of 59199 LinkedIn

Reality check

Reality check. Het is nodig dat beleidsmakers een duidelijk beeld hebben van voor wie ze het ook alweer doen.
PBLQ Reageer

Al jaren hoor ik slimme ambtenaren hun even slimme oplossingen aan elkaar verkopen. De redenering is altijd hetzelfde: zij kunnen toch prima bedenken wat een burger nodig heeft. Het is helemaal niet nodig ook maar een stap buiten het kantoorpand te zetten. Want buiten is het weer wisselvallig en het stikt er het van de burgers. Je weet wel - mensen. Echte. In het wild. Hartstikke eng.

Er zijn takken waar het beter gaat. Ik specialiseer me in de digitale overheid en het goede nieuws is dat daar de UX-beweging (kort voor user experience, het verhogen van gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid door al tijdens de ontwikkeling de eindgebruikers te betrekken) behoorlijk aan de weg aan het timmeren is. Het slechte nieuws: het probleem is breder dan alleen bij het maken van technische, digitale oplossingen.

 

       
De werkelijkheid, daar kom ik eigenlijk nooit

 

Bevoorrecht

Ik zie mezelf graag als selfmade vrouw van de wereld. Zo ben ik eerstegeneratiestudent; heb ik er altijd naast gewerkt om mijn studies en de rest van mijn leven te kunnen bekostigen en heb ik er nooit voor teruggedeinsd om de makkelijke weg links te laten liggen en een interessantere route te kiezen. Maar ik weet ook dat ik juist door dat al studeren nu in een bevoorrechte positie verkeer. In mijn wijk wonen alleen werkende starters en gepensioneerden, in de trein mag ik mijn krant lezen in de eerste klasse, 93 procent van mijn vrienden is blank en ik zit tijdens kantooruren de hele dag tussen extreem slimme, hoogopgeleide mensen. En dat is – verrassing! – dus geen afspiegeling van de werkelijkheid.

 

Want die werkelijkheid, daar kom ik eigenlijk nooit. Toen ik me dat realiseerde, besloot ik er iets aan te doen. En het antwoord in mijn queeste naar de echte burger lag eigenlijk ontzettend voor de hand. Mijn realiteitscheck is de Haagse tram zes. Een paar keer heen en weer tussen de hoogbouw van Leidschendam en de hoogbouw van Leyenburg is heel verhelderend.

 

       
Je kunt vrij simpel van het ivoren-torensyndroom genezen

 

Observeren

Inmiddels geef ik mezelf een keer in de paar maanden een hoortje in de keuken van de doorsneeburger. Soms praat ik met mensen, soms observeer en luister ik alleen. Vanmiddag heb ik weer twee uur luisterend op-en-neer getramd. Ik hoorde scholieren trots opscheppen over het aantal gespijbelde lessen, ik luisterde naar de beste manier om Poolse zuurkool klaar te maken en weet nu waarom ADO met deze coach gaat degraderen.

 

Echt interessant werd het zo ongeveer ter hoogte van het Paul Krugerplein. Een hoogblonde vijftiger met een fantastisch plat accent begon tegen haar net zo platinageblondeerde buurvrouw te klagen over de politiek. Dat ´zij daar in dat torentje´ maar wat doen. Terwijl haar buuf geen woord uitbracht maar wel aan een stuk door bevestigend knikte, sloot de eerste blondine haar betoog af met de legendarische woorden ´mij wordt nooit wat gevraagd´.

 

Duidelijk beeld

En hoewel dat een ontzettend populistische uitspraak is, moet ik toegeven: deze vrouw heeft gelijk. Ik wil niet zeggen dat de voltallige ministerraad in gesprek moet met deze vrouw. Zelfs niet dat burgemeester Krikke en haar legertje wethouders op de koffie moeten bij deze specifieke blondine. Maar het is wel nodig dat beleidsmakers een duidelijk beeld hebben van voor wie ze het ook alweer doen. Ja, er zijn absoluut ambtenaren die weten wat er in het land speelt. Maar een groot deel kiest er nog steeds voor om zonder een stap buiten een kantoorpand te zetten te besluiten wat de burger nodig heeft. Terwijl je vrij simpel van het ivoren-torensyndroom kunt genezen. Ja, je moet ervoor naar buiten waar het weer wisselvallig is en waar het stikt het van de burgers. Want echt, het enige dat je voor een reality check nodig hebt, is een tramkaartje.

 

Auteur:

Adviseur Ellen Waaijer

 

Meer weten over burgerparticipatie en het anderzijds betrekken van (eind)gebruikers, mail Ellen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.