of 59162 LinkedIn

Volledige zeggenschap voor gemeenten

Meer veiligheid, minder onderhoudskosten, een snellere oplossing van storingen, een overzichtelijk net dat ook exact staat beschreven in tekeningen en een toekomst in eigen handen. Volledige zeggenschap voor gemeenten.
Reageer

Kent u dat? Dat iets wel van u is, maar net niet helemaal? Dat u wel een TV heeft bijvoorbeeld, maar u heeft geen afstandsbediening of een aan/uitknop. Wel een fiets, geen stuur? In de consumentenmarkt zou zo’n product niet lang standhouden, maar onder gemeenten is het een wijdverspreid fenomeen. Veel gemeenten hebben namelijk wel een eigen kabelnet maar de voedingspunten van de openbare verlichting zitten in de transformatorstations van de netbeheerder. Gevolg? Bij onderhouds-, storings en renovatiewerkzaamheden moet steeds opnieuw de netbeheerder worden verzocht het net veilig te stellen. Dat is een kostbare en tijdrovende aangelegenheid, niet alleen doordat zo’n aanvraag lang duurt en aardig wat kost, maar ook omdat externe aannemers wachttijden krijgen opgelegd.

Veiliger en minder overlast
De gemeente Rijswijk besloot in te grijpen. “We wilden sneller en adequater storingen kunnen laten oplossen door de onderhoudsaannemer”, vertelt Marcel Wattel, Projectcoördinator beheer en onderhoud verkeersregelinstallaties en openbare verlichting. Hij vroeg Ziut of het net los te koppelen was, zodat de kwaliteit van de openbare verlichting in Rijswijk verder zou stijgen. Binnen twee maanden werd een masterplan gemaakt, bestaande uit een grof ontwerp en een budgettering. “Met dit plan heeft de gemeente niet alleen volledige zeggenschap over het ov-net, maar wordt het voor de inwoners ook weer veiliger”, vertelt projectleider Jaap van den Tol. “De nieuwe NEN 1010 normen zijn stevig aangescherpt en daar voldoet het uiteraard aan. Bovendien is het helemaal losgekoppeld van de elektriciteitsvoorziening naar huizen en bedrijven. Niemand heeft er meer last van als aan het ov-net wordt gewerkt.”
 
Betrokken inwoners
Na de beoordeling van het masterplan, besloot de gemeente het totale Rijswijkse net te laten ontkoppelen. Voor het oog betekent dit dat er 120 kasten en voedingspunten verdwijnen en dat er circa 100 nieuwe ov-voedingspunten worden geplaatst. De kwaliteit van het net gaat aanzienlijk omhoog. En laat dat nu net belangrijk zijn in Rijswijk. “Ik zou niet weten hoe het komt, maar de mensen in Rijswijk zijn enorm begaan met hun openbare verlichting”, vertelt uitvoerder Jan van de Reep. “Diverse inwoners stappen ’s avonds nog even op de fiets om te checken of overal de verlichting goed brandt. Soms doen ze dat in opdracht van buurtverenigingen, maar anderen doen het puur op eigen initiatief. We merken het ook als we op straat bezig zijn. De betrokkenheid is echt opvallend.”

 

                          Meer veiligheid, minder onderhoudskosten, een snellere oplossing van storingen, een overzichtelijk net dat ook exact staat beschreven in tekeningen en een toekomst in eigen handen.

 
Nauwelijks overlast
De inwoners zijn alert, maar de projectleiding en -uitvoering van Ziut ook. “Aangezien tekeningen lang niet altijd kloppen en reparaties in het verleden soms provisorisch zijn uitgevoerd, staan we regelmatig voor verrassingen”, vertelt Jaap. “Dat vereist dus dat we proactief werken en dat maakt het werk extra boeiend. De inwoners van Rijswijk zijn onze strengste jury. Inwoners die overigens nauwelijks overlast ervaren. Tot nu toe plaatsten we 60 kasten, waarvan er 3 op verzoek een stukje zijn verplaatst. Verder hebben we maximaal 1 dag een stukje trottoir van circa 3 m2 open en we maken enkele lasgasten in de straat. In tweede instantie rooien we op sommige plaatsen kabels en halen we wat overbodige kabels weg. Kortom: er hoeft geen enkele auto om te rijden.”
 
Goede samenwerking binnen team Ziut
Hoe lang duurt de omzetting van zo’n net? Jaap: “Een masterplan met een grof ontwerp en een budgettering is binnen 2 maanden gemaakt. Daarna vindt natuurlijk besluitvorming in de gemeente plaats en als het budget is gevonden, starten de engineers met de precisering van de plannen. Dat duurt gemiddeld ongeveer 4 maanden.
Op straat zijn we naar verwachting ongeveer 18 maanden bezig. Het team bestaande uit een engineer, de uitvoerder, de monteurs en de projectleider heeft dan dagelijks overleg. Alleen dan kan zo’n project succesvol afgerond worden.”
 
Goede samenwerking met netbeheerder
“We werken in die tijd intensief samen met de netbeheerder, in Rijswijk is dat Stedin. Die samenwerking is belangrijk en verloopt uitstekend. Ook zij zijn uiteindelijk blij dat de ‘vreemde’ aansluitpunten uit hun kasten verdwijnen.”
 
Klaar voor de toekomst
Meer veiligheid, minder onderhoudskosten, een snellere oplossing van storingen en een overzichtelijk net dat ook exact staat beschreven in tekeningen. Het is een aanzienlijke rij voordelen, waar nog één belangrijk onderdeel aan ontbreekt. Dat is: toekomstbestendigheid. We staan immers aan de vooravond van een grote vooruitgang. Smart Citietechnologie gaat de openbare ruimte aanzienlijk veranderen. Er zal veel aan het ov-net worden gekoppeld. Gemeenten die volledig eigen zeggenschap hebben, kunnen dus ook zelf bepalen hoe zij de toekomst vorm gaan geven. Ook dat is een pre of, zoals nobelprijswinnaar Galsworthy ooit streng zei: ‘Wie niet nadenkt over de toekomst, zal er nooit een hebben’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.