of 59130 LinkedIn

Rijden over zonnepanelen op 'energieweg' N401 bij Kockengen

Rijden over zonnepanelen op 'energieweg' N401 bij Kockengen. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart
1 reactie

Autorijden over een wegdek van zonnepanelen. Verre toekomst? Niet als het aan de provincie Utrecht en BAM Infra ligt. De planning is om in het najaar van 2017 te starten met een innovatieve pilot op de provinciale weg N401 bij Kockengen. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart.

Op de hoofdrijbaan van de N401 wordt een zonnepanelenmat met beschermlaag bevestigd op het wegdek. De zonnepanelen zijn bestand tegen zware voertuigen en zijn geschikt voor drukke wegen waar dagelijks meer dan 10.000 voertuigen gebruik van maken. De energiemat wordt aangebracht op één rijstrook over een lengte van twintig meter met een totale oppervlakte van 50 m². De pilot duurt twee jaar.
 
Doel
BAM Infra en de provincie testen met deze pilot het Franse product Wattway op het rendement van de zonnepanelen en het effect op de gebruikte materialen bij toepassing op een drukke weg. Ook wordt onderzocht of de zonnecellenmat leidt tot minder onderhoud aan het asfalt en de mogelijkheid om in de toekomst met de opgewekte energie de weg - over het jaar - energieneutraal te verwarmen, zodat gladheidsbestrijding niet meer nodig is of kan worden beperkt.
 
Voordeel
Zonnepanelen op het wegdek is een innovatie. Als deze pilot leidt tot een positieve uitkomst, dan kan dit product een belangrijke bijdrage leveren aan de reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen en het verduurzamen van onze provinciale infrastructuur. Een bijkomend voordeel van het opwekken van elektrische energie via het wegdek is dat het landschap niet wordt aangetast.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan Meijer (data-analist) op
Dit worden wel heel dure kW-uurtjes. Eigenlijk slaat dit nergens op. Zet die panelen vlak naast de weg onder een gunstige hoek. Ruimte zat zo te ziern.