of 62812 LinkedIn

Dossier: Vestia

Woningsorporatie Vestia verhuurt ruim 80 duizend woningen en enkele duizenden bedrijfspanden, voornamelijk in de regio Rotterdam. Begin 2012 kwam de corporatie in grote problemen vanwege  grote tegenvallers met derivaten. De problemen lijken ook voor huurders gevolgen te hebben.

Woningsorporatie Vestia verhuurt ruim 80 duizend woningen en enkele duizenden bedrijfspanden, voornamelijk in de regio Rotterdam. Begin 2012 kwam de corporatie in grote problemen vanwege grote tegenvallers met derivaten. De problemen lijken ook voor huurders gevolgen te hebben.

  Nieuws  Nieuws

  • Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken heeft dit woensdag bekend gemaakt. De maatregelen volgen op het drama met woningcorporatie Vestia, die door riskant werken met derivaten zwaar in de problemen kwam.

   Financiële regels corporaties aangepast

   2 reacties

   Woningcorporaties die naar een bank gaan voor derivaten, verzekeringen tegen renteschommelingen, mogen dat vanaf 1 oktober alleen nog maar doen als die bank bereid is de corporatie als 'niet professionele belegger' te beschouwen. De bank heeft dan een grotere zorgplicht voor de klant.

  • Alle woningcorporaties moeten meebetalen aan een herstelplan voor woningcorporatie Vestia. Maar QuaWonen weigert om zomaar 3 miljoen euro over te maken.

   Corporatie wil niet 3 miljoen betalen voor Vestia

   3 reacties

   Woningcorporatie QuaWonen uit de Krimpenerwaard wil niet zonder meer bijdragen aan een herstelplan van Vestia. Volgens dat plan moet er een bedrag van 675 miljoen euro op tafel komen voor de noodlijdende woningstichting. Alle corporaties moeten daarvoor geld op tafel leggen.

  • Woningcorporatie moet ruim een miljard euro bezuinigen op projecten.

   Vestia bezuinigt ruim een miljard op oude wijken

   4 reacties

    De noodlijdende woningcorporatie Vestia gaat ruim 4700 projecten voor nieuwbouw en renovatie schrappen. Vooral oude stadswijken in Den Haag en Rotterdam worden daardoor getroffen. In totaal wordt de komende jaren voor 1,1 miljard euro aan projecten geschrapt.

  • De noordelijke woningbouwcorporaties zijn boos dat zij een deel van de schade moeten betalen bij het oplossen van de financiële problemen bij Vestia.

   Corporaties uit het Noorden boos over Vestiadeal

   1 reactie

   De noordelijke woningbouwcorporaties in Groningen, Drenthe en Friesland zijn boos dat zij en hun huurders een ,,aanzienlijk deel van de schade'' moeten betalen bij het oplossen van de financiële problemen bij woningstichting Vestia. 

  • De portefeuille van Vestia was te groot en ook 'naar aard niet passend' voor een corporatie, aldus de bewindsvrouw. ,,Daardoor was er zelfs een risico van faillissement. Die risico’s zijn door deze overeenkomst weggenomen, maar tegen een hoge prijs van circa 2 miljard euro verlies aan maatschappelijk gebonden vermogen dat bestemd is voor de volkshuisvesting'', schrijft Spies.

   Overeenkomst Vestia met banken noodzakelijke stap

   1 reactie

   De overeenkomst van Vestia met negen banken over de afkoop van bijna de hele derivatenportefeuille van de woningcorporatie is een 'noodzakelijke stap om erger te voorkomen'. Dat schrijft minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer.

  • Vestia is in de problemen gekomen door de aanschaf van grote aantallen derivaten, ingewikkelde beleggingsproducten die het bedrijf beschermen tegen rentestijgingen. Vestia, de toezichthouders in de corporatiesector en het Rijk wisten vorige week de banken onder druk te zetten door de sociale woningen van de woningstichting onder te brengen bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw.

   Vestia heeft akkoord met banken

   1 reactie

   De noodlijdende woningcorporatie Vestia heeft na dagen onderhandelen een akkoord gesloten met de banken waarmee een faillissement is afgewenteld. Overeengekomen is dat de huidige rentestand wordt bevroren. De banken stellen daardoor geen extra financiële eisen. Een ingewijde heeft dat woensdag bevestigd na berichtgeving van de NOS.

