of 62812 LinkedIn

Dossier: Regeerakkoord

Nieuws en achtergronden bij het regeerakkoord en gedoogakkoord die de basis vormen voor het minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogd zal worden door de PVV

VVD, PVV en CDA zijn het eens geworden over een regeer- en een gedoogakkoord. Die vormen de basis voor het minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogd zal worden door de PVV.

  Nieuws  Nieuws

  • Ali Özyürek

   Allochtone CDA’ers zoeken steun bij elkaar

   11 reacties
   Een aantal kritische lokale CDA-leden van allochtone afkomst heeft zich op informele basis verenigd. Zij voelen zich onder druk gezet hun kritiek op de landelijke samenwerking met de PVV niet langer publiek te uiten en houden elkaar via een mailinglijst hiervan op de hoogte. ‘Ik wil niet opstappen, maar moet me wel veilig voelen in mijn lokale CDA -omgeving’.
  • Schouder aan schouder zouden de christendemocraten volgens fractieleider Maxime Verhagen de Rijnhal in Arnhem moeten verlaten. Dat dit gebeurde lag meer aan de drukte, want de partij is tot op het bot verdeeld. Dat leverde bizarre taferelen op in de zaal, vooral voorin, waar de prominente CDA’ers zaten.

   CDA tot op het bot verdeeld

   23 reacties
   Schouder aan schouder zouden de christendemocraten volgens fractieleider Maxime Verhagen de Rijnhal in Arnhem moeten verlaten. Dat dit gebeurde lag meer aan de drukte, want de partij is tot op het bot verdeeld. Dat leverde bizarre taferelen op in de zaal, vooral voorin, waar de prominente CDA’ers zaten.
  • Voor de drieduizend nieuwe agenten die in het regeerakkoord zijn beloofd, is helemaal geen geld. De politiekorpsen kampen nu al met een gezamenlijk tekort van 300 miljoen.

   Korpsen hebben geen geld voor nieuwe agenten

   4 reacties
   Voor de drieduizend nieuwe agenten die in het regeerakkoord zijn beloofd, is helemaal geen geld. De politiekorpsen kampen nu al met een gezamenlijk tekort van 300 miljoen.
  • Topinkomens in de publieke sector krijgen straks bij ontslag maximaal een gouden handdruk van 75.000 euro mee, wat VVD, PVV en CDA betreft. Dat blijkt donderdag uit het conceptregeer- en -gedoogakkoord.

   Maximale hoogte gouden handdruk vastgelegd

   Reageer
   Topinkomens in de publieke sector krijgen straks bij ontslag maximaal een gouden handdruk van 75.000 euro mee, wat VVD, PVV en CDA betreft. Dat blijkt donderdag uit het conceptregeer- en -gedoogakkoord.
  • Vier Haagse oppositiepartijen hebben het college van B&W donderdagavond een tegenbegroting aangeboden. Zij willen hiermee stelling nemen tegen de begrotingsplannen die het Haagse college voor de komende vier jaar heeft gepresenteerd.

   Oppositie Den Haag komt met tegenbegroting

   Reageer
   Vier Haagse oppositiepartijen hebben het college van B&W donderdagavond een tegenbegroting aangeboden. Zij willen hiermee stelling nemen tegen de begrotingsplannen die het Haagse college voor de komende vier jaar heeft gepresenteerd.
  • Gemeenten krijgen een algemene korting van 1,2 miljard euro op hun dak van het nieuw te vormen kabinet Rutte/Verhagen. Daarnaast liggen er voor 400 miljoen euro aan efficiency-kortingen in het verschiet voor nieuw uit te voeren taken.

   Nieuw kabinet kort gemeenten met 1,2 miljard

   Gemeenten krijgen een algemene korting van 1,2 miljard euro op hun dak van het nieuw te vormen kabinet Rutte/Verhagen. Daarnaast liggen er voor 400 miljoen euro aan efficiency-kortingen in het verschiet voor nieuw uit te voeren taken.
  • Het nieuwe kabinet van VVD en CDA wil de ruimtelijke ordening verder decentraliseren. In het regeerakkoord worden voorstellen aangekondigd om ‘meer over te laten’ aan provincies en gemeenten.

   Ruimtelijke ordening decentraal

   Het nieuwe kabinet van VVD en CDA wil de ruimtelijke ordening verder decentraliseren. In het regeerakkoord worden voorstellen aangekondigd om ‘meer over te laten’ aan provincies en gemeenten.
  • Er komt een strafdienstplicht voor risicojongeren. De maatregel bestaat uit een combinatie van het van straat halen, werkzaamheden laten verrichten en heropvoeding.

   Strafdienstplicht voor jongeren

   Er komt een strafdienstplicht voor risicojongeren. De maatregel bestaat uit een combinatie van het van straat halen, werkzaamheden laten verrichten en heropvoeding.
  • Het nieuwe kabinet van VVD en CDA zet in op meer kernenergie. Aanvragen van vergunningen voor de bouw van een of meerdere kerncentrales die aan de eisen voldoen zullen daarom worden ingewilligd.

