/ Blog

“Wat ik schrijf voor de kennisbank doet ertoe”

“Wat ik schrijf voor de kennisbank doet ertoe”. Siyabend Coskun (27), adviseur Participatiewet voor de Kennisbank Inzicht Sociaal Domein.

06 april 2021

Siyabend Coskun (27) is onze nieuwe adviseur Participatiewet voor de Kennisbank Inzicht Sociaal Domein.

Siyabend Coskun (27) heeft zijn eerste interne training voor nieuwe medewerkers bij Stimulansz erop zitten. Over hoe je in begrijpelijke taal schrijft. Het belangrijkste wat hij geleerd heeft? “Dat je altijd moet onthouden voor wie je schrijft”, zo zegt hij. Dat zal bij Siyabend wel lukken. Als inkomensconsulent jongerenloket bij de gemeente Rotterdam gebruikte hij de Kennisbank Inzicht Sociaal Domein dagelijks. Als Stimulansz adviseur Participatiewet mag hij nu zelf meeschrijven aan de inhoud.


Kind van immigranten

Hoe essentieel taal is wist Siyabend al jong. Als in Rotterdam geboren kind van Koerdisch -Turkse ouders, die in de jaren 80 naar Nederland kwamen, merkte hij hoeveel moeite zelfs zijn hoogopgeleide ouders soms hadden met het doorgronden van de brieven die ze kregen vanuit de overheid. “Als je de taal niet beheerst sta je met 1-0 achter”, zo stelt Siyabend. “En als je dan ook nog hele ingewikkelde brieven krijgt vol vakjargon, dan wordt het je wel heel moeilijk gemaakt.” Deze persoonlijke ervaringen van zijn ouders hebben hem geïnspireerd om in zijn latere werk als inkomensconsulent altijd begrijpelijke taal te gebruiken en ook om te letten op een respectvolle bejegening. “Ik schreef dus niet aan een 25-jarige aanvrager van bijstand: “Geef een verklaring over hoe u in uw levensonderhoud heeft voorzien in de afgelopen periode’, maar vroeg gewoon: ‘hoe heb je geleefd?” En ik belde er altijd even achteraan om te informeren of die persoon had begrepen wat er van hem gevraagd werd. “Kijk, ik ben 27 jaar. Voor hetzelfde geld was ik die jongere geweest die een beroep had moeten doen op dit laatste vangnet. Ik liet iemand dan ook niet onnodig lang wachten, zorgde ervoor dat hij of zij het proces begreep en probeerde zonder vooroordelen naar die persoon te kijken. Je moet altijd de menselijke maat in het oog houden.”


Brandweerman of piloot?

“Ieder kind wil brandweerman worden of piloot”, zo lacht Siyabend. “Niemand droomt ervan om inkomensconsulent te worden”. Wat hij wel al heel jong wist was dat hij een steentje bij wilde dragen aan de maatschappij. Hij koos een brede studie, internationaal recht, kreeg een voet tussen de deur bij de gemeente omdat ze altijd wel inkomensconsulenten kunnen gebruiken en voelde zich in het sociaal domein als een vis in het water. “Ik wil gewoon mensen helpen, hoe idealistisch het ook klinkt”, zegt hij ietwat verlegen, “en ik wilde werken bij een organisatie zonder winstoogmerk”, voegt hij eraan toe. Waarom bleef hij dan niet bij de gemeente en koos hij voor Stimulansz? “Bij Stimulansz vind ik alles voor een volgende stap in mijn carrière. Het is een stichting zonder winstoogmerk in het sociaal domein en vanuit Stimulansz kan ik meer impact maken met mijn werk. Als ik iets in de kennisbank toevoeg of aanpas wordt die informatie niet door één maar door heel veel gemeenten gebruikt. Ik kan met mijn werk dus een zinvolle bijdrage leveren aan de uitvoering in bijna heel gemeenteland door professionals te helpen met goede informatie. En dat heeft dan op zijn beurt weer een positieve invloed op de mensen die een aanvraag indienen. Misschien niet zo spannend als het werk van een brandweerman of piloot, maar wel minstens zo dankbaar.”


Uitgebreide informatie

Nu Siyabend de kennisbank niet meer alleen raadpleegt maar er zelf aan meewerkt, gaat er een wereld voor hem open. “Ik heb als introductie op mijn nieuwe baan een demo gekregen van de kennisbank en ik moet je eerlijk bekennen dat ik die demo graag gehad had toen ik er nog mee werkte bij de gemeente Rotterdam. Blijkbaar heb ik die gemist. Daar ging ik vaak naar de kwaliteitsmedewerker om een vraag te stellen over hoe ik iets moest afhandelen. Nu zie ik dat ik het antwoord gewoon in de kennisbank had kunnen vinden. Dat was wel effe een WoW-momentje. Ik realiseer ik me nu pas hoe uitgebreid de kennisbank is.”


Lekker praktisch

1 dag in de week bemant Siyabend de helpdesk. De overige dagen werkt hij aan de inhoud. In de kennisbank zit een knop waarmee gebruikers van de kennisbank suggesties voor onderwerpen of verbeteringen kunnen doen. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Siyabend pakt die suggesties op en gaat er mee aan de slag. “Daar komt meer bij kijken dan je denkt”, zegt hij, “want alle teksten staan met elkaar in verband, dus wijzig je het een, dan moet je checken of al het andere nog klopt.” Hij heeft net een tekst afgerond over een actueel onderwerp: Hoe ga je om met het vermogen van iemand die een bijstandsuitkering heeft? Hij is er blij mee. De tekst bevat niet alleen theorie, hij heeft er zelf voorbeelden aan toegevoegd die herkenbaar zijn voor mensen die in de uitvoering werken. “Dat maakt het voor hen zoveel makkelijker”, weet hij uit ervaring. Siyabend is dan ook de gedroomde kennisbankadviseur. Hij weet als geen ander wat de uitvoering nodig heeft.


Ook onze Stimulansz Kennisbank ontdekken?

Bekijk het filmpje op onze site en lees hoe klanten onze kennisbank ervaren.

Mail of bel met Canan.Kantar@Stimulansz.nl (06 82 60 59 42) en vraag een demo aan.


Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.