of 59212 LinkedIn

Je traineeship zit erop. En wat nu?

Je traineeship zit erop. En wat nu? Heel vaak is er geen vervolg op het traineeship, waardoor je als jonge ambtenaar het gevoel kan krijgen vast te lopen in je ontwikkeling
Reageer

Als jonge, beginnende ambtenaar start je je loopbaan vaak met een traineeship voor een gemeente, Rijk, Waterschap of een provincie. Maar heel vaak is er geen vervolg op het traineeship, waardoor je als jonge ambtenaar het gevoel kan krijgen vast te lopen in je ontwikkeling. Emke Westra, voorzitter van het landelijk jongeambtenarennetwerk FUTUR, en Robbert Lauret, oud-trainee en ambtenaar bij de provincie Noord-Brabant, delen hun ervaring en visie met ons.

“Ik heb mijn traineeship drie jaar geleden afgerond”, vertelt Robbert. “Om een traineeship binnen te komen moet je een behoorlijk zware selectie doorlopen. Daarna wordt de rode loper voor je uitgerold en je bent twee jaar lang speciaal in de organisatie. Iedereen staat in die periode voor je klaar om je te helpen. Ze verwachten ook veel van je en daar ga je mee aan de slag. Maar je blijft in de eerste plaats nog heel lang ‘die oud-trainee’ en is het bij de overheid niet zo dat je automatisch meteen doorstroomt naar een managementfunctie. Je moet daarna, net als ieder ander, zelf je weg uitstippelen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je verdere ontwikkeling.”


Houd ook zelf de regie

“Het verschil met het bedrijfsleven is dat een manager daar er, denk ik, meer op gericht is hoe je medewerkers het beste en meest productief in kunt zetten en alle talenten eruit kunt halen. De overheid als werkgever heeft dat iets minder en dan moet je daar zelf scherper op zijn. Laat het dus niet afhangen van de werkgever, houd vooral ook zelf de regie”, aldus Robbert.
 
“Ik heb natuurlijk wel geleerd van het traineeprogramma. Ik ben me door dit programma veel bewuster van mijn eigen ontwikkeling en leervragen. Die bewustwording was heel belangrijk. Ook heeft het programma deuren geopend en de afstand naar bestuurders en directie verkleind. Je leert de organisatie heel goed kennen tijdens het traineeprogramma.”


Traineeship is een mooi begin

“Ja, ik vind het ook heel mooi dat je persoonlijke ontwikkeling en je bewustzijn daarvan zo centraal staat in het traineeship en dat je dat daarna ook meeneemt in je loopbaan”, haakt Emke hierop in. “Ik vind het alleen wel een beetje tegenstrijdig dat er zoveel wordt geïnvesteerd in trainees. De rode loper wordt voor ze uitgerold, zoals Robbert al zei, en twee jaar lang wordt er met cursussen en begeleiding alles aan hun ontwikkeling gedaan en daarna valt dat ineens allemaal weg. Het traineeship is een mooi begin, maar dan… Ik denk dat daar nog een wereld te winnen is.”
 
Robbert: “Het is soms zelfs zo dat je als oud-trainee te horen krijgt dat je niet mee mag doen aan een cursus, omdat je al zoveel voor je gedaan is toen je trainee was. Jullie zijn voorlopig wel klaar”, vult Robbert aan. “En dat is natuurlijk niet waar”, gaat Emke verder. “Want je moet je blijven ontwikkelen. Daar moet je zelf aan werken, alleen vind ik het ook wel de verantwoordelijkheid van de organisatie om daarin mee te denken. In de private sector is daar veel meer aandacht voor, zoals Robbert al aangaf. Ook bij de overheid moet de manager zo denken. Hij moet eigenlijk de jonge ambtenaar een stap voor zijn en signaleren dat die al toe is aan de volgende stap.”


Genoeg opleidingsbudget nodig

“Daar kun je dan samen vorm aan geven. In het blijven ontwikkelen zijn zoveel mogelijkheden. Bijvoorbeeld een master volgen en er zijn ook heel veel kleinere trainingen en workshops die je kunt doen”, aldus Emke. “Dan moet er wel genoeg opleidingsbudget zijn”, gaat Robbert hierop in. “Stel, je wilt een master doen. Wat op zich helemaal niet raar is, maar met een opleidingsbudget van bijvoorbeeld € 5.000,- voor vijf jaar is dat helemaal niet haalbaar. Dat is eigenlijk net genoeg van vier vijf dagen training en dan is het op. Ik wil best zelf iets bijdragen, maar het moet wel in verhouding zijn.”
Emke: “Misschien vraagt dat ook wel om het aangaan van samenwerkingsverbanden vanuit de overheidsorganisatie met een universiteit of opleider als Bestuursacademie Nederland.”
 
Wilt u meedenken over deze case?
Stuur dan een e-mail met uw contactgegevens naar Veena Bansie via vbansie@ncoi.nl. Zij neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.