of 59220 LinkedIn

Vakantie in je werk

Vakantie in je werk. Hierdoor komt professioneel meer en andere energie los. Hoe? Door de gekoesterde basis (zoals de rechtspositie) te behouden, maar de context te veranderen.
Reageer

Waarom word jij blij van vakantie? Waarschijnlijk niet om minder actief te worden. Integendeel: het activiteitenniveau is vaak (letterlijk) hoog. Van een wandeling hoog in de bergen tot het hoog op de ladder schilderen van het huis.

De 'blijheid' zit meestal in de andere setting. Een setting die maakt dat er meer en andere energie loskomt dan in de dagelijkse comfortzone, waarin alle dagen optellen tot 'een loopbaan'.

 

Een loopbaan waarin regelmatig functionerings- en beoordelingsgesprekken worden gevoerd. Vaak gericht op sterktes en zwaktes en op de vraag hoe deze beter zijn in te zetten óf te compenseren. De leidinggevende trekt daarbij – geruggesteund door mooie budgetten voor vorming, training en opleiding – al snel de HRM-gereedschapskist open, waar van alles uitkomt. Variërend van cursussen timemanagement tot aan verschillende vormen van coaching. Niets mis mee en het geeft het gevoel dat ‘er aan wordt gewerkt’. En toch….  wat is nu eigenlijk op langere termijn de winst van deze investeringen?

 

Lang verhaal kort: er moet door de organisatie én door de medewerker wel heel veel geïnvesteerd moet worden om – net als de spreekwoordelijke mammoettanker - een klein beetje naar links of naar rechts te bewegen. Alle steeds weer nieuwe HRM-concepten ten spijt, lijkt de 'veranderbaarheid' niet zo groot!

 

Dus is het – naast vakantie van het werk – tijd voor vakantie in het werk, waardoor ook professioneel meer en andere energie loskomt. Hoe? Door de gekoesterde basis (zoals de rechtspositie) te behouden, maar de context te veranderen.

 

Denk daarbij aan gemeenten die zich opgaven gestuurd organiseren, zodat medewerkers in telkens wisselende teams werken aan de opgaven die er op dat moment toe doen. Of aan de ambtenaar2share – waarvoor zich al honderden mensen hebben ingeschreven – die af en toe aan de slag gaat bij een andere organisatie in de publieke sector.

 

Zo word je blij van de vakantie-ervaring in je werk!

 

Voor meer informatie over ambtenaar2share, neem contact op met Publiek.nl (info@publiek.nl).

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.