Prinsjesdag 2016

-
Extra’s bij SZW gaan naar armoede en werk
Gemeenten krijgen er op verschillende terreinen wat geld bij voor hun sociale beleid. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van SZW. Veel extra rijksgeld wordt ingezet voor het aan het werk helpen van mensen en naar het ondersteunen van mensen in armoede.
-
G4 vraagt om investeringen
De grote steden zijn klaar om de grote transities in te zetten en vragen het kabinet daar nu ook echt in te investeren. ‘Kabinet, geef ons die mogelijkheden. Allez!’
-
Brandbrief: verlaging eigen bijdrage Wmo te gering
Het kabinet neemt onvoldoende maatregelen om de financiële pijn voor chronisch zieken en gehandicapten te verzachten. Er moet een plafond aan zorgkosten per persoon worden ingesteld. Daarnaast moet de maximale eigen bijdrage voor de Wmo en de Wet langdurige zorg (Wlz) verder worden verlaagd. Het rijk moet er tevens voor zorgen dat gemeenten het geld dat zij van het rijk krijgen daadwerkelijk inzetten voor mensen met een beperking.
-
BZK: geen garen op de klos voor gemeenten
Volop lof en complimenten heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) voor het vele werk dat gemeenten – waarvan het gewicht sinds de decentralisaties is toegenomen – verrichten. Vooralsnog zit er in de begroting voor 2017 geen extra geld in voor bijvoorbeeld extra vergoeding voor raadsleden. Daar wordt – nog steeds – ‘naar gekeken’.
-
Opbrengst precarioheffing stijgt met 32 procent
Gemeenten benutten de precarioheffing op ondergrondse kabels en leidingen steeds meer als melkkoe. De opbrengst bedraagt dit jaar naar schatting 204 miljoen euro. Dat is 50 miljoen euro meer dan in 2016
-
Schatkistbankieren: mijlpaal 10 miljard bereikt
Decentrale overheden houden steeds meer geld in de schatkist aan. De meting van juni 2016 laat zien dat er ruim 10 miljard aan vermogen is aangehouden bij het rijk. Dat blijkt uit de Miljoenennota 2017. Vermoedelijk is de belangrijkste verklaring voor deze stijging dat vermogen dat eerder elders vastlag is vrijgekomen, zoals deposito’s met een vaste looptijd.
-
Begroting BZK: digitale dienstverlening moet beter
De digitale dienstverlening van de overheid moet beter. Ook op het gebied van digitale veiligheid en transparantie moeten er belangrijke stappen gezet worden. Dat staat in de Rijksbegroting 2017 van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder meer het eID-stelsel, de wet Generieke Digitale Infrastructuur en open data komen in de begroting aan bod.
-
Kabinet verlaagt eigen bijdrage Wmo
Het kabinet trekt 50 miljoen euro uit om de eigen bijdrage Wmo in 2017 te verlagen. Dat hebben staatssecretaris Van Rijn (Wmo, PvdA) en minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) op Prinsjesdag bekend gemaakt.
-
Gemeenten blij met geld zorg en veiligheid
Gemeenten zijn blij dat na jaren van bezuiniging de budgetten voor veiligheid, zorg en armoedebestrijding nu eens worden verhoogd. Maar die opschalingskorting moet ervan af, vindt VNG-voorzitter Jan van Zanen.
-
Gemeente kan 'huurzone' aanwijzen in bestemmingsplan
Gemeenten kunnen straks gebieden aanwijzen waar alleen huurhuizen voor de vrije sector mogen worden gebouwd, ook als zo'n gebied niet hun eigen grond is. Minister Stef Blok (Wonen) bereidt een wetswijziging voor waardoor de gemeenten dit mogen doen, staat in een brief die dinsdag naar de Tweede Kamer is gegaan.
-
Wethouders: 'Weinig aandacht voor grote steden'
Waarom was er in de troonrede totaal niets gezegd over grote steden? Die hebben immers het meest te maken met een cummulatie van problemen. Het gebrek aan aandacht verbaast de wethouders van Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam.
-
Boekhouders en borstkloppers
De boekhouders zijn blij, maar de samenleving is onzeker, stelt het CDA in reactie op de troonrede. GroenLinks ergert zich eraan dat het kabinet aan borstklopperij doet. En Geert Wilders waande zich in de Efteling.
-
‘Rijk en gemeenten moeten meer investeren in klimaat’
De aanpak van wateroverlast in stedelijk en landelijk gebied vraagt de komende jaren forse investeringen, waar ook gemeenten en het rijk een bijdrage aan moeten leveren. Dat stelt Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, in reactie op het Deltaprogramma 2017 dat het kabinet vandaag presenteert.
-
Koning: Nederland weer in kopgroep
Nederland staat er volgens koning Willem-Alexander beduidend beter voor dan een aantal jaren geleden. Dat heeft hij dinsdag uitgesproken in de troonrede. Volgens de koning doet Nederland weer mee in de kopgroep van Europa. Hij noemt dat een 'collectieve prestatie'.
-
Prinsjesdag-stukken: extra geld voor arme kinderen
Voor het bestrijden van armoede onder kinderen komt 100 miljoen euro beschikbaar. Dat meldt RTL Nieuws, dat de Prinsjesdag-stukken van het kabinet heeft ingezien. Het geld is bedoeld voor zwemles, schoolreisjes, sportspullen, schoolspullen en kleding en wordt in natura uitgekeerd, zo meldt de omroep. Hoe de regeling precies gaat werken, wordt nog bekeken.
-
Feest der beloften
Prinsjesdag is weer voorbij. We weten het komend jaar weer waar we aan toe zijn. Althans, dat zou het geval moeten zijn na prinsjesdag. Maar niet deze keer.
-
Troonrede moet helemaal anders
Bij de troonswisseling was er de gelegenheid om Prinsjesdag aan te passen aan de moderne tijd. Helaas is dat toen achterwege gebleven, maar het zou alsnog moeten plaats vinden. Koning Willem-Alexander leest op de derde dinsdag in september de jaarlijkse beleidsvoornemens voor van het kabinet-Rutte II. Het gaat hier om een lange traditie en op zichzelf genomen is er alle reden om goede tradities in ere te houden.
-
Miljoenennota 2017
-
Macro Economische Verkenningen 2017
-
Ministerie van Algemene Zaken 2017
-
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2017
-
Ministerie van Defensie 2017
-
Ministerie van Economische Zaken 2017
-
Ministerie van Financiën 2017
-
Ministerie van Infrastructuur en Milieu 2017
-
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2017
-
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2017
-
Ministerie van Veiligheid en Justitie 2017
-
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2017
-
Hoofdpunten Miljoenennota 2017
-
Ministerie van Wonen en Rijksdienst 2017