Dossier: Europa

In dit dossier vindt u artikelen over ontwikkelingen die in relatie staan tot de Europese Unie en het Europees Parlement: over de uitwerking van Europese besluitvorming op lidstaten, de Europese politieke agenda, samenwerking tussen lidstaten en beschikbare Europese fondsen. De publicatie van deze artikelen is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het mediafonds van de Europese Unie.
-
Nederland in EU laatste met herstelplan
Nederland staat het laatst in de rij voor de 672,5 miljard die in Brussel op de plank liggen voor het economisch herstel. Alle lidstaten hebben bij de Europese Commissie aangegeven de deadline van 30 april te halen voor het EU-herstelplan, behalve Nederland.
-
‘Gemeente moet burger betrekken bij EU’
De Conferentie over de Toekomst van Europa, een breed debat met de burger in alle hoeken van de EU gaat nu echt beginnen. Wat zit er voor gemeenten in? ‘Er staat wat op het spel’, zegt de een. ‘Welnee’, zegt de ander.
-
Knops: ‘Nog veel te halen in grensregio’s’
Veel grensregio’s worden volgens demissionair staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken nog te vaak beschouwd en behandeld als marginale gebieden. Ten onrechte, zo vindt hij. Er liggen volop kansen. Zaak is wel dat in de komende regeerperiode de vertegenwoordiging van de rijksoverheid in de buurlanden dan effectief en efficiënt moeten worden neergezet.
-
EP: Lidstaten moeten gemeenten betrekken bij herstel
De troost is misschien wrang: de Nederlandse provincies staan niet alleen in hun klachten over het gebrek aan samenwerking met de regering inzake de nationale herstelplannen. Dat werd duidelijk in het Europees Parlement.
-
12 miljoen meer ict-specialisten tot 2030 in EU
Alle basisoverheidsdiensten digitaal, meer ict-specialisten, vooral vrouwen, en in alle bevolkte gebieden 5G. Dat zijn een paar van de doelen van het digitaal kompas van de Europese Commissie (EC).
-
Herstart Italië met forse investering in spoor
Waar Nederland nog geen begin van een plan heeft, start Italië met het investeren van 32 miljard van hun ruim 200 miljard tellende EU-herstelfonds in de modernisering van de infrastructuur, en met name dan het spoor. Goed voor de werkgelegenheid en alle regio’s profiteren.
-
Extra bescherming van het Fries blijft uit
Diepe teleurstelling in het Europees Parlement: de Europese Commissie legt een burgerinitiatief voor meer (taal)minderheidsrechten naast zich neer. Respectloos, noemen Europarlementariërs dat, en een aanfluiting voor de Europese participatieve democratie.
-
Zorgen provincies om mislopen geld uit EU-herstelfonds
Nederland heeft, in tegenstelling to achttien andere EU-landen, nog steeds geen plannen ingediend voor het Brusselse wederopbouwfonds (RRF). De provincies wachten met smart op een gesprek met het rijk over de door hen ingediende herstelplannen.
-
Touwtrekken om honderden Brexit-miljoenen
De 757 miljoen euro die Nederland van Brussel krijgt uit het Brexit-compensatiefonds moet naar de provincies gaan en niet worden gebruikt voor de dekking van kosten van het rijk, zoals een bewustwordingscampagne of extra douanefaciliteiten. Die boodschap krijgt staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken van het Interprovinciaal Overleg, IPO.
-
Duitse rechter zette eerder streep door avondklok
De Duitse deelstaat Baden-Württemberg moest begin deze maand al afscheid nemen van de avondklok, nadat een bestuursrechtbank in Mannheim had uitgesproken dat het uitgaansverbod een ‘excessieve’ maatregel was.
-
Eindbestemming EU-fondsen vaak buiten beeld
Waar en vooral bij wie komen de honderden miljarden van het Europees landbouw- en cohesiebeleid uiteindelijk terecht? Niemand blijkt overzicht te hebben. Het Europees Parlement werkt aan meer transparantie. Maar de lidstaten, ook Nederland, lopen niet zo hard.
-
EU wil via fondsen lockdown-generatie voorkomen
De Europese Unie en de lidstaten moeten samen met regionale en lokale overheden voorkomen dat er een lockdowngeneratie ontstaat. Alle EU-fondsen moeten worden ingezet om de jeugd, studenten en de sport er weer bovenop te helpen.
