of 59212 LinkedIn

Uniek geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen

Uniek geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen. Primeur voor Pijnacker-Nootdorp.
1 reactie

Primeur voor Pijnacker-Nootdorp.

Langs de N470 in Pijnacker-Nootdorp verrijst een geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen dat op jaarbasis 30 megawattuur gaat opwekken. Het door BAM Infra ontworpen en te realiseren scherm is een unicum in de markt en een primeur voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Na de zomer worden langs de N470 in Pijnacker Zuid de laatste woningen opgeleverd van de nieuwe wijk Keijzershof. Met het oog op optimaal wooncomfort laat de gemeente een 480 meter lang geluidsscherm plaatsen dat 2,5 meter boven het maaiveld uitsteekt. De markt werd via een aanbesteding op basis van Best Value Procurement uitgedaagd om een innovatieve, duurzame oplossing te bedenken, die niet alleen de geluidsbelasting vermindert maar ook op slimme wijze energie opwekt.

 

Win-winsituatie
‘Met de combinatie van geluidswering en zonne-energie benutten wij de schaarse ruimte zeer efficiënt’, aldus Jaap van Staalduine, wethouder Ruimtelijke Ordening. ‘Dit is een win-winsituatie. Pijnacker-Nootdorp wil een klimaatneutrale gemeente zijn en in de toekomst over voldoende en betaalbare energie kunnen beschikken. Dit past naadloos in de lijn van de provincie Zuid-Holland, die volop bezig is met de energietransitie. Denk aan collectieve warmte of het overstappen naar biogas.’

 

Unieke constructie
BAM Infra verwierf het design and construct-contract dankzij een goede onderbouwing van de geleverde prestaties en het optimaal borgen van risico’s. Volgens tendermanager Richard Veenstra is het scherm een unicum in de markt. ‘Geluidsschermen met zonnepanelen bestaan al langer, maar wij gaan zonnecellen in het glas integreren. In gevels en daken van gebouwen gebeurt dit al, maar bij geluidsschermen is het nooit eerder gedaan in Nederland.’

 

Stevig en mooi
Het geluidsscherm is goed te onderhouden en weers- en vandalismebestendig. Om de zonnecellen te beschermen tegen opspringende steentjes van langsrijdende auto’s past BAM Infra extra dik glas toe van 8 mm aan de voor- en achterzijde van de zonnecellen. In samenspraak met de gemeente en de stedenbouwkundige van de provincie Zuid-Holland is de beeldkwaliteit geborgd. Hoewel zonnecellen niet transparant zijn, heeft BAM Infra toch een oplossing gevonden die een doorkijk biedt naar het achterliggende landschap. Stroomkabels, omvormers en andere elektraonderdelen worden netjes in het scherm verwerkt.

 

Duurzame stroom
Na de oplevering heeft BAM Infra de verantwoordelijkheid om gedurende tien jaar gemiddeld 30 megawattuur per jaar op te wekken. Dit is voldoende om tien huishoudens van stroom te voorzien. Via Stedin stroomt de opgewekte stroom het openbare net in. De oplevering van het scherm is gepland voor medio november 2017.

 

Nadere informatie: BAM Infra Nederland bv, Els van Rosse, teamleider Communicatie & PR, 06 11 83 98 35.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M. Driessen op
Je zou deze als eerste in "haantje de voorste-Eindhoven-techstad" hebben verwacht, in de zelfbenoemde Metropoolregio Eindhoven, waar de automobilist op de drukke A2/N2 bij de voormalige Poot van Metz (schakel in de route Roergebied-Rotterdam Rijnmond en andersom) nu jaarrond tussen de besmeurde verwaarloosde (kunst)glazen graffitischermen een weg moet zoeken, mooi visitekaartje voor de stad..., maar nee dus, helaas.

Volgens mij rijden daar alleen maar mensen van RWS langs met oogkleppen op, of met zuidelijke budgetten, dwz geen Randstad-budgetten. Vermoedelijk dezelfde reden als waarom de A67-vrachtverkeersroute er nog zo achterlijk smal tweebaans bij ligt, dagelijks nogal wat ergernis en schade veroorzakend.
Wordt dus tijd dat er na jarenlang ach en wee en politiek geleuter eens een kabinetsformatie komt waarin dit probleem wèl prioriteit krijgt, graag met wat extra budget voor her en der ook wat nettere / netter onderhouden geluidschermen al dan niet met zonnecellen weg. Kom op daar in Den Haag!.