  • Corporaties die bereid zijn om te investeren in stilgelegde projecten van Vestia moeten voor zover die investeringen onrendabel zijn financieel worden gecompenseerd door vrijstelling van de voorgenomen verhuurdersheffing. , vindt Karakus.

   Bijzondere maatregelen nodig om klappen Vestia op te vangen

   4 reacties

   De Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (wonen, vastgoed) stelt minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) voor om de zware klappen die Rotterdam krijgt door het financiële debacle bij woningcorporatie Vestia op te vangen met ,,bijzondere en onconventionele maatregelen’’.

  • Vestia gaat van de bijna 80.000 woningen er 15.000 verkopen. Ook worden bouwplannen, ideeën die nog niet in contracten zijn vastgelegd, niet meer uitgevoerd.

   Rotterdam in gesprek over bouwplannen Vestia

   Reageer

   De Rotterdamse PvdA-wethouder Hamit Karakus (woningbouw) is in gesprek met verschillende partijen om de bouwplannen van Vestia of delen daarvan over te nemen. Dat zei een woordvoerder van de gemeente in reactie op de brief van demissionair minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken aan de Kamer.

  • Er zijn tot nu toe twee verdachten in beeld, een financieel medewerker van Vestia en een tussenpersoon. Een van deze verdachten is aangehouden en blijft de komende 2 weken vastzitten, zei een woordvoerster van het OM. Naar verluidt is de Vestiamedewerker degene die is opgepakt.

   Fraudeonderzoek bij Vestia

   Reageer

   De FIOD doet onderzoek naar mogelijke omkoping, witwassen en belastingfraude bij woningcorporatie Vestia. Dat liet het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM)  weten.

  • Naast Vestia komen nog 15 woningcorporaties in de problemen vanwege riskante financiële constructies, meldt de NOS.

   15 corporaties in problemen

   Reageer

   Minstens 15 woningcorporaties hebben soortgelijke problemen als corporatie Vestia. Deze problemen ontstonden door de inzet van ,,riskante financiële producten'', zo meldt de NOS maandag op basis van eigen onderzoek.

  • De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor een Fido-wet voor corporaties.

   VNG wil een financiële wet voor corporaties

   2 reacties

   Woningcorporaties zouden, net als gemeenten en provincies, moeten worden gebonden aan wettelijke voorschriften over de financiële risico’s die zij mogen nemen. De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor een Fido-wet voor corporaties.

  • Vestia’s bedreigen gemeentekas

   De directe gevolgen voor gemeenten van de financiële problemen bij Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland, lijken gering. Maar raadsleden en deskundigen maken zich wel zorgen. 

  • De directe gevolgen voor gemeenten van de financiële problemen bij Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland, lijken vooralsnog gering. Maar raadsleden en deskundigen maken zich wel zorgen over de gevolgen op de langere termijn. Ook klinkt een roep om gemeentelijk toezicht.

   'Vestia's' schampen gemeentekas

   De directe gevolgen voor gemeenten van de financiële problemen bij Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland, lijken vooralsnog gering. Maar raadsleden en deskundigen maken zich wel zorgen over de gevolgen op de langere termijn. Ook klinkt een roep om gemeentelijk toezicht.

  • Maar liefst 24 woningcorporaties lopen grote financiële risico's wanneer de rente nog meer daalt, blijkt uit onderzoek van het Centraal Fonds Volkshuisvesting.

   24 corporaties in gevaar door derivaten

   5 reacties

   Van de woningcorporaties die net als Vestia zogenoemde derivaten bezitten, hebben er 24 waarschijnlijk niet genoeg geld om bij te betalen als de rente gaat dalen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).

  • Woningcorporatie Vesia verkeert in zwaar weer, maar volgens PvdA-wethouder Hamit Karakus heeft dat nog geen gevolgen voor Rotterdam.

   Geen problemen voor Rotterdam door Vestia

   Reageer

   De Rotterdamse PvdA-wethouder Hamit Karakus van wonen voorziet vooralsnog geen problemen voor de stad nu woningcorporatie Vestia in financiële moeilijkheden zit. Hij zei dat donderdag tegen de Rotterdamse gemeenteraad.

Vacatures

Van onze partners