dat alleen ‘kenteken-hits’ moeten worden opgeslagen en dat de kentekens van bestuurders die zich nergens schuldig aan maken alleen mogen worden opgeslagen in ‘concrete, uitzonderlijke gevallen, na rechterlijke toestemming’. Op dit moment worden in het wetsvoorstel de kentekens van alle automobilisten voor vier weken vastgelegd.

 
Gegevens uitgewisseld met buitenlandse diensten

‘Onder de nieuwe Wiv zal deze databank bovendien direct toegankelijk kunnen worden voor AIVD en MIVD en zullen ANPR-data tevens uitgewisseld kunnen worden met buitenlandse diensten. Massa-surveillance wordt hierdoor een feit’, beredeneert Privacy First.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.