of 59179 LinkedIn

Voordelen traineeship Young Public Control

Voordelen traineeship Young Public Control. Traditionele vormen van control zijn niet meer toereikend om als overheid in te kunnen spelen op de veranderende maatschappelijke dynamiek
Reageer

Kjell van den Berg is trainee Young Public Control bij JS Consultancy. Onderdeel van het traineeship is een intensief opleidingsprogramma tot Public Business Controller wat hij volgt via JS Consultancy en het Zijlstra Centre / VU Amsterdam. Daarnaast werkt hij 36 uur per week voor de Gemeente Haarlem. Hier legt hij de verbinding tussen de ambtelijke organisatie en de politiek bij het coördineren en samenstellen van de P&C-producten.

Waarom een traineeship Young Public Control?

Na mijn afstuderen ben ik specifiek op zoek gegaan naar traineeship. Dit omdat ik graag ervaring op wilde doen bij verschillende organisaties of afdelingen, maar ook omdat ik echt nog niet zeker wist wat mij nou het beste paste. Ik werd enthousiast van het traineeship Young Public Control omdat er een sterke veranderingscomponent in zit. Deze verandering zit hem in de overtuiging dat de traditionele vormen van control niet meer toereikend zijn om als overheid in te kunnen spelen op de veranderende maatschappelijke dynamiek. Denk hierbij aan maatschappelijke initiatieven, mondigere burgers, maar ook aan veranderende wet- en regelgeving waar overheden mee te maken krijgen.

 

Deze nieuwe vraagstukken vragen om een ander type controller. Een controller die meer kijkt naar mensen dan naar cijfers. Meer de verbinding legt en het gesprek aan gaat dan vinkjes zet en goedkeurt. En dat is nou juist waar wij als YPC’ers het verschil maken. Ik merk dat wij als YPC’ers echt verschillen van de standaard controller. Maakt dat ons beter? Absoluut niet! Ik zie het als een noodzakelijke toevoeging op het bestaande, want de meer statische vormen van control zullen óók altijd nodig blijven. Dat maakt dat je als YPC’er vaak net een tikkeltje anders bent dan de rest van de organisatie. En dat is nou juist het leuke: herkennen waar deze verschillen zitten en dit benutten om zo van nog grotere toegevoegde waarde te zijn voor je opdrachtgever. Dit vraag om zelfkennis, reflectie, maar ook analyse van je omgeving. De coachings en opleidingsdagen helpen hier echt bij.

 

Na acht maanden voor de Gemeente Zaanstad te hebben gewerkt zit ik nu op mijn tweede opdracht: concerncontrol bij de Gemeente Haarlem. Hier werk ik onder andere mee aan het coördineren en samenstellen van de P&C-producten. Enkele weken voordat het jaarverslag en de jaarrekening klaar moesten zijn ben ik in Haarlem begonnen. Omdat de druk hoog was werd ik echt in het diepe gegooid en moest ik mijzelf de systemen heel snel eigen maken. Dat betekende dat mijn leercurve door het dak schoot! Echt super om zo je opdracht te beginnen. Ik ben pas begonnen, maar merk dat ik nu al meer, en complexere opdrachten toegeschoven krijg. Volgens mij het bewijs dat de toegevoegde waarde van een YPC’er wordt herkend!

 

Meer weten over de voordelen van een trainee >> 

Meer weten over het doorlopen van een traineeship >>

Heeft u vragen of wilt u weten wat JS Consultancy voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact op!

06 - 83 71 65 97 / Vraag per e-mail

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.