Advertentie

Kennissessie De impact van digitalisering op de samenleving

Binnenlands Bestuur organiseert in samenwerking met Universiteit van Amsterdam diverse inhoudelijke kennissessies.

Crasht de democratie?

Digitalisering heeft grote impact op hoe we leren, werken, contacten onderhouden en onze vrije tijd besteden. Het beïnvloedt ons persoonlijke leven, maar ook hoe onze samenleving functioneert, aldus het UvA initiatief ‘Communication in the Digital Society’. Hier kijken onderzoekers vanuit verschillende invalshoeken naar digitalisering. De onderzoekers kijken bijvoorbeeld naar ‘Kun je gelijke kansen automatiseren?’ ‘Hoe gaan gezinnen met virtuele assistenten om?’ ‘De rol van algoritmen in polarisatie’ of ‘Surveillance in opkomende mediatechnologieën’.

Vanuit de politieke praktijk stelt oud-Kamerlid Kees Verhoeven in zijn boek De democratie crasht. Politieke onmacht in het digitale tijdperk dat de overheid haar grip verliest op digitalisering en intussen verkeert de democratie in een crisis. De overheid krijgt maar geen grip op digitale technologie – met big tech-monopolies, datalekken en privacy schandalen tot gevolg. Intussen versterken sociale media de polarisatie en het hokjesdenken, zowel in de samenleving als in de Tweede Kamer. De politiek raakt oververhit en is steeds minder in staat om maatschappelijke uitdagingen en grote crises het hoofd te bieden.

Samen verzorgen zij deze kennissessie. Naast inleidingen van Kees Verhoeven en de UvA onderzoeker kunnen deelnemers cases uit de eigen praktijk inbrengen waar we in de kennissessie bij stil zullen staan.

Voor wie:
Deze kennissessie is gericht op beleidsmakers en bestuurders bij de (semi-) overheid.

Kennisexperts
Kees Verhoeven was tussen 2010 en 2021 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor D66. Daarvoor was hij onder andere directeur bij MKB-Nederland voor de regio Amsterdam.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 was Verhoeven campagneleider van D66 en stond hij op plek 4 van de kieslijst. In de Kamer had Verhoeven de portefeuille Europa, inlichtingendiensten, ICT, privacy en cyberveiligheid, marktordening en mededinging. In 2021 nam hij afscheid van de Tweede Kamer.

Tegenwoordig is Kees eigenaar van Bureau Digitale Zaken en auteur van het boek 'De democratie crasht'.

Tom Dobber is Universitair Docent/Assistant Professor en onderzoekt het gebruik en de effecten van technologie in onze democratie. Specifiek richt hij zich op AI-gegenereerde politieke desinformatie en deepfakes en op mogelijk manipulatieve communicatietechnologie zoaals microtargeting.

 https://www.linkedin.com/in/tomdobber/

Datum:
Donderdag 28 maart 2024

Programma:
14.30 uur | Ontvangst en registratie
15.00 uur | Opening hoofdredacteur Binnenlands Bestuur Eric de Kluis
15.10 uur | Start Kennissessie deel 1
16.30 uur | Pauze
16.45 uur | Kennissessie deel 2  
18.00 uur | Afronding met aansluitend een borrel met lichte snack

Deelname
U kunt deelnemen door één of meerdere sessies te kiezen. Wij zorgen voor de actualiteit en de dynamiek en we bieden u een leerervaring die goed past in uw agenda.
De deelnamekosten zijn per sessie; 

•    Basisprijs losse sessie: € 395,00 per sessie
•    Ledenprijs (BB + UVA-alumni) losse sessie: € 350,00

Locatie
Alle kennissessies worden georganiseerd in de
Roeterseilandcampus P (REC-P) van de Universiteit van Amsterdam
Plantage Muidergracht24
1018 TV Amsterdam

AANMELDEN
https://event.congresbureau.nl/bbacademy/begin

Advertentie
Advertentie