Dossier: Wet Houdbare Overheidsfinanciën

De Wet Hof vertaalt de scherpere Europese afspraken van het Stabiliteits- en Groeipact in nationale wetgeving. Volgens die afspraken dient Nederland het financieringstekort te beperken tot 3 procent van het bruto binnenlands product. De beperking gaat gelden vanaf 2013. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de medeoverheden, want de beheersing van het EMU-saldo geldt als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het betekent een beperking van de begrotingsvrijheid van decentrale overheden
-
Dijsselbloem noemt kritiek op wet HOF achterhaald
Beweringen dat een nieuwe wet over een gezamenlijk maximaal begrotingstekort voor provincies en gemeenten leidden tot het verlies van meer dan 40.000 banen kloppen niet. Ze zijn gebaseerd op inmiddels achterhaalde uitgangspunten, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag in een debat in de Tweede Kamer over de wet Houdbare Overheidsfinanciën (wet HOF).
-
Boeteregeling moet uit wurgwet Hof
De boeteregeling voor decentrale overheden bij overschrijding van de tekortnorm moet uit de Wet Houdbare Overheidsfinanciën (Wet Hof) worden geschrapt. Tevens moet in kaart worden gebracht welke investeringen vanwege de Wet Hof moeten worden geschrapt of uitgesteld. In de Kamer leven zorgen over de inperking van de beleidsvrijheid van gemeenten, provincies en waterschappen.
-
Offensief tegen financieel akkoord
Een delegatie van Provinciale Staten van Overijssel en Gelderland heeft woensdag in de Eerste Kamer haar zorgen geuit over de gevolgen van de Wet Houdbare overheidsfinanciën (Wet Hof). Het lobbywerk is onderdeel van het ‘offensief’ van de vijf provincies die zich fel verzetten tegen het financieel onderhandelaarsakkoord met het kabinet.
-
Wurgwet Hof belemmert investeringen provincies
De oproep aan provincies om geld te investeren in de economie is de Overijsselse gedeputeerde Theo Rietkerk uit het hart gegrepen. Maar dan moet wèl de Wet Houdbare overheidsfinanciën (Wet Hof) worden aangepast. Provincies willen wel investeren, maar mogen niet.
-
Plasterk houdt vast aan fusiebonus
De financiële prikkel die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gemeenten wil geven die gaan herindelen, is volgens hem geen chantagemiddel. Het is één van de mogelijkheden om gemeenten te bewegen op te schalen.
-
IPO-bestuur onder vuur
De koepel van provincies (IPO) laat flinke steken vallen rondom het financieel onderhandelaarsakkoord met het kabinet. Dat stellen Gedeputeerde Staten (GS) van de provincies Noord-Brabant en Overijssel.
-
Zonder onderzoek geen nieuwe akkoorden met kabinet
Als er geen onafhankelijk onderzoek komt naar de gevolgen van de rijksbezuinigingen voor gemeenten, provincies en waterschappen weigert de gemeente Den Haag nieuwe akkoorden met het kabinet te sluiten.
-
Tegenstemmende provincies trekken eigen plan
Als hekkensluiter heeft ook de provincie Friesland het financieel onderhandelaarsakkoord met het kabinet verworpen. Met vijf provincies tegen en zeven voor, is de grootst mogelijke minderheid van de provincies tegen de financiële afspraken die de provinciekoepel IPO met het rijk heeft gesloten.
-
Provincies willen geld van gemeenten ‘aftroggelen’
IPO-voorzitter Johan Remkes wil extra investeringsruimte voor provincies. Hij wil daartoe morrelen aan de huidige verdeelsleutel voor de totale investeringsruimte voor de decentrale overheden samen. Een andere verdeelsleutel gaat ten koste van de investeringsmogelijkheden voor gemeenten en waterschappen.
-
Ook gemeenten morrend akkoord
Met de nodige mitsen en maren hebben ook gemeenten vandaag ingestemd met het financieel akkoord met het kabinet. 307 gemeenten brachten hun stem uit. Daarvan stemden 192 voor en 115 tegen. De 101 gemeenten die niet reageerden, zijn door het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij de voorstemmers opgeteld.
-
Tekortnorm in Wet Hof is onnodig
Het kabinet is met zijn Wet Houdbare Overheidsfinanciën (Wet Hof) veel strenger voor gemeenten, provincies en waterschappen dan ‘Brussel’ verlangt. Europese regels verplichten Nederland niet om de decentrale overheden een macronorm op te leggen met betrekking tot het EMU-tekort. Dat concludeert het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR).
