of 59281 LinkedIn

Waarom slimme, ambitieuze mensen ambtenaar worden en blijven

Waarom slimme, ambitieuze mensen ambtenaar worden en blijven. Het is echter niet altijd makkelijk om bij de overheid te werken. In het bijzonder het imago en de beelden die er bestaan over ambtenaren, deze zijn vaak ronduit beledigend en pijnlijk
Publiek.nl 1 reactie

Ze zijn er zeker! Slimme, ambitieuze mensen die kiezen voor een carrière bij de overheid. En dat is heel goed, want de overheid heeft deze mensen heel hard nodig.

Niet altijd makkelijk

Het is echter niet altijd makkelijk om bij de overheid te werken. In het bijzonder het imago en de beelden die er bestaan over ambtenaren, deze zijn vaak ronduit beledigend en pijnlijk.

 

Een paar voorbeelden (echt gebeurd): 

  • Als je al jong kiest om bij de overheid te werken zegt een studievriend tegen je: “Slim van je, dat je kiest voor zo’n werkgever. Voor als je straks kinderen krijgt, fijn zo’n rustige carrièrestart”.
  • Een familielid zegt grappend: “Werk je daar nou nog steeds? En je kon zo goed leren.”
  • Je bent op een feestje met mensen die niet weten waar je werkt. Als je vertelt dat je voor de gemeente werkt krijg je een enorme lading over je heen. “Dit deugt niet en dat deugt niet.” Je had liever je mond gehouden… Werk je bij de rijksoverheid of provincie dan is dit niet anders.
  • En dan heb ik het nog niet over uitspraken over ambtenaren op social media.

 

Er is geen beroepsgroep waar zo ongegeneerd negatief over wordt gesproken. Tijd voor een ander geluid.

 

Waarom een ambtelijke carrière juist geweldig is

Hoe komt het dat slimme, ambitieuze mensen ook juist heel bewust kiezen voor een ambtelijke carrière en daar helemaal achter staan? Wat maakt het vak van ambtenaar (want dat is het) zo boeiend en aantrekkelijk? Negen redenen.

 

Het werk doet ertoe

Een belangrijke reden om te kiezen voor werken bij de overheid is dat het werk zinvol is. En zinvol werk vinden we steeds belangrijker. Aaron Hurst, een Amerikaanse goeroe heeft hier in 2017 een bestseller over geschreven (de Betekeniseconomie). Alleen geld verdienen geeft steeds minder voldoening. Hierdoor groeit maatschappelijk verantwoord ondernemen in een snel tempo. Veel slimme, ambitieuze mensen kiezen voor werken voor de overheid omdat zij zinvol werk willen doen.

 

Er wordt heel hard gewerkt

In tegenstelling tot de grapjes die gemaakt worden over luie ambtenaren wordt er bij de overheid door veel mensen heel hard gewerkt. Mensen die werken aan iets dat groter is dan zijzelf vinden het prima om een stapje extra te zetten. Veel bijeenkomsten met de politiek of inwoners zijn vaak ’s avonds en dan ben je er gewoon.

 

Het resultaat is vaak heel tastbaar

Als je voor de overheid werkt zie je de resultaten van je werk terug in de wereld om je heen. Een weg, een schoolgebouw, openbaar groen, een bedrijventerrein of woonwijk. Het geeft veel voldoening om hieraan je steentje bij te dragen.

 

Het werk is heel veelzijdig

Het aanbod aan “producten” bij een overheid is ongelooflijk groot. Zo’n uitgebreid en veelzijdig aanbod, dat zie je bij een bedrijf niet. Van een paspoort, tot een omgevingsvergunning, tot de OZB belasting, een bijstandsuitkering, of het organiseren van deugdelijke verkiezingen, etc. etc. etc. Het komt allemaal bij één en dezelfde organisatie vandaan.