-
Lokale autonomie slachtoffer van nationale gierigheid
Gemeenten zijn meer en meer het uitvoeringsloket van het rijk geworden en dat ondergraaft de lokale democratie: want als het rijk aan de touwtjes trekt, kan de gemeenteraad dat niet doen.
-
Europese steun voor getroffen cultuursector
De culturele en creatieve sectoren verdienen meer steun en gecoördineerde actie van steden, regio´s, de lidstaten en de Europese Unie (EU). Dat vindt het Comité van de Regio´s, nu de sectoren door de pandemie al een jaar stilliggen.
-
Aboutaleb wel, Halsema niet in burgemeestersrace
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wordt zeker geen beste burgemeester ter wereld. Anders dan haar Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb staat zij niet op de shortlist voor de tweede ronde van die verkiezing.
-
Europese Commissie akkoord met steun aan AEB
De Europese Commissie (EC) is woensdag akkoord gegaan met een financiële injectie in het Amsterdamse afval- en warmtebedrijf AEB. Het gaat om geld dat al in 2019 beschikbaar is gesteld.
-
Europese Investeringsbank wint terrein in Nederland
Niet eerder is er door Nederland zoveel geld geleend van de Europese Investeringsbank, EIB. In totaal werd er via de Europese instelling voor 3,2 miljard euro aan Nederlandse projecten gefinancierd. De meeste daarvan hadden een relatie met het klimaat.
-
Nieuw ESF+ fonds een stap dichterbij
Het Europees parlement en de lidstaten hebben een voorlopig akkoord gesloten over ESF+, het Europese fonds voor mensen met achterstand op de arbeidsmarkt. Daarmee is de mogelijkheid van aanvragen voor nieuwe plannen weer een stap dichterbij gekomen.
-
Soepelere staatssteunregels tegen wooncrisis
Aanpak van de staatssteunregels voor woningbouw is een van de maatregelen die de Europese wooncrisis moeten bestrijden. Daarvoor pleit het Europees Parlement na een rapport van Europarlementariër Kim van Sparrentak.
-
EP: recht op offline voor werknemers
Burn-outs, depressie en andere narigheden krijg je door altijd voor je werk online en bereikbaar te moeten zijn. Het Europees Parlement wil daarom dat er Europese regelgeving komt om het recht op offline zijn mogelijk te maken.
-
Vlaanderen biedt helft ambtenaren werkplek
De thuiswerkdiscipline van Belgische werknemers is na de kerstvakantie dramatisch ingezakt. Dat blijkt uit mobiliteitscijfers van Google. Toch zal het thuiswerken (aldaar ‘telewerken’ genoemd) na corona een grote vlucht nemen, verwacht de Vlaamse overheid (bijna 30.000 ambtenaren). In nieuwe kantoorgebouwen is maar voor de helft van de ambtenaren een werkplek ingericht.
-
PS van Friesland neemt motie van treurnis aan tegen Europese Commissie
De Provinciale Staten van Friesland hebben een motie van treurnis aangenomen tegen de Europese Commissie, omdat die te weinig zou doen voor het beschermen van de taal en cultuur van minderheden. De motie is een initiatief van de Statenfractie FNP, die hoopt dat ook andere landen en regio’s van zich laten horen.
-
Eis EP: 'Overal in Europa voldoende water beschikbaar'
De milieucommissie van het Europees Parlement (EP) heeft twee resoluties aangenomen waarin zij aandacht vraagt voor beter waterbeheer in Europa. Niet alleen dient de waterkwaliteit in de Europese Unie sterk te verbeteren, ook moet er in de toekomst - ondanks het veranderende klimaat - overal in Europa voldoende water beschikbaar zijn.
-
Herstart Italië: miljarden in spoor
Waar Nederland nog geen begin van een plan heeft, start Italië met het investeren van 32 miljard van hun ruim 200 miljard tellende EU-herstelfonds in de modernisering van de infrastructuur, en met name dan het spoor. Goed voor de werkgelegenheid en alle regio’s profiteren.
-
Eindbestemming EU-fondsen vaak buiten beeld
Waar en vooral bij wie komen de honderden miljarden van het Europees landbouw- en cohesiebeleid uiteindelijk terecht? Niemand blijkt overzicht te hebben. Het Europees Parlement werkt aan meer transparantie. Maar de lidstaten, ook Nederland, lopen niet zo hard.