of 59190 LinkedIn

Experimenteren gewenst, ook bij de overheid

Experimenteren gewenst, ook bij de overheid. Laat het kind in je los.
JS Consultancy Reageer

Laat het kind in je los.

Onze Casper, 8 jaar, doet af en toe verrassende dingen en daarmee verrast hij naast zichzelf vooral ook zijn omgeving. Zo is hij dol op dansen en bedenkt dan weer een loopje of danspas waar zijn zussen helemaal krom van liggen. Schaamteloos is hij dan. Er zit nog veel ruimte in zijn hoofd en wat anderen vinden, maakt hem nog niet zo veel uit. Hij experimenteert volop.

Higgs Boson

Die ruimte om te experimenteren lijkt voor veel mensen steeds verder weg te raken als je ouder wordt. En waarom? Wat maakt dat je daar voorzichtiger in wordt? Volgens mij voor een groot deel doordat we niet alleen successen onder de aandacht brengen, maar vooral ook het falen van mensen. De kranten staan er bol van, we vinden het lekker als een ander op zijn bek gaat. En dan bij voorkeur op onderwerpen die dicht bij ons staan en we allemaal snel begrijpen. Want wanneer het wat ingewikkelder wordt, dan staan we al veel meer toe. Denk bijvoorbeeld maar eens aan CERN. Die grote buis met een beest van een computer die in Zwitserland gebouwd is om het Higgs-deeltje te vinden. Enorme bedragen zijn er doorgepompt en talloze experimenten uitgevoerd waarvan 99% mislukte. Tot het wel lukte.

En grote uitvinders als Newton, Da Vinci en Einstein hebben vast heel veel geëxperimenteerd en ongetwijfeld vele mislukkingen gekend. Die werden echter minder breed uitgemeten. De gedeelde successen zijn blijven hangen.

 

Wat doe je als het fout gaat?

Even terug naar de ‘gewone’ man. We zijn tenslotte niet allemaal Einsteins. Volgens mij help het al enorm als we vooraf aangeven dat we met experimenten bezig zijn en dat we tegen elkaar gaan zeggen dat het fout kan/mag gaan. En als het dan fout gaat, maak dan zichtbaar wat er geleerd is en deel dat. Dan leggen we de focus op wat we geleerd hebben en minder op wat er fout is gegaan. Wellicht dat we daarmee wat meer het kind in onszelf los kunnen laten om te experimenteren.

Erwin Baltus, Associé Ruimte & Infra

Heeft u vragen over deze blog? Of wilt u weten wat JS Consultancy voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact op. 088 3302100 / Vraag per e-mail

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.