of 59147 LinkedIn

Afscheid van de papieren bouwtekening

Afscheid van de papieren bouwtekening. Het levert tijdwinst, heldere communicatie en een hogere kwaliteit van het geleverde werk op. Wat is BIM 360TM Field?
Reageer

Stel je voor dat je virtueel je hele project al kunt bouwen voordat je in de echte wereld de eerste spade in de grond steekt. BIM 360TM Field maakt dit nu mogelijk. Wout van Hees, werkvoorbereider bij BAM: “We willen leidend zijn in de digitalisering van het bouwproces en brengen het 3D-model naar de bouwplaats. Hiermee kun je al door een tunnel lopen voordat deze is gebouwd. We doen dat vooral omdat we er voordeel mee behalen, zowel voor de klant als voor onszelf. Het levert tijdwinst, heldere communicatie en een hogere kwaliteit van het geleverde werk op.” 

Wat is BIM 360TM Field?
BIM 360TM Field is een onderdeel van Autodesk BIM 360, een totaalpakket van applicaties voor de PC en iPad. BAM Infra Regionaal gebruikt dit pakket om in 3D te reviewen voordat er tekeningen worden gemaakt. De applicatie BIM 360TM Field neemt het 3D-ontwerp nu ook mee naar de bouwplaats. Werkvoorbereider Wout van Hees licht de voordelen toe: “Voorheen moesten we op de bouwplaats platte 2D-tekeningen in 3D interpreteren. Dat kostte tijd en leidde tot verschillen in interpretatie, wat de kans op fouten in de hand werkt. Met BIM 360TM Field nemen we de door BAM Infraconsult gemaakte 3D-modellen, inclusief de hele projectbibliotheek en rapportages mee naar buiten. Behalve tijdwinst leidt dit tot heldere communicatie en dus betere samenwerking tussen uitvoerders en ontwerpers. Op het moment dat we een uitvoeringsafwijking constateren of uitvoerders een vraag hebben aan de ontwerper/constructeur, kunnen ze beiden in hetzelfde model kijken, waardoor ze er zeker van zijn dat ze over hetzelfde object praten. We verliezen dus geen informatie meer tussen de bouwplaats en het ontwerp en de kwaliteit van het geleverde werk wordt nog beter.” Ook biedt  BIM 360TM Field een efficiënte, snelle oplossing voor bijvoorbeeld digitale keuringen en safety walks.

 

BIM is grenzeloos
De Britse en Ierse zusterbedrijven BAM Nuttall, BAM Construct UK en BAM Contractors werken al enige tijd met BIM 360TM Field. Ook BAM Infra Regionaal heeft de voordelen van deze applicatie onlangs ontdekt.  Na een pilot  op het project Westelijke Spoorzone Ede – waarbij de BIM 360 ervaringen op het project Heathrow Airport zijn meegenomen – besloten ze de applicatie standaard beschikbaar te stellen voor  toekomstige projecten. “Er is een Enterprise Business Agreement gesloten met Autodesk, waardoor de Business Units van BAM Infra volledige ondersteuning en projectspecifiek maatwerk van Autodesk kunnen krijgen”,  zegt Jothijs van Gaalen, Programmamanager Digital Construction BAM Infra. Omgekeerd helpt BAM Autodesk met de verdere ontwikkeling van de tool. Ook ketenpartners kunnen toegang krijgen tot BIM 360TM Field. “Kortom, door intensief samen te werken met strategische partners zoals Autodesk zijn we in staat de implementatie van BIM in de projecten te versnellen.  We verkennen ook de mogelijkheden voor samenwerking met andere leveranciers van BIM-software,” aldus Jothijs.

 

BIM-ambassadeurs
Tijdens de BIM-week van BAM Infra Regionaal zijn 8 BIM-ambassadeurs aangewezen die onder andere BIM 360TM Field gaan uitdragen bij startende projecten. Ze geven bij de start van ieder project een BIM-start up waarin ze algemene zaken met betrekking tot BIM behandelen. Jothijs: “We ondersteunen projectteams bij de inzet van BIM met als doel dat ze dit op termijn zelfstandig kunnen doen.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.