of 59318 LinkedIn

Digitale puberteit

Digitale puberteit. Data wordt ook wel het nieuwe goud genoemd. Als je doorvraagt kan niemand je de waarde vertellen van dat ‘nieuwe goud’.
Ziut Reageer

Data wordt ook wel het nieuwe goud genoemd. In een van de artikelen in dit magazine spreken we ook van ‘olie van de 21e eeuw’. De betekenis is duidelijk, data is waardevol.

Deze vergelijkingen gaan wat mij betreft niet helemaal op. Als je doorvraagt kan niemand je de waarde vertellen van dat ‘nieuwe goud’. Daarnaast is ons nieuwe goud immers pas wat waard als je het wezenlijk ‘in handen hebt’ en als je weet wat je ermee moet doen. Als organisatie dien je over nieuwe vaardigheden te beschikken om er ook echt waardevolle dingen mee te doen. Bovendien moet je ook veilig met de data omgaan en is, in tegenstelling tot goud, meer data niet altijd beter. Je moet namelijk wel de juiste componenten aan elkaar verbinden om zinvolle informatie te krijgen. Welke componenten dat zijn weten we vaak nog niet. We produceren en verzamelen steeds meer data en roepen dat we steeds meer inzage willen in gegevens. Tegelijkertijd willen we ook niet dat alle informatie zomaar openbaar beschikbaar is. Het zijn de hobbels in de transitie naar een digitale infrastructuur. In dit magazine bekijken we het thema ‘Data in de smart city’ van verschillende invalshoeken.

 

Hobbels
Dan blijkt dat er nog veel meer hobbels zijn. Aan de ene kant zijn er uitdagende innovaties, aan de andere kant is er nog de oude aanbestedingswet die deze innovaties soms in de weg zit. Sensoren, social media en het internet of things hebben de hoeveelheden beschikbare data verveelvoudigd, maar dan blijkt het weer lastig om die enorme berg data te stroomlijnen. En wat is de waarde hiervan? Welk prijskaartje mogen we hieraan vastplakken? Niemand weet hierop het antwoord. 

 

Zoek het uit
Daarbij, het omgaan met de data, de structurering, de standaardisering en de beveiliging ervan, we moeten het nog uitzoeken met zijn allen. Wanneer is het zinvol om te experimenteren en wanneer moet je iets structureren? Hoeveel regelgeving en standaardisering is er nodig? De Rijksoverheid is bezig met het ontwikkelen van een generieke data-infrastructuur, maar de digitale agenda 2020 van de VNG geeft ook aan dat de standaardisatie van de onderliggende ICT-infrastructuur contraproductief zou kunnen zijn, omdat het afbreuk doet aan het ‘green field’ dat zo waardevol is voor technologische innovaties. De VNG vermeldt daarbij dat er meer keuzes gemaakt kunnen worden op het gebied van standaardisatie als er sprake is van ‘meer volwassenheid in het veld’.

 

Speelruimte
Aha! Dat betekent ook dat we nog volop speelruimte hebben zolang nog niet alles is uitgekristalliseerd op het gebied van data in de smart city. En die ruimte nemen we! Er wordt naar hartenlust ontwikkeld en geëxperimenteerd. 
We creëren living labs, programma’s en pilots en ontwerpen wetgeving die helpt om de nieuwe datastromen en informatiebehoefte te stroomlijnen. Als pubers verkennen we het gebied buiten de gebaande paden, gaandeweg ontdekkend wat werkt en niet werkt. In ons Smart City Magazine vindt u hier prachtige voorbeelden van. Maar oordeelt u zelf en laat u inspireren door de praktijkcases, beschouwingen en ontwikkelingen die stuk voor stuk het werkveld een beetje volwassener maken ...

 

AfbeeldingIrene Bruines
Smart City
Manager Ziut

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.