of 59162 LinkedIn

Nederlandse kust voor komende 50 jaar superstormproof

Nederlandse kust voor komende 50 jaar superstormproof.
Reageer

Door de stijgende zeespiegel moeten we ons steeds beter beschermen tegen overstromingen. En doordat het zeewater opwarmt, wordt de kans op heftige en ook krachtigere stormen groter. Ook buiten het stormseizoen. Met de afronding van de laatste zwakke schakel aan de Nederlandse kust, in West-Zeeuws-Vlaanderen, is de Nederlandse kust de komende vijftig jaar weer superstormproof. De kustversterking van ruim tien kilometer in West-Zeeuws-Vlaanderen kostte 130 ruim miljoen euro en werd vandaag door minister Schultz van Haegen opgeleverd.

‘De kans op een superstorm is gemiddeld 1% in honderd jaar. Dat lijkt weinig, maar zonder goede bescherming kan de schade dan oplopen tot meer dan 100 miljard euro. Bovendien is de samenleving  jarenlang ernstig ontwricht. Het is belangrijk dat we ons goed voorbereiden op heftige stormen’, aldus minister Schultz van Haegen. ‘In 2003 zijn er negen zwakke schakels gevonden langs de Nederlandse kust. Op deze locaties waren we kwetsbaar. Ik ben er trots op de laatste zwakke schakel nu te mogen opleveren. De Nederlandse kust is superstormproof en veiliger dan ooit.’

 

Waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat hebben in het Hoogwaterbeschermingsprogramma hard gewerkt om de kust van Breskens tot aan Cadzand-Bad niet alleen veilig, maar ook aantrekkelijker te maken. Met de kustversterking is een belangrijke impuls gegeven aan een economisch en demografisch kwetsbare regio.

 

Zo greep de gemeente Sluis de kustversterking aan om de badplaats Cadzand-Bad flink op te waarderen. Tussen de nieuwe strekdammen is in een publiek-private samenwerking een jachthaven aangelegd. Op de strekdammen liggen Xblocs (voorgevormde betonblokken in de vorm van een x) om hoge golven te breken. Xblocs zijn kostenbesparend  omdat er minder materiaal nodig is. Het is de eerste keer dat Xblocs worden gebruikt langs de Nederlandse kust.

  

‘Klimaatduin’
Bij Waterdunen werd een zogenoemd klimaatduin aangelegd, die dermate groot en sterk is dat het bescherming moet bieden voor de komende 200 jaar. Het hoogste duin is zo'n 18 meter hoog en de breedte van het landduin bedraagt circa 300 meter.

De werkzaamheden zijn eind 2009 gestart. De drie eerste deeltrajecten (Nieuwvliet-Groede, Herdijkte Zwarte Polder en Breskens) zijn tussen 2010 en 2012 opgeleverd. De laatste twee trajecten (Waterdunen en Cadzand-Bad) waren/zijn respectievelijk medio en najaar 2016 klaar.

 

Artikelen uit de pers

NOS Journaal, 7 november om 17:00 uur (02.38 t/m 03:29 minuten

NOS 'Laatste dijken en duinen versterkt, noordzeekust kan er weer even tegen' 

Telegraaf 'Versterkte kust kan megastorm weerstaan' 

Cobouw 'Kust weer superstormproof'

Volkskrant 'Nederland is weer superstormbestendig'  

De Ingenieur 'Nederlandse kust is nu stormbestendig'  

YouTube timelapse

Informatief programma ’In mijn eendje’ - Aflevering 3. Cadzand Maritiem

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.