-
Oplossing investeringskiller gezocht
De Tweede Kamer zoekt alternatieven voor de Wet Houdbare overheidsfinancien (Wet Hof). De Kamer twijfelt er bovendien sterk aan of de Europese regels Nederland wel verplichten om decentrale overheden een macronorm op te leggen met betrekking tot het EMU-tekort.
-
Plafond btw-compensatiefonds moet van tafel
Ondanks grote bezwaren zijn Gedeputeerde Staten van Utrecht en Drenthe akkoord gegaan met het financieel onderhandelaarsakkoord met het kabinet. GS van Drenthe moeten wel alles in het werk stellen om kabinet en Tweede en Eerste Kamer ervan te overtuigen dat de maatregelen een ongeoorloofde inbreuk zijn op de provinciale autonomie. Utrecht wil af van het plafond van het btw-compensatiefonds.
-
Groeiend verzet tegen financiële afspraken kabinet
Het financieel onderhandelaarsakkoord met het kabinet is door veel gemeenten, zowel groot als klein, verspreid over het land, verworpen. De provincie Gelderland is de derde provincie die het akkoord onacceptabel vindt.
-
Arnhem stemt tegen financieel onderhandelaarsakkoord
Burgemeester en wethouders van Arnhem hebben tegen het financieel akkoord gestemd tussen kabinet en de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen. Het rijk legt een onevenredig groot bezuinigingbedrag op het bordje van gemeenten, stellen B&W. De Wet Houdbare Overheidsfinanciën (Wet Hof) tast de gemeentelijke autonomie te veel aan, stelt het college verder.
-
Kamerdebat over financieel onderhandelaarsakkoord
De Tweede Kamer wil een debat over het financieel onderhandelaarsakkoord van kabinet met gemeenten, provincies en waterschappen. Volgens initiatiefnemer Eddy van Hijum (CDA) zitten er veel haken en ogen aan de gemaakte afspraken.
-
Hoe verder van de Randstad, hoe raker de klappen
Gemeenten in de periferie gaan er door de kabinetsplannen op sociaal terrein financieel het hardst op achteruit. Alleen al als gevolg van de invoering van de Participatiewet krijgen sociaal zwakke gemeenten bijna 90 euro per inwoner minder.
-
'Nieuwe begrotingswet moet van tafel'
Een nieuwe wet met begrotingsregels voor decentrale overheden is schadelijk voor provincies, gemeenten en waterschappen. De wet moet van tafel of flink worden aangepast. Die boodschap hadden de VVD'ers Johan Remkes van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten woensdag voor Tweede Kamerleden.
-
Wijzigen financiën provincie 'schuurt tegen Grondwet aan'
Het IPO wil snel met het nieuwe kabinet praten over de gesloten provinciale huishouding die in het Regeerakkoord is afgesproken. Hoe verhoudt zich dat tot de Grondwet, vraagt het IPO zich af.
-
CPB: rijk moet 2 miljard extra bezuinigen
Gemeenten en provincies krijgen tot 2017 meer ruimte om te investeren. Om dat mogelijk te maken, zal het rijk 2 miljard euro extra moeten bezuinigen.
-
Raad van State hekelt enge blik Wet HOF
Een goed begrotingsbeleid houdt meer in dan het strikt handhaven van discipline ten aanzien van het begrotingssaldo. Er moet ook oog zijn voor de economie en de werkgelegenheid.
-
Wet HOF legt maximum tekort alle decentrale overheden vast
Het terugdringen van het Nederlandse begrotingstekort is een zaak van zowel de Rijksoverheid, maar ook van de decentrale overheden. In de Wet Houdbare Overheidsfinanciën die maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd, stapt de wetgever echter af van een maximum tekort per afzonderlijke gemeente, provincie of waterschap. Daarvoor in de plaats komt een maximum tekort voor alle decentrale overheden samen.
-
Remkes haalt vol uit naar Den Haag
Gelegaliseerde diefstal, Chinees rekenen, centraal gedicteerd, bestuurlijk onfatsoenlijk. IPO-voorzitter Johan Remkes strooit met krachttermen om zijn onvrede over Den Haag onder woorden brengen. Stenen des aanstoots: de invoering van het schatkistbankieren en de Wet Houdbare overheidsfinanciën.
