of 59295 LinkedIn

Proef fietsverkeerslicht met warmtesensor succesvol

Reageer

De Rotterdamse proef met verkeerslichten die eerder op groen springen als er veel fietsers staan, blijkt een groot succes. De havenstad gaat nu meer van zulke slimme verkeerslichten plaatsen op drukke kruispunten.

Het eerste verkeerslicht werd in september 2016 in gebruik genomen op het Churchillplein in het centrum van de stad, waar vaak opstoppingen ontstonden. Een speciale warmtesensor meet daar hoe druk het is. Staan er tien fietsers of meer, dan springt het licht op groen.


Wachttijd
Doel van de proef was om de wachttijd voor fietsers met 30 tot 50 procent terug te brengen. De bedoeling van de gemeente is om de stad aantrekkelijker te maken voor fietsers. Een andere innovatie waarmee Rotterdam experimenteert is een verkeerslicht met regensensor. Dat wordt sneller groen tijdens een regenbui. Dit type verkeerslicht is nu op twee locaties geïnstalleerd.


1.200 slimme verkeerslichten
Verderop in dit Smart City magazine een artikel over het landelijke programma ‘Talking Traffic’ waarin ‘slimme verkeerslichten’ eveneens een grote rol spelen. Centraal hierbij staan 1.200 verkeerslichten op de drukste kruisingen van het land, die de komende jaren voorzien worden van slimme technologie.
De verkeerslichten gaan data verzamelen over het verkeer en deze data doorsturen naar navigatiesystemen, waarvan verkeersdeelnemers dan weer gebruikmaken.

 

Lees hier meer in het Smart City magazine

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.