of 59179 LinkedIn

Subsidie voor infrastructuur levert staatssteun op

Reageer

AfbeeldingAfbeeldingmr. E. Belhadj (Ekram), mr. C.T. Dekker (Cees)

 

De Duitse overheid is voornemens om een subsidie te verlenen voor een investeringsproject in de haven van Lauterbach. Deze haven wordt voornamelijk gebruikt door boten die excursies organiseren en door riviercruiseschepen. Na aanmelding van de subsidie heeft de Commissie bij besluit vastgesteld dat hier sprake is van staatssteun, mede omdat de tussenstaatse handel wordt beïnvloed. De steun is na toetsing aan de verenigbaarheidscriteria, goedgekeurd. Bij deze toetsing werd onder meer gebruikt gemaakt van de funding gap-methode.

We zien ook in dit besluit dat steun bestemd voor investeringen in havens staatssteun kan opleveren en in beginsel voor goedkeuring aangemeld moet worden. We hebben eerder ook zaken gezien waarin steun aan havens geen staatssteun opleverde, omdat de tussenstaatse handel niet zou worden beïnvloed. Een recent voorbeeld daarvan is een andere Duitse zaak betreffende de haven op Föhr. Er zal dan ook steeds onderzoek gedaan moeten worden naar onder meer de activiteiten, de markt en de marktontwikkelingen. Het enkele feit dat een haven of andere exploitant van infrastructuur meer gericht is op de regio, is niet doorslaggevend.

Het bestaan van staatssteun hoeft doorgang van een infrastructuurproject niet in de weg te staan. We zien (ook) in deze zaak dat er goede mogelijkheden voor goedkeuring zijn na aanmelding. Na de door de Commissie voorgestelde aanpassing van de AGVV  zal bepaalde steun voor havens in sommige gevallen echter niet meer aangemeld hoeven te worden. Dat zal in de meeste gevallen betekenen dat steun voor havens nog sneller staatssteunproof gemaakt kan worden.
 

Wilt u meer lezen over deze zaak en andere ontwikkelingen die voor uw praktijk van belang zijn? Word ook lid van ons Nysingh Staatssteun Netwerk op LinkedIn en lees verder.

Voor vragen over staatssteun en over de mogelijkheden van financiering van (haven)infrastructuur kunt u contact opnemen onze staatssteunspecialisten Ekram Belhadj E: ekram.belhadj@nysingh.nl | T: 038 425 92 07 | M: 06 53 98 53 75 of Cees Dekker E: cees.dekker@nysingh.nl | T: 038 425 92 07 | M: 06 10 01 75 80.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.