Dossier: Vestia

Woningsorporatie Vestia verhuurt ruim 80 duizend woningen en enkele duizenden bedrijfspanden, voornamelijk in de regio Rotterdam. Begin 2012 kwam de corporatie in grote problemen vanwege grote tegenvallers met derivaten. De problemen lijken ook voor huurders gevolgen te hebben.
-
Financiële regels corporaties aangepast
Woningcorporaties die naar een bank gaan voor derivaten, verzekeringen tegen renteschommelingen, mogen dat vanaf 1 oktober alleen nog maar doen als die bank bereid is de corporatie als 'niet professionele belegger' te beschouwen. De bank heeft dan een grotere zorgplicht voor de klant.
-
Corporatie wil niet 3 miljoen betalen voor Vestia
Woningcorporatie QuaWonen uit de Krimpenerwaard wil niet zonder meer bijdragen aan een herstelplan van Vestia. Volgens dat plan moet er een bedrag van 675 miljoen euro op tafel komen voor de noodlijdende woningstichting. Alle corporaties moeten daarvoor geld op tafel leggen.
-
Vestia bezuinigt ruim een miljard op oude wijken
De noodlijdende woningcorporatie Vestia gaat ruim 4700 projecten voor nieuwbouw en renovatie schrappen. Vooral oude stadswijken in Den Haag en Rotterdam worden daardoor getroffen. In totaal wordt de komende jaren voor 1,1 miljard euro aan projecten geschrapt.
-
Sancties op wangedrag van corporaties
Woningcorporaties die zich niet aan de codes van de branche houden, moeten bestraft kunnen worden.
-
Corporaties uit het Noorden boos over Vestiadeal
De noordelijke woningbouwcorporaties in Groningen, Drenthe en Friesland zijn boos dat zij en hun huurders een ,,aanzienlijk deel van de schade'' moeten betalen bij het oplossen van de financiële problemen bij woningstichting Vestia.
-
Overeenkomst Vestia met banken noodzakelijke stap
De overeenkomst van Vestia met negen banken over de afkoop van bijna de hele derivatenportefeuille van de woningcorporatie is een 'noodzakelijke stap om erger te voorkomen'. Dat schrijft minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer.
-
Vestia sluit akkoord met banken over schulden
Woningstichting Vestia heeft een akkoord gesloten met de banken over het aflossen van zijn schuldenlast. Vestia heeft dat dinsdag bekendgemaakt.
-
Den Haag wil nieuwe corporatie voor Vestia-huizen
De gemeente Den Haag wil da er en nieuwe, tijdelijke woningcorporatie komt die zich gaat ontfermen over de huizen van het noodlijdende Vestia. Dat schrijft Trouw.
-
Vestia heeft akkoord met banken
De noodlijdende woningcorporatie Vestia heeft na dagen onderhandelen een akkoord gesloten met de banken waarmee een faillissement is afgewenteld. Overeengekomen is dat de huidige rentestand wordt bevroren. De banken stellen daardoor geen extra financiële eisen. Een ingewijde heeft dat woensdag bevestigd na berichtgeving van de NOS.
-
Bijzondere maatregelen nodig om klappen Vestia op te vangen
De Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (wonen, vastgoed) stelt minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) voor om de zware klappen die Rotterdam krijgt door het financiële debacle bij woningcorporatie Vestia op te vangen met ,,bijzondere en onconventionele maatregelen’’.
-
Rotterdam in gesprek over bouwplannen Vestia
De Rotterdamse PvdA-wethouder Hamit Karakus (woningbouw) is in gesprek met verschillende partijen om de bouwplannen van Vestia of delen daarvan over te nemen. Dat zei een woordvoerder van de gemeente in reactie op de brief van demissionair minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken aan de Kamer.
-
Fraudeonderzoek bij Vestia
De FIOD doet onderzoek naar mogelijke omkoping, witwassen en belastingfraude bij woningcorporatie Vestia. Dat liet het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) weten.
-
PVV wil spoeddebat over Vestia
PVV Den Haag vindt het schandalig dat het college de gemeenteraad zo laat informeerde over de financiële situatie bij woningcorporatie Vestia.
-
Den Haag wist al in september van Vestia
De gemeente Den Haag was al in september op de hoogte van de financiële situatie van woningcorporatie Vestia. Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van de PvdA.
-
Plan D66: onderlinge controle woningcorporaties
D66 wil woningcorporaties verplichten om zich één keer per vier jaar te laten 'visiteren' door een commissie bestaande uit collega-woningcorporaties.
-
15 corporaties in problemen
Minstens 15 woningcorporaties hebben soortgelijke problemen als corporatie Vestia. Deze problemen ontstonden door de inzet van ,,riskante financiële producten'', zo meldt de NOS maandag op basis van eigen onderzoek.
-
VNG wil een financiële wet voor corporaties
Woningcorporaties zouden, net als gemeenten en provincies, moeten worden gebonden aan wettelijke voorschriften over de financiële risico’s die zij mogen nemen. De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor een Fido-wet voor corporaties.
-
Vestia’s bedreigen gemeentekas
De directe gevolgen voor gemeenten van de financiële problemen bij Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland, lijken gering. Maar raadsleden en deskundigen maken zich wel zorgen.
-
'Vestia's' schampen gemeentekas
De directe gevolgen voor gemeenten van de financiële problemen bij Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland, lijken vooralsnog gering. Maar raadsleden en deskundigen maken zich wel zorgen over de gevolgen op de langere termijn. Ook klinkt een roep om gemeentelijk toezicht.
-
24 corporaties in gevaar door derivaten
Van de woningcorporaties die net als Vestia zogenoemde derivaten bezitten, hebben er 24 waarschijnlijk niet genoeg geld om bij te betalen als de rente gaat dalen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).
-
Geen problemen voor Rotterdam door Vestia
De Rotterdamse PvdA-wethouder Hamit Karakus van wonen voorziet vooralsnog geen problemen voor de stad nu woningcorporatie Vestia in financiële moeilijkheden zit. Hij zei dat donderdag tegen de Rotterdamse gemeenteraad.