of 59329 LinkedIn

Ambtenaar zijn loont

Gewoon omdat je ambtenaar bent. Noem het maar gewoon. Ambtenaren zijn niet gewoon. Ze zijn een bijzonder soort, en wel hierom: ambtenaren staan bekend om hun goede betaalgedrag. En dat maakt het voor veel bedrijven blijkbaar reuze interessant om ze als klant te hebben. Dus krijgen ze extra kortingen.

Overheden mogen medewerkers niet langer gunstige hypotheken meer aanbieden. Maar op de particuliere markt kunnen ambtenaren op dat vlak hun slag slaan. Als afnemer van leningen en verzekeringen krijgen ze her en der kortingen. Zelfs bij het boeken van vakanties kunnen ze voordeel trekken van hun status.

De mooiste reizen maken tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Naar de Azoren. Walvissen en dolfijnen spotten. Wat te denken van kerstshoppen in Edinburgh. Of dichter bij huis, naar Slenaken, het ‘Toscane van Nederland’. Gewoon omdat je ambtenaar bent. Noem het maar gewoon. Ambtenaren zijn niet gewoon. Ze zijn een bijzonder soort, en wel hierom: ambtenaren staan bekend om hun goede betaalgedrag. En dat maakt het voor veel bedrijven blijkbaar reuze interessant om ze als klant te hebben. Dus krijgen ze extra kortingen.

APK-keuring
Ambtenaren kunnen die kortingen op verschillende manieren verzilveren. Als lid van FNV Overheid, bijvoorbeeld. Via het lidmaatschap van de ambtenarenvakbond wordt een apk-keuring of onderhoudsbeurt bij Kwikfit opeens procenten goedkoper. Je kan er ook tegen goedkoper (collectief) tarief energie betrekken. Of voordeliger mee naar het circus. De kortingen lopen soms op tot 50 procent.

Wie als ambtenaar van zijn speciale status wil profiteren, hoeft niet per se lid van een vakbond te worden. Hij of zij kan zich ook aansluiten bij bijvoorbeeld de stichting Het Ambtenaren Collectief. Voor vijf euro per maand kom je in aanmerking voor kortingen op online aankopen bij bijvoorbeeld Zalando, HEMA, Blokker, C&A, Mediamarkt, Bart Smit, Bristol, Bol.com en AH.nl. Wie daar via de stichting shopt, ontvangt een spaartegoed van zeg 1 tot 1,5 procent van het aangeschafte artikel. Heb je voor meer dan 10 euro aan spaarpunten, dan wordt er uitgekeerd. Zo’n 2800 webwinkels doen mee.

Kortingen liggen er als deelnemer van die stichting ook in het verschiet bij bij de ambtenarenzorgverzekering van ONVZ, energiecollectieven en hypotheekregelingen. En ja, ook voor ‘de voordeligste vakantie bestemming’ kun je er aldus de website als ambtenaar terecht. Bol bouwt met zijn stichting aan een zo volledig mogelijk palet aan producten voor zijn ambtelijke deelnemers, tot aan notarisdiensten en mediation bij scheidingen toe.

Wie een eigen account heeft – tegen betaling dus van een eigen bijdrage van vijf euro per maand – is spekkoper. Want er is sprake van een verrekening aan het einde van het eerste jaar: is je aantoonbare besparing aan het einde van het jaar lager dan vijf euro per maand, dan ontvang je namelijk het volledige verschil terug.

Hoe dat kan? ‘Voor veel bedrijven zijn ambtenaren graag geziene klanten. Vanwege hun reputatie als nette klanten’, aldus oprichter Marcel Bol. ‘Bekend is verder dat ze minder schade rijden. Dat lage schaderisico vinden autoverzekeraars heel interessant. Daarom kunnen wij een autoverzekering bij Allianz aanbieden voor een zéér scherpe premie met de beste voorwaarden’, aldus Bol.

Voorzichtiger
Uit een eerdere inventarisatie van polisvergelijkerssites door De Telegraaf zou zijn gebleken dat autoverzekeraars zelf rechtstreeks korting weggeven aan ambtenaren. Wie invulde dat hij of zij ambtenaar is, zou kortingen krijgen tot een kwart van de prijs van een schade polis voor de auto. De verklaring is dezelfde: ambtenaren zijn voorzichtiger in het verkeer en claimen tot een kwart minder schade.

