of 59185 LinkedIn

Het Rijk komt van Venus, de gemeente van Mars

Reageer

De Rijksoverheid en uitvoeringsorganisaties moeten steeds vaker samenwerken met gemeenten om beleidsdoelstellingen te realiseren. Of het nu gaat om asielzoekers, veiligheid of de zorg, Rijk en gemeenten hebben elkaar nodig om beleidsdoelstellingen te realiseren. Maar om nou te zeggen dat het altijd soepel loopt? PBLQ ontwikkelt maatwerktrajecten voor elke (Rijks)organisatie die beter wil samenwerken met gemeenten.

Bijvoorbeeld een manager van een uitvoeringsinstelling komt op bezoek bij een wethouder, om een voorstel te bespreken. De wethouder reageert positief. De manager denkt hij al een toezegging op zak heeft terwijl de wethouder het voorstel nog moet bespreken met de gemeenteraad. Als de gemeenteraad de wethouder "corrigeert" is de manager verbijsterd. Hij had toch al een toezegging van de verantwoordelijke? Een beter begrip van de bestuurlijke processen binnen een gemeente had de manager een voorbarige conclusie kunnen besparen.

 

Om dit soort situaties te voorkomen verzorgt PBLQ maatwerktrajecten voor iedere organisatie die beter wil samenwerken met gemeenten. Daarbij gaat het om onderwerpen zoals de relatie tussen B&W en de gemeenteraad, de bijzondere rol van de burgemeester, de bestuurlijke cyclus en het krachtenveld binnen de gemeente.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met adviseur en docent Arnaud Wirschell.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.