of 59179 LinkedIn

De overheid zoekt: starter met 10 jaar ervaring

De overheid zoekt: starter met 10 jaar ervaring. Traineeship als remedie tegen vergrijzing publieke sector
JS Consultancy Reageer

Traineeship als remedie tegen vergrijzing publieke sector

Hoewel de overheid de noodzaak van verjonging van het ambtenarenapparaat onderkent, slagen starters er maar nauwelijks in een werkplek te bemachtigen bij diezelfde publieke sector. Werkgevers eisen in vacatures ervaring, maar starters moeten eerst aan het werk voor ze die ervaring kunnen opdoen. Dit is een welbekend probleem waarvoor een aantal oorzaken zijn aan te wijzen. Zo is de overheid de afgelopen jaren in omvang gekrompen, is de interne mobiliteit laag en de externe mobiliteit iog lager. Met andere woorden: men wisselt niet vaak van functie en zoekt zelden een functie buiten de overheid.

Het einde van deze ontwikkeling is nog lang niet in zicht. Door de verhoging van de AOW-leeftijd werken overheidsmedewerkers langer door. En als gevolg van de bezuinigingen is de instroom van nieuwe medewerkers gedaald van 5% naar 3%. Gevolg, naast vergrijzing heeft de overheid ook te maken met ontgroening. In 2004 was nog 21% van het overheidspersoneel jonger dan 35 jaar. In 2014 is dit gedaald tot 12%, bij provincies zelfs tot 9%. Is dit een onoplosbaar probleem? Ik denk het niet. Het is slechts een kwestie van omdenken!

 

Natuurlijk hebben overheden behoefte aan jong personeel. Allereerst om het overheidsapparaat ‘toekomstbestendig’ te houden. Maar ook omdat recent afgestudeerden competenties meebrengen die noodzakelijk zijn voor de huidige faciliterende overheid. Jongere ambtenaren zijn doorgaans beter in staat om zowel een visie neer te leggen als het gaat om de digitale overheid, als om met het zelf organiserend vermogen van burgers om te gaan. Kortom, volop kansen voor zowel aanstormend talent als de overheid. Maar hoe buigen wij die kansen om naar de praktijk van alledag?

 

Traineeship

JS Consultancy eist van starters geen relevante werkervaring, maar laat ze deze ervaring opdoen tijdens een Traineeship. Een kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Ik werd als trainee / jonge ambtenaar gekoppeld aan een medewerker met ervaring en inhoudelijke expertise. Tegelijkertijd krijg ik de mogelijkheid om mezelf nog verder te ontwikkelen. Er is een basisprogramma voor iedere toekomstige ambtenaar, waarbij vaardigheden en kennis van de overheid en de specialistische (beleids)domeinen verder wordt ontwikkeld. En middels een persoonlijk toegekend opleidingsbudget kunnen de Young Professionals daarnaast zelf kiezen uit trainingen passend bij hun talentontwikkeling. Dit alles via de eigen Public Academy, een opleidingsbureau met een ruime keuze aan opleidingen en trainingen. Zo word ik als Young Professionals klaargestoomd voor het ambtelijk vakmanschap van deze tijd.

 

JS Consultancy beschikt over een brede groep (junior) beleidsadviseurs binnen de verschillende domeinen, die graag aan de slag gaan met (strategische) beleidsvraagstukken binnen de publieke sector. Door een Traineeship worden Fris Groen en Grijs Goud aan elkaar gekoppeld. Wat mij betref een echte win-winsituatie!

 

Wil jij wat betekenen voor de medemens en de maatschappij? En wil je jouw inzet combineren met een boeiende carrièrestart? Doordat je uiteenlopende opdrachten combineert met een boeiend opleidingsprogramma?


Ontdek dan de mogelijkheden als Young Professional of trainee in het Sociaal Domein.

Onze aanbod voor gemotiveerd jong talent >>

Maak kennis met onze Public Academy >>

 

Contactpersoon:

Bas van der Voort, Trainee Sociaal Domein

Heeft u vragen of wilt u weten wat JS Consultancy voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact op!

06 - 81 11 86 39 / Vraag per e-mail

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.