of 61441 LinkedIn

Mystery burger: gebroken onderbrekingen

‘Ik weet bijna niet meer wat ik wilde zeggen,’ murmelt Saskia Borgers (PvdA/GL). Ze had eerder de voorzitter om een interruptie gevraagd. ‘Maar de wethouder bleef maar doorkletsen,’ zegt ze nu ze na het betoog van wethouder Caroline van de Pol wel het woord krijgt. Benieuwd of het haar nu wel lukt om antwoord op haar vraag te krijgen!

Er staat veel energie op de raadsagenda in Koggenland. Ten eerste bespreekt de raad de contouren voor het Zonne-energiebeleid, waarmee de gemeente een kader heeft voor het  plaatsen van zonnepanelen en zonneweides. Hard nodig, vindt Rosalien van Dolder (VVD). ‘We willen niet nog eens geconfronteerd worden met de situatie dat we een zonneweide niet kunnen weigeren.’ Ze vertelt dat haar partij behoorlijk wat moeite moest doen om een plan van Nuon tegen te houden.

 

‘Voorzitter interruptie!’ roept Borgers dan. Ze stond al enige tijd achter de prominente interruptiemicrofoon, maar blijkbaar vindt ze dat de voorzitter ook een verbale aansporing nodig heeft haar het woord te geven. ‘Even via de voorzitter,’ zegt burgemeester Jan Franx nog, al leek dat Borgers juist duidelijk te zijn.

 

‘PvdA-GroenLinks en Welzijn Koggenland hebben hier ook werk van gemaakt. Vergeet mevrouw Van Dolder dat niet?’ vraagt Borgers. ‘Alleen hadden we dat niet gered,’ erkent Van Dolder, voordat ze door gaat. Een helder antwoord op een terecht correctie.

 

‘Voorzitter bij interruptie!’ roept Borgers weer na enige tijd. Blijkbaar is er wéér een verbale attendering nodig. ‘Bij interruptie,’ herhaalt Franx, waarmee er weer drie mensen – Borgers, Van Dolder en de burgemeester zelf door elkaar heen aan het praten zijn. Terwijl de rechtop staande interruptiemicrofoon toch echt pal voor z’n snufferd staat.

 

Borgers wil van Van Dolder weten hoe ze de participatie bij zonneweides geregeld ziet. Eerder heeft zij daar een motie over ingediend. ‘U spreekt uw motie tegen,’ vindt Van Dolder als Borgers haar vraag heeft gesteld. ‘Dat heb ik niet gezegd,’ roept Borgers meteen in haar microfoon terug. Nog voor dat Borgers haar vraag kan herhalen, verheft Van Dolder haar stem. ‘Dit is de spreektijd van de VVD!’ roept ze over de nu ook prevelende stem van de burgemeester heen. ‘Laten we interrupties wel via de voorzitter houden,’ zegt Franx als Van Dolder klaar is. ‘Ik hou wel van orde.’ Hou dan ook orde, hoor ik mezelf denken.

 

Per interruptie, voorzitter’ moet Borgers weer zeggen. Inmiddels is het de termijn van Rene Klok (GBK) en wéér moet Borgers vragen om een interruptie, terwijl een non-verbaal signaal – even je vinger opsteken naar een aandachtige voorzitter – toch echt de boel overzichtelijker had gemaakt. ‘Voorzitter…’ meldt Borgers zich weer. Nu is het wethouder Van de Pol die achter het spreekgestoelte had plaatsgenomen. ‘Nee, nee,’ roept de wethouder, ‘ík blijf even aan het woord.’ Dat de wethouder daar niet zelf, maar toch echt de voorzitter, over gaat weet ook Borgers. ‘Ik vroeg het ook aan de voorzitter,’ zegt ze. ‘Even het betoog van de wethouder afmaken,’ zegt Franx. Ineens laat hij interrupties niet meer toe.

 

Als Borgers zich nu niet meer serieus genomen voelt, kan je daar best begrip voor opbrengen. ‘Kort en bondig graag een vraag stellen,’ zegt de burgemeester streng als Van de Pol klaar is. ‘Over de participatie hebben we nu wel het een en ander gehoord.’ Je zou bijna denken dat deze technische voorzitter daar een inhoudelijke opmerking mee maakt, terwijl de definitiekwestie van wat nou participatie is, en met welke intensiteit deze bij de aanleg van zonneweides wenselijk wordt geacht verre van uitgesproken is.

 

Beter wordt het na deze eerste termijn ook niet. ‘U stelt uw vragen maar voortaan schriftelijk,’ bijt Van de Pol Borgers toe, als deze haar ‘kletsen’-opmerking heeft gemaakt. Ook dat bokkige gedrag is, net als dat van Borgers, best te begrijpen. Maar aangezien deze wethouder en dit lid van het hoogste orgaan nog zeker tot maart 2022 nog door één bestuursdeur moeten, is het te hopen dat ze deze wrevel weten uit te praten. En dat ze ook nog eens goed kijken hoe de raadsvoorzitter, toch de spelverdeler van dit debat, daar aan heeft bij gedragen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
1.Voor burgemeester hoef je niet te leren: je kunt het of je kunt het niet.
2.Vroeger kon je bij de VNG een medewerk(st)er inhuren die een Gemeenteraad objectief vertelde hoe je met elkaar omgaat in een vergadering.
3.De scheidsrechter heeft nu ook een video-assistent....