of 59761 LinkedIn

Achtergrond

 • De bezwaarschriftprocedure wordt gezien als formalistisch en weinig oplossingsgericht. Reden dat veel gemeenten de ‘informele aanpak’ propageren: bel de bezwaarmaker op en spreek de zaak door. Hoewel die methode niet overal van de grond komt, zijn er ook succesverhalen.

  Bellen als beleid

  De bezwaarschriftprocedure wordt gezien als formalistisch en weinig oplossingsgericht. Reden dat veel gemeenten de ‘informele aanpak’ propageren: bel de bezwaarmaker op en spreek de zaak door. Hoewel die methode niet overal van de grond komt, zijn er ook succesverhalen.

 • © Shutterstock

  De democratische noodknop doet het

  Het recht op een raadgevend referendum is recent uit de nationale wetgeving geschrapt. Maar Koen van der Krieken laat op basis van zijn promotieonderzoek zien dat het referendum op gemeentelijk niveau een goed functionerend en regelmatig gebruikt instrument is. Ook al kan er nog wel wat verbeteren.

 • ‘Laat de burgemeester niet meer in zijn eentje drugspanden sluiten, maar samen met justitie en politie’, zei toenmalig burgemeester van Leeuwarden en G40-voorzitter Ferd Crone eind 2018. Burgemeesters zouden zo minder mikpunt zijn van criminelen. Maar hoe ziet die rol van de burgemeester bij woningsluitingen eruit?

  Woningsluiting blijft zaak burgemeester

  ‘Laat de burgemeester niet meer in zijn eentje drugspanden sluiten, maar samen met justitie en politie’, zei toenmalig burgemeester van Leeuwarden en G40-voorzitter Ferd Crone eind 2018. Burgemeesters zouden zo minder mikpunt zijn van criminelen. Maar hoe ziet die rol van de burgemeester bij woningsluitingen eruit?

 • Hulpbehoevende inwoners die van de overheid nul op het rekest krijgen, maken bezwaar, dienen een klacht in of gaan in het uiterste geval naar de rechter. Er kan een hoop leed en onvrede worden voorkomen, als gemeenten mediationvaardigheden inzetten. ‘Inwoners willen niet winnen van de overheid, zij willen een schoon huis.’

  Voorkom leed en onvrede

  Hulpbehoevende inwoners die van de overheid nul op het rekest krijgen, maken bezwaar, dienen een klacht in of gaan in het uiterste geval naar de rechter. Er kan een hoop leed en onvrede worden voorkomen, als gemeenten mediationvaardigheden inzetten. ‘Inwoners willen niet winnen van de overheid, zij willen een schoon huis.’

 • Bestuursdwang is ‘eng’

  Om ondermijning te voorkomen kunnen gemeenten bestuursdwang of een last onder dwangsom toepassen. Bestuursdwang is een effectief middel, waar gemeenten toch terughoudend in zijn. Binnen veel gemeenten is er namelijk relatief weinig kennis over. ‘Gemeenten moeten zich veel beter voorbereiden op zo’n operatie.’

Vacatures

Van onze partners

Dossiers

Agenda