Advertentie

Kennissessie Generatieve AI en de overheid

Binnenlands Bestuur organiseert in samenwerking met Universiteit van Amsterdam diverse inhoudelijke kennissessies.

De opkomst van Generatieve AI (GenAI) zal een steeds grote impact hebben op onze maatschappij en het professionele werkveld, waaronder ook overheden. Recent is er een overheidsbrede visie op generatieve AI gepresenteerd waarin het belang van ondernemen van actie wordt benadrukt om zo in te kunnen spelen op zowel de mogelijkheden als uitdagingen van GenAI.

Generatieve AI is een specifieke AI technologie die verwijst naar AI-systemen die in staat zijn om autonoom nieuwe en originele inhoud te genereren, zoals afbeeldingen, teksten, muziek en meer. Deze technologie geeft laagdrempelig toegang tot informatie, helpt om efficiënter te werken, kan gepersonaliseerde feedback geven, en inspireert tot nieuwe creatieve ideeën. 

Hoewel GenAI veel potentie biedt, zijn er ook grote uitdagingen en zorgen. Zo zijn er ethische kwesties rondom het gebruik van AI, zoals privacyproblemen en (on)verantwoorde data-inzameling. Maar ook kunnen GenAI-algoritmen bevooroordeeld zijn op basis van de data waarop ze zijn getraind. Het is belangrijk om rekening te houden met mogelijke negatieve gevolgen van deze systemen.

Voor de overheid biedt generatieve AI vele kansen en mogelijkheden om taken en dienstverlening te verbeteren, maar zijn er ook risico’s aan verbonden zoals beschreven. Belangrijk is om ervaring en expertise op te doen met betrekking tot generatieve AI om zo erachter te komen waar de kansen en risico’s liggen. Tijdens deze kennissessie bespreekt UvA docent Wouter Vrielink de werking van GenAI en de voor- en nadelen, met extra aandacht voor één van de meest bekende GenAI chat-systemen: ChatGPT.

Onderwerpen van deze sessie:

  • Een overzicht van de werking van GenAI in het algemeen
  • Inzicht in wat GenAI chatbots zoals ChatGPT kunnen
  • Limitaties van de capaciteiten van GenAI op gebieden als bias, privacy, toegankelijkheid
  • Maatschappelijke effecten van het gebruik van deze GenAI
  • Bewustwording van het effect van "de prompt" (invoer van de gebruiker) op de uitvoer van het model

Kennisexpert:
Wouter Vrielink is docent op de Universiteit van Amsterdam (UvA) en verzorgt binnen de Minor AI vakken over programmeren, algoritmen en optimalisatietechnieken. Hij heeft een actieve rol gehad bij de opzet van deze minor en is gespecialiseerd in AI, programmeren en evolutionary computing. Naast zijn werk op de universiteit verzorgt hij namens de UvA ook diverse cursussen voor docenten en professionals op het gebied van AI en programmeren.

Voor wie?
Deze kennissessie is gericht op beleidsmakers en (overheid) professionals die een diepgaander inzicht willen verkrijgen in hoe generatieve AI werkt en hoe je er (efficiënt) gebruik van kan maken.

Datum 
Donderdag 23 mei 2024

Programma:
14.30 uur | Ontvangst en registratie
15.00 uur | Opening hoofdredacteur Binnenlands Bestuur Eric de Kluis
15.10 uur | Start Kennissessie deel 1
16.30 uur | Pauze
16.45 uur | Kennissessie deel 2  
18.00 uur | Afronding met aansluitend een borrel met lichte snack

Deelname
U kunt deelnemen door één of meerdere sessies te kiezen. Wij zorgen voor de actualiteit en de dynamiek en we bieden u een leerervaring die goed past in uw agenda.
De deelnamekosten zijn per sessie; 

•    Basisprijs losse sessie: € 395,00 per sessie
•    Ledenprijs (BB + UVA-alumni) losse sessie: € 350,00

Locatie
Alle kennissessies worden georganiseerd in de
Roeterseilandcampus P (REC-P) van de Universiteit van Amsterdam
Plantage Muidergracht24
1018 TV Amsterdam

AANMELDEN
https://event.congresbureau.nl/bbacademy/begin

 

Advertentie
Advertentie