-
Economische schade Wet HOF 11 miljard euro
Lagere overheden moeten volgend jaar tegen hun zin in 900 miljoen euro op de plank laten liggen. Dat gebeurt als een volgend kabinet onverkort vasthoudt aan invoering van de Wet houdbare overheidsfinanciën (HOF).
-
Brandbrief over schatkistbankeren en Wet Hof
Het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie van Waterschappen (UvW) sturen maandag 3 september gezamenlijk een brandbrief aan de lijsttrekkers over de conceptwet Houdbare overheidsfinanciën (Hof) en het verplicht schatkistbankieren.
-
Samsom: miljard minder voor gemeenten
Wat de PvdA betreft, gaan de gemeenten er de komende kabinetsperiode 1 miljard euro op achteruit. In een interview met Binnenlands Bestuur zegt lijsttrekker Diederik Samsom het gemeentefonds met dat bedrag omlaag te brengen.
-
‘Wet Hof frustreert investeringen in lokale economie’
Geen geld hebben om uit te geven is een probleem. Geld hebben en het niet mogen uitgeven, wordt dat direct ook voor decentrale overheden. Boosdoener is de Wet Houdbare overheidsfinanciën (Hof). De Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) kraakt het wetsvoorstel. ‘Investeren mag niet meer, huren of leasen wel.’
-
Wachten op de wet
De Wet Hof ligt als voorstel nog bij de Raad van State, maar later dit jaar start het proefdraaien.
-
Geld uitgeven wordt probleem
De exacte gevolgen van de Wet houdbare overheidsfinanciën (Wet Hof) staan voor gemeenten, provincies en waterschappen nog steeds niet vast. Zeker is dat invoering leidt tot onwerkbare situaties. ‘Je kunt moeilijk een derde van je begroting schrappen. Toch?’
-
Goede hofhouding
De Tweede Kamer heeft eind april ingestemd met de Wet Houdbare overheidsfinanciën, koosnaam: Wet Hof.
-
Verstoorde verhoudingen
De package deal over de Wet Houdbare Overheidsfinanciën (Wet Hof), het btw-compensatiefonds en het schatkistbankieren hebben de bestuurlijke en politieke verhoudingen op scherp gezet.
-
Kabinet stelt euro's boven inhoud
Het financieel onderhandelaarsakkoord dat tussen kabinet en de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen is gesloten, laat duidelijk de toenemende grip van het ministerie van Financiën op de totale overheid zien.
-
Geen reden tot paniek
De Wet houdbare overheidsfinanciën (Wet Hof) kan investeringen van decentrale overheden frustreren. Geïntegreerd aanbesteden – voor infrastructuur, huisvesting en maatschappelijk vastgoed – biedt mogelijk een oplossing.
-
In Control naar ketensamenwerking
Schrijf u snel in voor de Expertisetafel op 25 juni in Best
Hoe blijft u in control in de ontwikkeling naar ketensamenwerking? Welk nieuw samenspel tussen bedrijfsvoering en beleid ontstaat hierbij? En hoe vindt dit zijn weerslag in de risico analyse? En wat hebben uw medewerkers nodig om hun rol in de ketensamenwerking te kunnen nemen?
-
Crowdfunding voor gemeenten
Hoe zet je crowdfunding succesvol in?
-
CGI lanceert SEPA Fallback Service voor betaalzekerheid na 1 februari 2014
CGI en PowertoPay bieden de mogelijkheid om na SEPA deadline toch betalingen te kunnen verwerken.CGI, de toonaangevende zakelijke en technologische dienstverlener, heeft de SEPA Fallback Service geïntroduceerd. Onlangs heeft de *European Central Bank (ECB) een onderzoek gedaan naar SEPA migratie in Europa, en daaruit blijkt dat Nederland samen met Duitsland, Spanje, Frankrijk een van de grootste ´direct debit´ (automatische incasso) landen is. -
Is uw organisatie al SEPA proof?
Grenzeloos betalen met SEPA
De deadline komt steeds dichterbij!Op 1 februari 2014 is de Single Euro Payments Area (SEPA) een feit. Met het besluit van de Europese Commissie om het betalingsverkeer in 32 Europese landen te harmoniseren en standaardiseren, komt er een eind aan het nationale betalingsverkeer. Efficiënt betalingsverkeer door standaardisatie en eenduidige regelgeving leidt tot verbetering en transparantie voor zowel consumenten als bedrijven.