Ambtenaren, zo weet Bol uit ervaring – hij stond tot begin dit jaar voor de klas als economie- en wiskundedocent – zijn doorgaans risicomijders. Die voorzichtigheid laten ze niet alleen zien achter het stuur, maar ook op andere terreinen. Bol: ‘Ambtenaren sluiten liefst een hypotheek af met lange rentevaste periodes. Ze zijn niet speculatief ingesteld. Voor hypotheekverstrekkers zijn het gewilde klanten, omdat ze een grote baanzekerheid en een vast salaris hebben.’ Dat geeft kredietverstrekkers zekerheid. ‘Verder zijn ambtenaren doorgaans ook heel loyaal en weet je als geldverstrekker dat ze als klant niet snel weggaan’, zegt Bol.

Een andere organisatie die zich al tien jaar specifiek richt op overheidsmedewerkers is Ambtenarenlening.nl. Die organisatie, de naam zegt het al, biedt (semi-)ambtenaren met name gunstige regelingen op het gebied van consumptief krediet. Ambtenarenlening.nl afficheert zichzelf als een kredietbemiddelaar tussen klanten en intermediaire banken.

Omdat ambtenaren volgens directeur Anja Becker ‘zeer goed’ van betalen zijn – dat leert eigen onderzoek – levert ze dat voordelen op in de vorm van lagere rentes. In de rente die banken berekenen aan hun klanten is een percentage opgenomen als compensatie voor het gevaar dat klanten hun lening niet of niet op tijd terugbetalen.

Mentaliteit
Bij bewezen correcte betalers, is het risico voor de banken een stuk minder en daardoor kan het rentepercentage iets omlaag. Ambtenaren profiteren op die manier van hun eigen betrouwbaarheid. ‘Waarom het zulke goede betalers zijn? Een kwestie van mentaliteit. Ambtenaren, waaronder veel leraren, moeten voorbeeldgedrag vertonen en doen dat ook’, aldus Becker.

Behalve de betrouwbaarheid en kredietwaardigheid van de ambtenaar, is hij om nog een andere reden interessant voor bedrijven: ambtenaren zijn met z’n velen. Er zijn bijna 900.000 overheidsmedewerkers in Nederland, en als daar ook gepensioneerde ambtenaren en medewerkers bij semi-overheden bij worden opgeteld, is de doelgroep nog weer groter. En hoe groter de groep, hoe beter je hun schadegedrag kunt becijferen. Hoe minder schade, des te minder de verzekeraar hoeft uit te keren. Dat geeft ruimte voor kortingen.

Het is mede om die reden dat Bol streeft naar zoveel mogelijk deelnemers. Hij mikt op uiteindelijk zo’n 40.000 leden. ‘Met hoe meer mensen we zijn, des te beter kunnen we onderhandelen. Bij een bepaalde omvang gaat het dan niet alleen meer over de prijs, maar kun je het ook over de voorwaarden en condities hebben. Dat maakt het extra aantrekkelijk.’


Ambtenarenbank
Volgens een in augustus 2014 verspreid persbericht zou de moedermaatschappij achter Ambtenarenlening.nl vergevorderde plannen hebben voor de oprichting van speciale bank voor ambtenaren, De Ambtenaren Voorschotbank. Bij het EO-radioprogramma ‘Dit is de Dag’ werd dat voornemen destijds nader toegelicht. Van de bank, gespecialiseerd in consumentenkrediet, zouden alleen (oud-) ambtenaren en hun partners klant kunnen worden.

Zij zouden er tegen lagere kosten en een aantrekkelijkere rente, hun bankzaken kunnen regelen zoals bij andere handelsbanken. Van het plan is sindsdien echter niets meer vernomen. Peter Hermsen, woordvoerder van het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel, kan de Ambtenarenbank desgevraagd ook niet terugvinden in het BKR-systeem. Directeur Anja Becker van Ambtenarenlening.nl geeft uitsluitsel: ‘We hebben er onderzoek naar gedaan en de conclusie getrokken dat die bank er niet komt. Bij deze: het gaat niet gebeuren.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Van onze partners