   Nieuwe kabinet staat open voor kernenergie

   2 reacties
   Het nieuwe kabinet van VVD en CDA zet in op meer kernenergie. Aanvragen van vergunningen voor de bouw van een of meerdere kerncentrales die aan de eisen voldoen zullen daarom worden ingewilligd.
  • Het nieuwe kabinet van VVD en CDA gaat het pakket voor de basisverzekering inperken. De maatregel moet 1,2 miljard euro opleveren. Het gaat met name om behandelingen voor lichamelijke en psychische aandoeningen ,,die eerder als ongemak dan als ziekte worden gekenschetst.'' Mensen kunnen zich hiervoor wel bijverzekeren.

   Snijden in basisverzekering

   Reageer
   Het nieuwe kabinet van VVD en CDA gaat het pakket voor de basisverzekering inperken. De maatregel moet 1,2 miljard euro opleveren. Het gaat met name om behandelingen voor lichamelijke en psychische aandoeningen ,,die eerder als ongemak dan als ziekte worden gekenschetst.'' Mensen kunnen zich hiervoor wel bijverzekeren.
  • Door de bezuinigingsvoorstellen van VVD, PVV en CDA daalt het overheidstekort en stijgt de werkloosheid. Dat blijkt uit een doorrekening donderdag door het Centraal Planbureau (CPB).

   Overheidstekort daalt, werkloosheid stijgt

   Reageer
   Door de bezuinigingsvoorstellen van VVD, PVV en CDA daalt het overheidstekort en stijgt de werkloosheid. Dat blijkt uit een doorrekening donderdag door het Centraal Planbureau (CPB).
  • Het kabinet streeft naar een vrijere woningmarkt en heeft vooral veranderingen voor de sociale huursector in petto. Midden- en hogere inkomensgroepen in goedkopere woningen gaan meer betalen.

   Middengroep gaat extra huur betalen

   Het kabinet streeft naar een vrijere woningmarkt en heeft vooral veranderingen voor de sociale huursector in petto. Midden- en hogere inkomensgroepen in goedkopere woningen gaan meer betalen.
  • Met 1-1-4 ‘Red een dier’ komt er een nummer alarmnummer waar mensen dierenmishandeling en dieren in nood kunnen melden. Dit is een van de punten in het regeerakkoord op het gebied van dierenwelzijn.

   Dierenleed harder aangepakt

   5 reacties
   Met 1-1-4 ‘Red een dier’ komt er een nummer alarmnummer waar mensen dierenmishandeling en dieren in nood kunnen melden. Dit is een van de punten in het regeerakkoord op het gebied van dierenwelzijn.
  • Defensie moet de komende vier jaar ruim 600 miljoen euro korten. Dat hebben de VVD, PVV en het CDA afgesproken. De coalitie gaat verder met de testfase van het nieuwe gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF). Dat betekent dat Nederland twee testtoestellen zal kopen.

   Defensie levert 600 miljoen in

   Reageer
   Defensie moet de komende vier jaar ruim 600 miljoen euro korten. Dat hebben de VVD, PVV en het CDA afgesproken. De coalitie gaat verder met de testfase van het nieuwe gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF). Dat betekent dat Nederland twee testtoestellen zal kopen.
  • De publieke omroep krijgt te maken met bezuinigingen van een paar honderd miljoen euro. Dat zei PVV-leider Geert Wilders donderdag bij de presentatie van het regeer- en gedoogakkoord van VVD, PVV en CDA.

   Publieke omroepen raken miljoenen kwijt

   5 reacties
   De publieke omroep krijgt te maken met bezuinigingen van een paar honderd miljoen euro. Dat zei PVV-leider Geert Wilders donderdag bij de presentatie van het regeer- en gedoogakkoord van VVD, PVV en CDA.
  • Werknemers worden in hun portemonnee minder getroffen door maatregelen van VVD, PVV en CDA dan gepensioneerden en mensen met een uitkering. Dat blijkt uit een doorrekening van de plannen van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV.

   Werkenden leveren minder in

   Reageer
   Werknemers worden in hun portemonnee minder getroffen door maatregelen van VVD, PVV en CDA dan gepensioneerden en mensen met een uitkering. Dat blijkt uit een doorrekening van de plannen van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV.
  • PVV-leider Geert Wilders is trots op het gedoogakkoord dat hij met VVD en CDA heeft gesloten. Hij heeft er naar eigen zeggen ,,keihard voor gevochten'' om ondanks 18 miljard aan bezuinigingen delen van de verzorgingsstaat overeind te houden.

   Wilders: verzorgingsstaat blijft overeind

   1 reactie
   PVV-leider Geert Wilders is trots op het gedoogakkoord dat hij met VVD en CDA heeft gesloten. Hij heeft er naar eigen zeggen ,,keihard voor gevochten'' om ondanks 18 miljard aan bezuinigingen delen van de verzorgingsstaat overeind te houden.
  • Toekomstig premier Rutte wil dat de bijdrage van Nederland aan de Europese Unie met nog 1 miljard euro omlaag gaat. Dat zei hij tijdens de persconferentie bij de presentatie van het Regeerakkoord en het gedoogakkoord.

