of 59281 LinkedIn

Een ambtenaar2share, wat is dat?

Een ambtenaar2share, wat is dat? De gedachte is dat ambtenaren niet alleen in een moderne kantoortuin tijd- en plaats-onafhankelijk kunnen werken, maar ook organisatie-onafhankelijk.
Publiek.nl Reageer

In 2014 is Publiek.nl van start gegaan. Wij hadden de gedachte dat ambtenaren niet alleen in een moderne kantoortuin tijd- en plaats-onafhankelijk kunnen werken, maar ook organisatie-onafhankelijk. Waarom zouden ze hun kennis niet kunnen delen met andere gemeenten?

 

Recent kreeg Publiek.nl drie typische vragen voor een ambtenaar2share.

Eerst vroeg een grote gemeente uit Noord-Nederland: “wij willen graag een review op ons inkoop- en aanbestedingsbeleid; heb je iemand?” Ons voorstel: we zoeken een team; dan is alle kennis vertegenwoordigd: iemand met ervaring in peer to peer reviews, een echte inkoopspecialist en een controller of dergelijke.

 

Vervolgens kregen we twee vragen van een kleinere gemeente in Midden-Limburg: “het wordt tijd dat we ons huwelijkenbeleid eens op de schop nemen; locaties, verordening, beleid rond BABS-en, etc. En oh ja, we willen de schoonmaak van het gemeentehuis anders organiseren, weet je daar iemand voor?”

 

We zijn dus voor ze op zoek naar een manager of senior-medewerker burgerzaken, en een manager of senior-medewerker facilitaire zaken, die tijd en energie beschikbaar heeft voor deze klus.

 

Dat zijn nou precies de vragen die er voor een ambtenaar2share kunnen zijn: ze zitten veelal in het kwadrant: “wel belangrijk, niet hoog-urgent”. Zaken die al lang op het to do lijstje van de manager staan, maar die steeds weer van de uitvoering afvallen door andere hoge prioriteiten.

 

Deze klussen door een ervaren ambtenaar van een andere gemeente laten doen heeft grote voordelen, zowel voor de inlenende gemeente als voor de organisatie die ruimte biedt als voor de ambtenaar die de opdracht uitvoert.

 

Voor de inlenende gemeente: het is wat goedkoper dan dat je een consultant inhuurt, het is meestal veel leuker voor de collega-ambtenaren. Die vinden zo’n collega van een andere gemeente alleen maar leuk en vertrouwd, en geen indringer of pottenkijker. 

 

Voor de uitlenende gemeente: je krijgt je ambtenaar vaak weer fris en met nieuwe energie terug: rondgekeken in een andere organisatie en daar mogelijk veel geleerd, iets gedaan waar hij/zij waardering voor heeft geoogst.

 

Voor de ambtenaar geldt hetzelfde: tot nu toe hebben alle inlenende gemeenten het als zeer positief ervaren (0 mislukkingen). Wij voeren daar ook een zeer zorgvuldige intake voor uit, zowel voor de opdracht als voor de ambtenaar. En soms is er ook nog sprake van een mooie bijverdienste.

 

We merken dat er klussen zijn voor mensen die eigenlijk al lang uitgekeken zijn op hun eigen organisatie, maar niet makkelijk wegkomen, voor jonge enthousiaste toppers die iets nieuws willen, maar niet meteen weg hoeven, eigenlijk voor iedereen die het leuk vindt iets heel anders te doen!

 

Dus, manager, wil je je to do lijstje opschonen? Zoek een ambtenaar2share! Ambtenaar, wil je je kennis ook eens op een andere plek inzetten? Wordt ambtenaar2share!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.