of 59130 LinkedIn

Wet normalisering rechtspositie ambtenaren: stilte voor de storm of storm in een glas water?

Wet normalisering rechtspositie ambtenaren: stilte voor de storm of storm in een glas water?
Reageer

Naar verwachting gaat op 1 januari 2020 de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren in. Dit betekent dat ambtenaren vanaf die datum zo veel mogelijk dezelfde rechten krijgen als werknemers in het bedrijfsleven. Na het Eerste Kamer-besluit op 8 november 2016 volgden er veel reacties, maar nu, nog geen jaar later, is het angstvallig stil geworden.

Arbeidscontract voor ambtenaren

Een van de veranderingen is dat de aanstelling voor ambtenaren verdwijnt. In plaats daarvan krijgen zij een arbeidscontract. Net als werknemers in het bedrijfsleven. Ook worden rechtspositieregelingen vervangen door cao’s. Het gelijktrekken van de arbeidsvoorwaarden is in ieder geval gunstig voor de mobiliteit tussen beide sectoren.


Private arbeids- en ontslagrecht

Verder gaat voor ambtenaren het private arbeids- en ontslagrecht gelden. De procedure bij ontslag verandert dus, maar de werkgever mag nog steeds niet zonder goede reden tot ontslag overgaan.


Ambtelijke status

De ambtelijke status verdwijnt overigens niet. Iedereen die in dienst is van de overheid, blijft ambtenaar.


Gevolgen voor de praktijk

Wat betekenen al deze veranderingen nu in de praktijk? Zullen ze zo ingrijpend zijn als sommigen denken? Of valt het allemaal wel mee en ‘hoort het gewoon bij deze nieuwe tijd’?
Welke mening u ook bent toegedaan, anno 2017 ontkomt u er niet meer aan dat u als ambtenaar de manager bent van uw eigen loopbaan. Het is dus van groot belang dat u uw kennis en competenties up-to-date houdt. Wij zien een toenemend aantal ambtenaren dat de koe bij de horens vat en weer de ‘schoolbanken’ in gaat voor een training, vakopleiding of een erkende HBO Bachelor- of Masteropleiding.

Wilt u meer weten over (de impact van) het private arbeidsrecht? Bekijk dan eens onze training Het Nieuwe Ambtenarenrecht. Maar ook als u op een ander vlak uw kennis wilt opfrissen of uw competenties wilt aanscherpen, bent u bij ons aan het juiste adres. Bekijk ons aanbod of neem contact op met een van onze opleidingsadviseurs voor een persoonlijk advies.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.