of 59199 LinkedIn

De gemeente van de toekomst

De gemeente van de toekomst. Het zijn hectische tijden; meer taken, grotere gemeenten en slimmer werken met nieuwe (informatie)technologie. Maar wordt het ook beter? En voor wie?
PBLQ Reageer

Gemeenten bereiden zich voor op de raadsverkiezingen van maart volgend jaar. Het zijn hectische tijden; meer taken, grotere gemeenten en slimmer werken met nieuwe (informatie)technologie. Maar wordt het ook beter? En voor wie?

Op 21 maart is het zover, dan mogen we naar de stembus om onze gemeenteraad te kiezen. Dat gaat niet op voor alle gemeenten; 22 november mochten de inwoners (18+) van de gemeenten die per 1 januari 2018 worden heringedeeld al naar de stembus. We stemmen dus in minder gemeenten voor de raad die op steeds grotere afstand van de burgers staat.

 

Elk jaar gaat het misschien om vijf tot tien gemeenten die worden heringedeeld, dat lijkt marginaal, maar over de afgelopen 30 jaar is het aantal gemeenten terug gelopen van 774 tot 388. Een halvering!

Het idee achter deze schaalvergroting is dat gemeenten beter en efficiënter functioneren. Zij kunnen beter gekwalificeerd personeel aannemen en er ontstaat meer ruimte om te investeren in ICT die nodig is om steeds ingewikkelder taken (Sociaal domein, Omgevingswet, Digitale dienstverlening) uit te voeren.

 

Dit klinkt natuurlijk allemaal mooi. Maar het tegengeluid is er ook. Zo hebben politieke partijen moeite om goede mensen op de kieslijsten te krijgen. De vraag of de gemeenteraad het volk nog goed vertegenwoordigd wordt steeds luider gesteld. Ook horen we vaak burgemeesters zeggen dat groter lang niet altijd beter is. Een kleine gemeente die op korte afstand van de burgers werkt en goed met de buren samenwerkt zou ook toekomstige taken prima aan kunnen.

 

In de leergang Gemeente van de Toekomst gaan we in op de belangrijkste trends en ontwikkelingen waar gemeenten mee te maken hebben en krijgen. Geen glazen bol waarin we de gemeente van de toekomst zien, maar wel meer inzicht in zaken die ook uw gemeente gaan veranderen!

 

Peter van Enk over de Gemeente van de Toekomst. Meer weten? www.pblq.nl/gemeentetoekomst

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.