of 59318 LinkedIn

Betaalbaarheid en Impact; private financial initiatives

Betaalbaarheid en Impact; private financial initiatives. Zou een nieuw privaat gefinancierd woningfonds politiek worden verwelkomd?
Fakton Reageer

Gisteren deelgenomen aan de alweer 13e Jan Lammers rally voor het Zeldzame Ziekten Fonds (ZZF). ZZF werft financiële middelen voor het doen van onderzoek naar zeldzame (en vaak voor jonge kinderen levensbedreigende) ziekten. Door dit prachtige private initiatief met diverse activiteiten gericht op fundraising komt er sinds 2005 jaarlijks een substantieel bedrag beschikbaar om ook mensen met ‘minder bekende’ ziekten hoop te bieden. Onderzoeken gefinancierd vanuit de overheid en daarmee gelieerde systeempartijen richten zich (begrijpelijk) vaak op de ‘bekende’ ziekten.

Afbeelding

Een dag als gisteren is natuurlijk ook gericht op mooie snelheden, het leren kennen van nieuwe mensen en fun, zie bijgaande foto. Niets verkeerds, maar zo’n dag is voor mij toch meer dan dat. Je geeft ook je eigen gedachten even de vrije loop; wat kan ik leren van het ZZF en hoe kan ik dat toepassen in mijn eigen werk? Werk dat ook gericht is op een elementaire behoefte; het bieden van betaalbare en duurzame huisvesting waarmee ik en mijn Fakton collega’s een betekenisvolle personal impact op onze omgeving en maatschappij beogen te bereiken (de ontwikkeling en financiering van vastgoed moet die resilience base altijd hebben).

 

Het bieden van voldoende betaalbare en duurzame woningen is helaas een opgave die voor de overheid en woningcorporaties de afgelopen 10 jaar een brug te ver is gebleken (kijk naar de productiecijfers, die zijn alleszeggend). De woningvoorraad heeft een nieuwe impuls nodig, de nieuwe lokale coalitieakkoorden stellen wat dat betreft steeds verdergaande eisen aan marktpartijen zoals ontwikkelaars en beleggers (op het gebied van bijvoorbeeld productie van sociale huurwoningen). Wat ik daarvan vind? Een beetje vreemd is het enerzijds wel (waarom vergaande eisen aan anderen stellen als jouw systeem niet presteert, terwijl alle ‘rationalen’ voorradig zijn?). Anderzijds, als ondernemer zie ik ons Fakton DNA (sinds 1981; spaarhypotheek, Amsterdamse Middensegment Hypotheek en diverse andere financieringsvormen) voldoende munitie om met partners ‘private (financial) initiatives’ te organiseren die duurzame en maatschappelijk betekenisvolle projecten realiseren. Al zijn het maar kleine projecten, zoals Villa Monte in Amersfoort. Alle beetjes helpen immers.

 

Zou een nieuw privaat gefinancierd woningfonds, landelijk opererend en met als oogmerk het zeer effectief en efficiënt (noodzakelijk gelet op de hoge proces- en bouwkosten) toevoegen van betaalbare en energiezuinige huurwoningen politiek worden verwelkomd? Het lijkt me hard nodig om nu ook daar de productie aan te jagen. Ik ga komende week maar eens lobbyen op het jaarlijkse Expo congres.

 

Robert van Ieperen, Partner at Fakton Capital

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.