 

Het werk is complex

Niet alleen is het aantal taken en producten bij de overheid enorm, ook de hoeveelheid betrokken partijen is vaak groot en de belangen verschillend. Dit maakt van het werk een echte puzzel, een breinbreker. Wat is wijsheid, hoe dienen we het algemeen belang het best? Het maakt het werk heel uitdagend.

 

Je krijgt snel verantwoordelijkheid en vrijheid

Als je wil kun je al heel snel nadat je bij de overheid werkt veel verantwoordelijkheid en ook vrijheid krijgen. Als je laat zien dat je ambitie hebt en bewezen dat je goed werk kunt leveren word mag je snel zelf bepalen wat een goede aanpak is en ervoor zorgen dat dit wordt uitgevoerd.

 

Fijne collega’s

Bij de overheid werken veel fijne mensen waar je prettig mee kunt samenwerken.

 

Werken in een politieke gestuurde organisatie

Werken bij de overheid, betekent werken in een politiek aangestuurde organisatie. En dat is heel interessant. Want iedere 4 jaar kan de kleur van deze politieke top zomaar compleet veranderen, heel bijzonder. Ambtenaren zijn niet anders gewend en zijn loyaal aan de politiek. Bestuurders mogen heel blij zijn met hun ambtenaren!

 

De media houden je in de gaten

De media houden van de overheid en wat daar gebeurt. Daar moet je altijd rekening mee houden, je werk ligt onder een vergrootglas. Als je bij de overheid werkt gebeurt het heel vaak dat je iets over jouw werk in de krant of een tijdschrift tegenkomt. Dat heb je niet zo snel als je voor een bedrijf werkt.

 

Hoe behoud je als organisatie talentvolle en gedreven medewerkers?

Ondanks bovenstaande 9 redenen lopen nog veel slimme, ambitieuze mensen vast in hun werk voor de overheid. Ze komen binnen met een gedrevenheid en passie voor de samenleving en lopen vast in bijvoorbeeld bureaucratie en stroperigheid.

 

En dat kan anders. Want de overheid heeft goud in handen in deze tijd dat betekenisvol werk steeds belangrijker wordt. Wat slimme, ambitieuze ambtenaren nodig hebben (naast uitdaging, betrokkenheid, waardering en een eerlijke beloning) is ten minste persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld door een tijdje op een andere plek te werken. Of door te investeren in kennis en vaardigheden en persoonlijke groei.

 

Is jouw organisatie hier al klaar voor?

 

Op naar een stralende overheid!

 

Ester Oude Nijhuis

 

Hoe zou het voor je zijn om tijdelijk te werken voor een andere werkgever? Jouw expertise inzetten bij een andere gemeente, met andere energie en gewoontes, zodat jullie van elkaar kunnen leren? Publiek.nl realiseert door te delen. Door concrete kennis, expertise en ervaring te bieden, door onderling capaciteit te delen en door samen te professionaliseren.

 

Over de auteur: Ester Oude Nijhuis helpt met het programma De Succesvolle Ambtenaar ambitieuze overheidsprofessionals om meer resultaten te bereiken met hun werk. Ze krijgen anderen makkelijker mee en krijgen maximaal grip op besluitvorming. Download op haar website www.caseon.nl gratis haar Checklist “Hoe word je een Succesvolle Ambtenaar; 25 tips waardoor jouw projecten de eindstreep wél halen, in minder tijd.”

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Lekker positief verhaaltje, waarheid is anders (wettelijk verplicht misstanden te melden) op
Leuk verhaal echter zolang frauderende ambtenaren niet worden aangepakt, misstanden niet gemeld, is en blijft het een bende bij de overheid.
De kranten staan er bol mee.

Burgers lopen telkens stuk op het systeem en blijven achter met schade, door ambtenaren die niet wensen te melden en doorzetten. Melden en geen medewerking verkrijgen ontslaat je niet van je plicht om door te gaan met melden, overigens ook een wettelijke plicht! Lees je aanstellingsovereenkomst nog maar eens goed!

Dan de burger maar in de sloot. Laffe hap.
Dit is slechts een van de gegronde redenen waarom burgers ambtenaren zat zijn.