of 59179 LinkedIn

Langste trap van Nederland verlicht met zonne-energie

Langste trap van Nederland verlicht met zonne-energie. Gemeente Landgraaf legt op het gebied van duurzaamheid de lat hoog. De gemeente verduurzaamt alle openbare verlichting en werkt aan nieuwe aansprekende projecten.
Reageer

Op de Wilhelminaberg in Landgraaf is een van de grootste projecten in Nederland gerealiseerd met openbare verlichting op zonne-energie. Er zijn 23 lichtmasten met ledlampen en pv-panelen geplaatst waarmee de 508 treden tellende trap wordt verlicht.

Gemeente Landgraaf legt op het gebied van duurzaamheid de lat hoog. De gemeente verduurzaamt alle openbare verlichting en werkt aan nieuwe aansprekende projecten. Door te kiezen voor verlichting door middel van zonne-energie gaan op de Wilhelminaberg innovatie, duurzaamheid en sportiviteit hand in hand. Bovendien werkt de gemeente aan een groter plan met een iconisch oriëntatie- en uitzichtpunt voor de top van de Wilhelminaberg. Hiervoor zal ook een definitief verlichtingsplan komen.

Lichtplan
Ziut heeft het  lichtplan voor de trap ontwikkeld.  De trap bestaat uit 22 delen met telkens een plateautje ertussen. Op elk plateau is een lichtmast geplaatst. Dit is voldoende voor een goede verlichting van de trappen. Daarnaast is met de maximale masthoogte rekening gehouden met de omgeving.

Efficiënte verlichting
De zelfvoorzienende ledverlichting is geleverd door Mijn Energiefabriek. Voor dit project is gekozen voor de Protos 80 van Photinus. Een efficiënt monokristallijn pv-paneel van 80 Wp levert de benodigde energie. De accu zit onderin de mast wat zorgt voor een langere levensduur en bescherming van de accu tegen vandalisme. Om die laatste reden zijn voor dit project de masten extra verlengd. De verlengde masten zorgen tegelijkertijd voor een bredere spreiding van de verlichting.
Tevens is de opstelling voorzien van nachtschakeling. Hiermee wordt de verlichting enkele uren na zonsondergang  automatisch uitgeschakeld.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.