of 59179 LinkedIn

‘Next City’ in Rotterdam

‘Next City’ in Rotterdam. Hoe vertalen nieuwe maatschappelijke trends en technologische ontwikkelingen zich in de fysieke stad?
JS Consultancy Reageer

Nederland heeft te maken met maatschappelijke trends en technologische ontwikkelingen die grote impact hebben op de stad en de samenleving als geheel. Denk aan circularisering, de mobiliteits- en de energietransitie of klimaatverandering. Dit type veranderingen heeft grote gevolgen voor de fysieke verschijning en inrichting van de stad. Het lastige van dit type kwesties is dat ze niet verlopen volgens reeds bekende, voorspelbare paden. Wanneer, waar en hoe moeten we onze manier van denken en doen aanpassen? Ook passen ze het vaak niet binnen de organisatorische en bestuurlijke begrenzingen die we kennen. Samenwerking, innovatief vermogen en een open blik zijn nodig om deze vraagstukken tegemoet te treden en met oplossingen te komen.

De gemeente Rotterdam heeft Next City opgericht om als organisatie om te leren gaan met deze transities en legt daarbij de focus op de fysieke kant van de stad: ruimte en systemen. Hoe vertalen nieuwe maatschappelijke trends en technologische ontwikkelingen zich in de fysieke stad? Wat betekent dit voor lopende projecten? Tijdens twee expertisetafels willen we aan de hand van een aantal cases met elkaar in gesprek gaan over hoe de overheid hiermee om kan gaan. De vraagstukken die we daarbij willen voorleggen zijn:

  1. Wat is de fysieke impact van circularisering van de afvalketen?
  2. Wat is de fysieke impact van klimaatverandering?
  3. Wat is de fysieke impact van sharingsystemen?

 

Aan de hand van deze concrete inhoudelijke vraagstukken willen we de vraag hoe we omgaan met onzekerheden en veranderingen centraal stellen. Tijdens de eerste expertisetafel op 3 oktober leggen we de Rotterdamse uitdagingen voor en gaan daarover met elkaar in gesprek. In de tweede expertisetafel op 7 november vragen we de deelnemers met voorbeelden te komen uit hun eigen praktijk. Hoe experimenteren we met deze nieuwe vraagstukken en wat kunnen we daar van leren?

 

Sprekers

  • Marije ten Kate hoofd planoloog Ruimte & Wonen – Gemeente Rotterdam
  • Frank van Wijngaarden programmamanager Next City – Gemeente Rotterdam

(Nadere informatie over invulling programma en sprekers volgt zsm)

 

Wanneer: Dinsdag 3 oktober 2017 & Dinsdag 7 november 2017

Tijd: 13.00 – 17.00 uur

Adres: Gemeentehuis Rotterdam, Wilhelminakade 179, 3072 AP, Rotterdam

 

Wilt u deelnemen aan deze expertisetafels? Meld u dan kosteloos aan.

 
Contact:
Daisy van Kan, Senior Adviseur Ruimte & Infra

Heeft u vragen of wilt u weten wat JS Consultancy voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact op!

06 - 10 98 92 34 / Vraag per e-mail

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.