of 64740 LinkedIn

Geen extra woning zonder extra speelruimte

Dave Ensberg-Kleijkers 2 reacties

In de komende tien jaren moeten er 1 miljoen extra woningen worden gebouwd. Dit pleidooi komt van een coalitie van 34 organisaties uit begin 2021 en onderdeel van de Actieagenda Wonen. Uit verkiezingsprogramma’s en berichten rondom de formatie wordt één ding duidelijk: het nieuwe kabinet gaat actief sturen op deze ambitie. Maar mensen leven niet alleen in, maar ook rondom een woning. Dat geldt al helemaal voor kinderen: hun woonomgeving is hun leef- en speelomgeving. Waar blijft de aandacht voor het buiten spelende kind?

In de Actieagenda Wonen staan vier ambities geformuleerd, waaronder dus de realisatie van 1 miljoen huizen. Een andere ambitie luidt ‘Wijken en buurten verbeteren en vitaal en leefbaar houden.’ Opvallend is dat bij deze ambitie over de leefomgeving niets staat over kinderen. Niet als doelgroep, maar ook niet als samenwerkingspartner. En dat terwijl er toch ruim 1,5 miljoen kinderen van 4 tot 12 jaar in ons land wonen, zo’n 9 procent van de totale bevolking. Het zijn kinderen die intensief gebruik maken van de leefomgeving. Het zijn kinderen die op lange termijn huurder of eigenaar worden van woningen. Het zijn kinderen die keer op keer laten zien, zoals via ‘kinderraden’ en ‘kinderburgemeesters’, uitstekend mee te kunnen praten en denken met beleidsmakers. Waar beleidsmakers de mond vol hebben van ‘burgerparticipatie’, blijft ‘kinderparticipatie’ vaak nog flink achter.

 

Gelukkig vormt een aantal gemeenten hier een positieve uitzondering op. Deze gemeenten dongen onlangs mee naar de Jantje Beton Prijs voor meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. Een kinderjury bepaalde de winnaar en zo hadden kinderen het laatste woord. In hun oordeel keken zowel vak- als kinderjury naar criteria als de mate van kinderparticipatie in beleidsontwikkeling, maar ook naar de kind- en speelvriendelijke visie op de inrichting van een gemeente. Medio 2022 lanceert Jantje Beton, gebaseerd op in totaal tien van zulke criteria, de ‘speelruimtemonitor’. Hiermee krijgen gemeenten inzicht in de mate van speelruimte en speelkansen. De speelruimtemonitor draagt met dit inzicht ook bij aan het lokale politieke debat: hoe goed presteert onze gemeente eigenlijk om het leven voor kinderen zo leuk en speels mogelijk te maken en wat kan onze gemeente nóg beter doen?

 

Deze speelruimtemonitor is geboren uit pure noodzaak, want 15 procent van de kinderen in ons land speelt namelijk nooit buiten. En dat in de wetenschap dat kinderen van nu zich motorisch slechter ontwikkelen dan hun ouders en de zorgen om hun fysieke ontwikkeling groot zijn. De realisatie van 1 miljoen nieuwe woningen biedt in dat kader kansen om het leven voor kinderen blijvend te verbeteren. Een verantwoordelijkheid voor zowel het nieuwe kabinet, als ook voor gemeenten, projectontwikkelaars en voor woningcorporaties. Kinderen denken en doen graag mee, maar durven zij kinderparticipatie aan? En durven zij ook een significant deel van de dure bouwgrond te bestemmen voor bredere stoepen waar kinderen op kunnen spelen, autoluwe straten, speelnatuur en allerlei gave speelplekken? Daarom zeg ik: geen extra woning zonder extra speelruimte voor kinderen! Ik reken op de durf van de beleidsmakers.

 

Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bert (Beleidsadviseur) op
Allemaal leuk en aardig, maar de bevolking groeide in de periode Rutte met 1,3 miljoen mensen. En dan is de arbeidsmigratie van 750.000 personen, ook onder en door Rutte, nog niet meegerekend. Vervolgens neemt tot 2030 de bevolking bij ongewijzigd beleid nog eens met 1,3 miljoen mensen toe. VVD, CDA en D66 zijn niet van plan om dit te veranderen, sterker nog, D66 stuurt aan op nog meer bevolkingsgroei! Natuurlijk kan er rekening gehouden worden met speelplaatsen voor kinderen. Maar ik wil ook met mijn kinderen lekker naar het bos kunnen. De vraag is dus: waar eindigt de bevolkingsgroei. Dat is waar we ons met ons allen zorgen over moeten maken.
Door J.A. Wel op
Weet deze directeur wel wat een m2 grond kost? In Amsterdam zijn ze al bezig om in te bouwen flats gemeenschappelijke keukens te realiseren om ruimte te besparen. Gemeentes willen zo veel mogelijk grond verkopen en zo weinig mogelijk openbare ruimte over houden. Advies; zorg voor een speeltuinvereniging. Meer kans op succes!