   Rutte wil nog 1 miljard af van EU-bijdrage

   Reageer
   Toekomstig premier Rutte wil dat de bijdrage van Nederland aan de Europese Unie met nog 1 miljard euro omlaag gaat. Dat zei hij tijdens de persconferentie bij de presentatie van het Regeerakkoord en het gedoogakkoord.
  • De nieuwe regering wil snijden in het aantal volksvertegenwoordigers in gemeenteraden, waterschapsbesturen, Provinciale Staten en dus de Staten-Generaal.

   Rutte: minder volksvertegenwoordigers

   11 reacties
   De nieuwe regering wil snijden in het aantal volksvertegenwoordigers in gemeenteraden, waterschapsbesturen, Provinciale Staten en dus de Staten-Generaal.
  • De uitkeringen worden niet ontkoppeld van de ontwikkeling van de lonen in het conceptregeer- en -gedoogakkoord van VVD, PVV en CDA. Daar staat tegenover dat het minimumloon, waaraan de hoogte van de bijstand is gekoppeld, wordt verlaagd op langere termijn.

   Lager minimumloon, uitkering niet ontkoppeld

   2 reacties
   De uitkeringen worden niet ontkoppeld van de ontwikkeling van de lonen in het conceptregeer- en -gedoogakkoord van VVD, PVV en CDA. Daar staat tegenover dat het minimumloon, waaraan de hoogte van de bijstand is gekoppeld, wordt verlaagd op langere termijn.
  • Er is nog geen oplossing voor het conflict over het bijstandsbudget. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken, de VNG en Divosa (vereniging sociale diensten) overlegden donderdag voor een laatste keer, maar zonder resultaat.

   Ruzie bijstand op bord nieuwe kabinet

   Reageer
   Er is nog geen oplossing voor het conflict over het bijstandsbudget. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken, de VNG en Divosa (vereniging sociale diensten) overlegden donderdag voor een laatste keer, maar zonder resultaat.
  • Een minderheidskabinet van VVD en CDA gaat de studiefinanciering niet inruilen voor een sociaal leenstelsel. Wel wordt er bezuinigd op de basisbeurs voor studenten. De studiefinanciering wordt ingekort met één jaar, waardoor studenten nog maar drie jaar een studiefinanciering krijgen en het laatste jaar geld moeten lenen.

   Studiefinanciering blijft in afgeslankte vorm

   6 reacties
   Een minderheidskabinet van VVD en CDA gaat de studiefinanciering niet inruilen voor een sociaal leenstelsel. Wel wordt er bezuinigd op de basisbeurs voor studenten. De studiefinanciering wordt ingekort met één jaar, waardoor studenten nog maar drie jaar een studiefinanciering krijgen en het laatste jaar geld moeten lenen.
  • Het aankomende kabinet is van plan een hoofddoekverbod voor rechters, officieren van justitie en agenten in te voeren. Ook komt er een algeheel boerkaverbod, schrijft De Telegraaf op basis van ingewijden.

   'Hoofddoekverbod voor agenten en rechters'

   12 reacties
   Het aankomende kabinet is van plan een hoofddoekverbod voor rechters, officieren van justitie en agenten in te voeren. Ook komt er een algeheel boerkaverbod, schrijft De Telegraaf op basis van ingewijden.
  • Het minderheidskabinet van VVD en CDA krijgt waarschijnlijk weer een minister voor integratie en immigratie. Het moet een minister zonder portefeuille worden, die valt onder het nieuwe ministerie van Veiligheid.

   Ministerspost Integratie blijft in nieuw kabinet

   Reageer
   Het minderheidskabinet van VVD en CDA krijgt waarschijnlijk weer een minister voor integratie en immigratie. Het moet een minister zonder portefeuille worden, die valt onder het nieuwe ministerie van Veiligheid.
  • Volgens het nieuwe regeerakkoord zou de grootste bezuiniging worden behaald op de salarissen voor rijksambtenaren. Die worden bevroren, dat meldt de Volkskrant.

   'Salarissen rijksambtenaren bevroren'

   22 reacties
   Volgens het nieuwe regeerakkoord zou de grootste bezuiniging worden behaald op de salarissen voor rijksambtenaren. Die worden bevroren, dat meldt de Volkskrant.
  • De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA zijn er nagenoeg uit. De fractieleiders Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) verwachten later op dinsdag een akkoord te bereiken dat ze vervolgens woensdagmiddag aan hun fracties voorleggen.

   Vandaag akkoord in formatie

   2 reacties
   De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA zijn er nagenoeg uit. De fractieleiders Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) verwachten later op dinsdag een akkoord te bereiken dat ze vervolgens woensdagmiddag aan hun fracties voorleggen.

Vacatures

Van onze partners