of 59179 LinkedIn

Kompas 2017 - Beste bestuurders...staan aan wal?

AfbeeldingDe lokale democratie verandert. Burgers nemen er niet langer genoegen mee eens in de vier jaar gehoord te worden, maar willen continu bij het lokaal beleid worden betrokken. Initiatieven daartoe springen als paddenstoelen uit de grond, met als voorlopig hoogtepunt Code Oranje. Onder deze naam heeft een groep van enkele honderden burgemeesters, wethouders, raadsleden, actieve burgers, wetenschappers en ondernemers een initiatief gelanceerd voor verandering van de politieke democratie.

Maar een verandering van het lokale politieke stelsel is niet voldoende. Ook de bestuurders zelf moeten veranderen om opgewassen te zijn tegen de competentie-eisen in hun nieuwe rol in een nieuw lokaal bestuur. Hoe verandert het management van publieke organisaties daardoor? Welke competenties hebben bestuurders nodig om de nieuwe politieke realiteit aan te kunnen, waarbij het contact met de burger een steeds grotere rol inneemt. Moet de bestuurder leren meer aan de wal te staan dan op de brug?

Op deze vragen proberen we samen met u een antwoord te vinden tijdens de Binnenlands Bestuur nieuwjaarsbijeenkomst Kompas 2017. 

 

Afbeelding

 

Afbeelding


Beste Bestuurder 2016

Wie wordt de opvolger van Ahmed Aboutaleb, Albert Rodenboog, Henk Aalderink, Bas Eenhoorn, Lodewijk Asscher en Marco Florijn? Wie wordt de Beste Lokale Bestuurder van het jaar 2016?


 AfbeeldingTijdens de nieuwjaarsbijeenkomst Kompas 2017 wordt voor de achtste keer, door Minister Plasterk, bekendgemaakt wie de Beste Lokale Bestuurder 2016 is. Daarnaast wordt bekendgemaakt wie de beste bestuurder is van een kleine gemeente, de best bestuurde decentrale overheidsorganisatie en het beste jonge bestuurstalent. 

  

Afbeelding

 

Programma Kompas 2017

 

12.30 uur: Ontvangst
13.00 uur: Welkomstwoord Eric de Kluis
13.10 uur: Uitdagingen voor 2017: Willibrord van Beek, CvK Utrecht
13.30 uur: Van goede bestuurder naar beste bestuurder, Hans Oostendorp, Necker van Naem
13.45 uur: Nieuw bestuur, nieuwe competenties: Harrie Aardema
14.15 uur: Bekendmaking Best Bestuurde Decentrale overheid en Beste Jonge Bestuurder
14.30 uur: Pauze
15.00 uur: Toespraak minister Plasterk van Binnenlandse Zaken
15.15 uur: Bekendmaking Beste Bestuurder kleine gemeente door minister Plasterk
15.30 uur: Bekendmaking Beste Bestuurder door minister Plasterk
15.45 uur: Het woord is aan de Beste Bestuurder
16.00 uur: Code Oranje, een nieuwe democratie. Debat met wrnd. burgemeester Bert Blase en D66 senator Hans Engels
16.30 uur: Wim Daniëls
17.00 uur: Netwerkborrel

Sprekers Kompas 2017

AfbeeldingCommissaris van de Koning in de provincie Utrecht Willibrord van Beek opent Kompas 2017. Hij geeft zijn visie op de uitdagingen die decentrale overheden te wachten staan in het komend jaar en in het bijzonder in het licht van de komende verkiezingen. Wat voor gevolgen kunnen wisselingen in de landelijke politiek gaan krijgen voor het decentraal beleid?

 

 
AfbeeldingHarrie Aardema
is auteur van tal van boeken over leiderschap en bestuur in het publieke domein. Van 2005 tot 2014 was hij bijzonder hoogleraar publiek management, in het bijzonder in relatie tot vernieuwingen in organisatie en bedrijfsvoering. In zijn lezing gaat Aardema in op de competenties die leiders in het publieke domein nodig hebben om te functioneren in een lokale democratie die nieuwe eisen aan de bestuurder stelt.  
 
 

AfbeeldingBert Blase is waarnemend burgemeester in Vlaardingen. Ook is hij een van de initiatiefnemers van Code Oranje, een beweging van burgemeesters, wethouders en raadsleden die vinden dat de lokale politiek zichzelf opnieuw moet uitvinden en dat de burger een meer directer en bepalender rol moet krijgen bij de beleidsvorming. Blase gaat hierover in discussie met Hans Engels. 


AfbeeldingHans Engels is lid van de Eerste Kamer voor D66. Daarvoor washij was fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Drenthe en wethouder en loco-burgemeester van de gemeente Eelde. Engels staat kritisch tegenover de Code Oranje beweging en denkt dat dit zal leiden tot een politiekloos bestuur. Daarover gaat hij het debat aan met Bert Blase. 
Afbeelding

Hans Oostendorp is manager en adviseur bij Necker van Naem. Ieder jaar benadert dit bureau alle bestuurders van Nederland om te bekijken wie zij tot Beste Lokale Bestuurder uitroepen. Welke competenties vinden de bestuurders het belangrijkst? Wat is er voor nodig om in de bovenste regionen van bestuurders te eindigen? Hans Oostendorp vertelt het u op basis van alle verzamelde data voor de Beste Bestuurder-verkiezing. 
Afbeelding

Taalkundige Wim Daniëls zal op zijn onnavolgbare wijze de middag afsluiten met een beschouwing van de taal van het bestuur. Hoe ziet hij de burgerfora, de participatiemaatschappij, het ontpolitiseren van het beleid en de civocray?

Aanmelden Kompas 2017

Wanneer: donderdag 26 januari 2017

Waar: Provinciehuis Utrecht

Tijd: vanaf 12.30
Prijs*: 
€ 0,- (GRATIS) voor ambtenaren en bestuurders

€ 79,- voor overige (buiten de gratis doelgroep)

* genoemde prijzen zijn excl. BTW

 

Wie: Binnenlands Bestuur

Info: José Salhi (020) 573 36 62
         jsalhi@binnenlandsbestuur.nl

 

Parkeren

Auto:

Het is niet mogelijk direct bij Provinciehuis Utrecht te parkeren. Parkeer uw auto bij Transferium de Uithof, Universiteitsweg Utrecht. Bij de bushalte Heidelberglaan kunt u iedere 7 minuten buslijn 28 nemen. Uitstappen halte Rijnsweerd Noord.

 

Openbaar vervoer

Vanaf Utrecht Centraal Station, bushalte Jaarbeursplein, buslijn 28. Uitstappen halte Rijnsweerd Noord.

 

 

Afbeelding

 

Afbeelding

 

Afbeelding

Wie wordt de Beste Bestuurder 2016?

Afbeelding

 

U kunt niet meer stemmen.

Lees meer over de genomineerden