of 59179 LinkedIn

CBb sluit zich aan bij jurisprudentie over herhaalde aanvragen

Reageer

AfbeeldingAfbeeldingmr. M.W. van Nijendaal (Maarten) en mr. M.J. Tunnissen (Mark)

 

Eind 2016 schreven wij over de koerswijziging van de Afdeling en de Centrale Raad ten aanzien van herhaalde aanvragen. In deze nieuwe lijn stappen beide rechtscolleges af van het zogeheten ne bis-beoordelingskader. Voor de volledigheid verwijzen wij naar onze eerdere bijdrage.

In de uitspraak van 24 mei 2017, ECLI:NL:CBB:2017:190 sluit ook het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) aan bij deze nieuwe lijn in de jurisprudentie. Ook bij het CBb vervalt dus de ambtshalve beoordeling of sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden. De keuze van het bestuursorgaan om de herhaalde aanvraag wel of niet inhoudelijk te beoordelen, is leidend voor de toetsing van het besluit door het CBb.


Als het bestuursorgaan ervoor kiest de aanvraag inhoudelijk te beoordelen, dan toetst het CBb het besluit alsof het een besluit is op een eerste aanvraag. Het CBb komt dan niet toe aan de ambtshalve toets of sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden. Wijst het bestuursorgaan de aanvraag af met toepassing van artikel 4:6 Awb, dan beoordeelt het CBb of het bestuursorgaan zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat geen sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten van Nijendaal, E: maarten.vannijendaal@nysingh.nl | M: 06 22 17 66 54 of Mark Tunnissen, E: mark.tunnissen@nysingh.nl | M: 06 12 64 52 14

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.